“ΟΧΙ” λένε πολλά ευρωπαϊκά κράτη στην παράταση της τρέχουσας άδειας χρήσης του φυτοφαρμάκου – Δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία σε πρόσφατη ψηφοφορία.
Η γλυφοσάτη είναι συστατικό ζιζανιοκτόνων, το οποίο ενεργεί αποτελεσματικά σε ένα ευρύ φάσμα ζιζανίων. Η αποτελεσματικότητά του αυτή αποτελεί και την αιτία της ευρείας χρήσεις του από καλλιεργητές.
Ωστόσο, η γλυφοσάτη έχει κατηγορηθεί ως πιθανώς καρκινογόνο, αλλά και ως υπεύθυνη για έναν σεβαστό αριθμό απειλών για την υγεία, τόσο των καταναλωτών, όσο και των ίδιων των καλλιεργητών, με ορισμένα περιστατικά, μάλιστα, να την ενοχοποιούν ξεκάθαρα.
Η τρέχουσα άδεια της ΕΕ για τη γλυφοσάτη ως δραστική ουσία στη φυτοπροστασία πρόκειται να λήξει στα μέσα Δεκεμβρίου 2022. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για την επαναξιολόγηση του φυτοφαρμάκου, παρατείνοντας την αξιολόγηση ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2023.
Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια ενδιάμεση ανανέωση για ένα έτος, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, και την έθεσε ενώπιον των κρατών μελών στη Μόνιμη Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (SCoPAFF) στις 14 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε στην EURACTIV ότι η ψηφοφορία δεν πέρασε, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο EURACTIV, ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε την έγκριση, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κροατία αντιτάχθηκαν στην παράταση της έγκρισης, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και η Σλοβενία απείχαν από την ψηφοφορία.
Ως αποτέλεσμα αυτών, η διαδικασία δεν μπόρεσε να συνεχιστεί και η έγκριση δεν πήρε παράταση.
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα υποβάλει τώρα τον φάκελο σε διαδικασία προσφυγών και, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία και στην επιτροπή προσφυγών, το θέμα θα περάσει στο Σώμα των Επιτρόπων, το οποίο έχει την εξουσία να προχωρήσει σε πλήρη έγκριση των κανονισμών. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν αυτό θα γίνει πριν από την προθεσμία του Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ακόμα οι επιστήμονες παραμένουν διχασμένοι ως προς το αν η γλυφοσάτη αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Από πλευράς της, η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου του ECHA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων), συμπέρανε ότι «δεν υπήρχαν στοιχεία» που να συνδέουν τη χρήση γλυφοσάτης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους. Τη θέση αυτή υποστηρίζει και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), υποστηρίζοντας ότι είναι απίθανο να προκαλεί κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους μέσω της διατροφής τους.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές έρευνες και μελέτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη γλυφοσάτη. Χαρακτηριστικά, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε αξιολογήσει την ουσία ως «πιθανώς καρκινογόνα».