Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

O Δ. Διονυσόπουλος – AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στο cibum: Το product safety έχει μετατραπεί σε product integrity

ΑρχικήΝέαO Δ. Διονυσόπουλος - AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στο cibum: Το product safety έχει μετατραπεί σε product integrity
spot_img

Η δήλωση του Procurement Support Services & Quality Assurance, Director της ΑΒ Βασιλόπουλος Διονύση Διονυσόπουλου στο cibum για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: «ακεραιότητα προϊόντων σημαίνει ποιότητα, ασφάλεια και αειφορία. Σημαίνει επιλογές χωρίς συμβιβασμούς. Σημαίνει φροντίδα για εμάς και τους γύρω μας».

Η αρχή της ενασχόλησής μου με το αντικείμενο της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων συνέπεσε με διατροφικά σκάνδαλα που επαναπροσδιόρισαν την προσέγγισή μου -από τη θεωρία και τη στρατηγική σε ένα «μεγαλύτερο» όραμα και καθημερινή προσπάθεια να διασφαλιστούν τα κεκτημένα.

Οι ευρωπαϊκές διατροφικές περιπέτειες (διοξίνες, τρελές αγελάδες) στο τέλος του 20ου και αρχές του 21ου αιώνα υπήρξαν καταλυτικά. Έκτοτε, ξεκίνησε μία εποχή έντονων νομοθετικών πρωτοβουλιών και διεθνών ιδιωτικών συμφώνων (βλ. Global Food Safety Initiative) για την παραγωγή και διακίνηση ασφαλέστερων τροφίμων.

Και παρόλο που η χώρα μας συνήθως προσαρμόζεται αργότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004 συνέβαλαν στην επιτάχυνση της γνώσης και των επενδύσεων σε επίπεδο υποδομών.

Έκτοτε, η ποιότητα και η ασφάλεια τροφίμων σταμάτησε να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μετατράπηκε, ως όφειλε, σε αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρησιακής λειτουργίας. Η πρωτογενής παραγωγή βελτιώθηκε. Η βιομηχανία τροφίμων έκανε άλματα με την εφαρμογή αυστηρών προτύπων. Το λιανεμπόριο -ως σημείο επαφής του προϊόντος με τον καταναλωτή- αφενός εφάρμοσε υψηλά πρότυπα ποιότητας, και αφετέρου αποτέλεσε «μοχλό πίεσης» προς το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την Παραγωγή έως την Αποθήκευση και τη Διανομή. Με έναν στόχο: τη γρήγορη και την αποτελεσματική εφαρμογή συστημάτων. Τέλος, οι φορείς πιστοποίησης  επανασχεδίασαν την παρακολούθηση όλων αυτών και βελτίωσαν την αξιοπιστία τους.

Σήμερα, οι απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται. Και τον «ρυθμό» τον δίνει ο ίδιος ο καταναλωτής μέσα από τον ρόλο του ως «πολίτης του κόσμου». Οι ανάγκες και οι επιθυμίες του σύγχρονου καταναλωτή δεν περιορίζονται μόνο στην απόλαυση ενός νόστιμου και ασφαλούς τρόφιμου, αλλά επεκτείνονται σε άλλες διαστάσεις που αφορούν στην υγεία και τη διατροφή, και, εν τέλει, το αποτύπωμα που αυτό αφήνει στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Με άλλα λόγια, το product safety μετατρέπεται σε product integrity, όπως συνηθίζουμε να λέμε και στην ΑΒ Βασιλόπουλος:. Γιατί για εμάς το “product integrity” -πέρα και πάνω από την ασφάλεια- ενσωματώνει τις σωστές συνθήκες εργασίας στην παραγωγή τροφίμων. Τη βιώσιμη παραγωγή πρώτων υλών (βλ. βιώσιμη αλιεία, φοινικέλαιο, σόγια, καφές, κακάο κλπ.). Τα καλύτερα διατροφικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, αντανακλά και την έξυπνη συσκευασία για την προστασία των τροφίμων, τη μείωση της σπατάλης τους και τη γνώση της προέλευσης τους -όχι με τη στενή έννοια του τοπωνύμιου, αλλά της προσωποποίησης, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η «σύνδεση» με τον άνθρωπο που το παράγει.

Και αυτό είναι το ζητούμενο για τις νέες γενιές των καταναλωτών. Η «σύνδεση» με τα προϊόντα που επιλέγουν με πολυδιάστατα κριτήρια. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται. Η πληροφορία τρέχει γρήγορα, το ίδιο και η γνώση. Πολλές πρωτοβουλίες για τη σηματοδότηση των υγιεινότερων τροφίμων είναι σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια παραγωγή γίνεται περισσότερο βιώσιμη, με την τεχνολογία να στέκεται αρωγός στην παρακολούθηση της πολύπλοκης εφοδιαστικής αλυσίδας, και την επάρκεια της τροφής να είναι μέσα στην ατζέντα τόσο των κρατών όσο και των επιχειρήσεων.

Για όλα αυτά, έχω κάθε λόγο να είμαι αισιόδοξος για ένα υγιές αύριο, με ασφαλή τρόφιμα στο σήμερα. Γιατί ακεραιότητα προϊόντων σημαίνει ποιότητα, ασφάλεια και αειφορία. Σημαίνει επιλογές χωρίς συμβιβασμούς. Σημαίνει φροντίδα για εμάς και τους γύρω μας.
AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ο “πόλεμος” του μπαλσάμικου: Η Ιταλία μηνύει τη Σλοβενία για το παραδοσιακό ξύδι

Η Ιταλία κινεί διαδικασίες για να μονοπωλήσει και να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού ξιδιού της και να υπερασπιστεί τον όρο «βαλσάμικο ξύδι της Μόντενα».

Η EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Η σηψαιμία μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

Μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σήψη, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα