ΑρχικήΝέα«Νερό υπό πίεση»- Της Ελισσάβετ Φελώνη

«Νερό υπό πίεση»- Της Ελισσάβετ Φελώνη

3 λεπτά ανάγνωσης

Άρθρο της Ελισσάβετ Φελώνη – Δρ. Υδρολόγος – Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής παρουσιάζουν φέτος τον χειμώνα κάποια σημάδια ανάκαμψης, κυρίως λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες. Ο Δεκέμβριος του 2024 ήταν ο πιο βροχερός μήνας της χρονιάς για πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όπου βρίσκονται οι βασικοί ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου. Οι δύο αυτοί ταμιευτήρες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη της υδατικής ζήτησης της Αθήνας, και η αυξημένη βροχόπτωση συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των αποθεμάτων τους. Παρότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους, τα συνολικά διαθέσιμα αποθέματα παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά των προηγούμενων ετών.

- Advertisement -

Η συνεχής μείωση αποθεμάτων οφείλεται κυρίως στις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, ένα χαρακτηριστικό της κλιματικής κρίσης που έχει επηρεάσει τις εισροές στους βασικούς ταμιευτήρες. Παρά την ανάκαμψη του τελευταίου διαστήματος, η εικόνα της Αττικής αντικατοπτρίζει ένα γενικότερο πρόβλημα που επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα. Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, οι υδατικοί πόροι συρρικνώνονται, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια νερού, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, όταν η ζήτηση κορυφώνεται.

Η κλιματική αλλαγή, η ελλιπής διαχείριση των πόρων και η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεση υιοθέτηση μέτρων προστασίας και σωστής διαχείρισης του νερού. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να εξεταστούν μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως η ενίσχυση των υποδομών, η ανακύκλωση νερού, και η καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων.

- Advertisement -

Πανελλαδική Έρευνα Κοινής Γνώμης για τη λειψυδρία

Στο πλαίσιο αυτό, στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διεξάγουμε μια πανελλαδική έρευνα γνώμης για τη λειψυδρία. Στόχος της έρευνας είναι να αποτυπωθούν οι απόψεις των πολιτών σχετικά με το πρόβλημα, να εντοπιστούν γεωγραφικές διαφοροποιήσεις στην κατανόηση του ζητήματος και να διερευνηθούν οι στάσεις τους ως προς τη διαχείριση και την εξοικονόμηση νερού. 

- Advertisement -

Η έρευνα καλύπτει ποικίλες πτυχές του ζητήματος: από το κατά πόσο οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος, μέχρι τις καθημερινές πρακτικές τους και τις πολιτικές που θεωρούν απαραίτητες. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι ανώνυμη και απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Ελλάδας ηλικίας 15 ετών και άνω. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο μέσω του συνδέσμου bit.ly/42p4lDG ή σκανάροντας το παρακάτω QR code.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση του νερού. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία όχι μόνο ενισχύει τη συλλογική συνείδηση γύρω από το πρόβλημα της λειψυδρίας, αλλά και υποστηρίζει τη διαμόρφωση συμμετοχικών και πιο αποτελεσματικών πολιτικών. Οι απόψεις και οι προτάσεις που θα καταγραφούν μπορούν να οδηγήσουν σε στοχευμένες δράσεις, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα των υδατικών πόρων και διασφαλίζοντας την επάρκεια νερού για τις επόμενες γενιές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική

Λούπινο σε αλεύρι, ψωμί και καφέ: Η ΕΕ ζητά εντατική παρακολούθηση αλκαλοειδών που συνδέονται με δηλητηριάσεις

Νέα ευρωπαϊκή σύσταση για το λούπινο μετά τις ανησυχίες για τοξικά αλκαλοειδή και περιστατικά δηλητηρίασης

Μακαρόνια με κιμά από… σκουλήκια: Έξαλλος το Τάσος στο νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Οι ευρωπαϊκές μελέτες για τρόφιμα με έντομα φέρνουν ένταση στο σπίτι του Τάσου και της Μαίρης, όταν η συζήτηση φτάνει στα μακαρόνια με αλεσμένα σκουλήκια και στο αλεύρι από γρύλους