Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Νερό υπό πίεση»- Της Ελισσάβετ Φελώνη

ΑρχικήΝέα«Νερό υπό πίεση»- Της Ελισσάβετ Φελώνη
spot_img

Άρθρο της Ελισσάβετ Φελώνη – Δρ. Υδρολόγος – Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής παρουσιάζουν φέτος τον χειμώνα κάποια σημάδια ανάκαμψης, κυρίως λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες. Ο Δεκέμβριος του 2024 ήταν ο πιο βροχερός μήνας της χρονιάς για πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όπου βρίσκονται οι βασικοί ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου. Οι δύο αυτοί ταμιευτήρες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη της υδατικής ζήτησης της Αθήνας, και η αυξημένη βροχόπτωση συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των αποθεμάτων τους. Παρότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους, τα συνολικά διαθέσιμα αποθέματα παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά των προηγούμενων ετών.

- Advertisement -

Η συνεχής μείωση αποθεμάτων οφείλεται κυρίως στις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, ένα χαρακτηριστικό της κλιματικής κρίσης που έχει επηρεάσει τις εισροές στους βασικούς ταμιευτήρες. Παρά την ανάκαμψη του τελευταίου διαστήματος, η εικόνα της Αττικής αντικατοπτρίζει ένα γενικότερο πρόβλημα που επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα. Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, οι υδατικοί πόροι συρρικνώνονται, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια νερού, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, όταν η ζήτηση κορυφώνεται.

Η κλιματική αλλαγή, η ελλιπής διαχείριση των πόρων και η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεση υιοθέτηση μέτρων προστασίας και σωστής διαχείρισης του νερού. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να εξεταστούν μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως η ενίσχυση των υποδομών, η ανακύκλωση νερού, και η καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων.

Πανελλαδική Έρευνα Κοινής Γνώμης για τη λειψυδρία

Στο πλαίσιο αυτό, στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διεξάγουμε μια πανελλαδική έρευνα γνώμης για τη λειψυδρία. Στόχος της έρευνας είναι να αποτυπωθούν οι απόψεις των πολιτών σχετικά με το πρόβλημα, να εντοπιστούν γεωγραφικές διαφοροποιήσεις στην κατανόηση του ζητήματος και να διερευνηθούν οι στάσεις τους ως προς τη διαχείριση και την εξοικονόμηση νερού. 

Η έρευνα καλύπτει ποικίλες πτυχές του ζητήματος: από το κατά πόσο οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος, μέχρι τις καθημερινές πρακτικές τους και τις πολιτικές που θεωρούν απαραίτητες. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι ανώνυμη και απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Ελλάδας ηλικίας 15 ετών και άνω. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο μέσω του συνδέσμου bit.ly/42p4lDG ή σκανάροντας το παρακάτω QR code.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση του νερού. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία όχι μόνο ενισχύει τη συλλογική συνείδηση γύρω από το πρόβλημα της λειψυδρίας, αλλά και υποστηρίζει τη διαμόρφωση συμμετοχικών και πιο αποτελεσματικών πολιτικών. Οι απόψεις και οι προτάσεις που θα καταγραφούν μπορούν να οδηγήσουν σε στοχευμένες δράσεις, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα των υδατικών πόρων και διασφαλίζοντας την επάρκεια νερού για τις επόμενες γενιές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο