Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 10 κορυφαίες τάσεις τροφίμων και ποτών για το 2025

ΑρχικήΝέαΟι 10 κορυφαίες τάσεις τροφίμων και ποτών για το 2025
spot_img

Η λίστα με τις 10 κορυφαίες τάσεις τροφίμων και ποτών.

Οι ειδικοί του IFT σε θέματα επιστήμης και πολιτικής δημοσίευσαν τις προβλέψεις τους για τις δέκα κορυφαίες τάσεις στα τρόφιμα και τα ποτά για το επόμενο έτος. Κυριαρχούν οι ψηφιακές τεχνολογίες, από την αυξανόμενη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι την ανάγκη για τεχνολογικά υποστηριζόμενη ιχνηλασιμότητα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Ας δούμε τις 10 κορυφαίες τάσεις τροφίμων και ποτών:

1) Αύξηση των φαρμάκων GLP-1

Η παγκόσμια αγορά GLP-1 προβλέπεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 29,6% έως το 2030. Ενώ η αυξημένη χρήση των φαρμάκων GLP-1 θα σημάνει μείωση της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων, ανοίγει επίσης ευκαιρίες για premiumization, οδηγώντας τις εταιρείες τροφίμων να προσαρμόσουν τα υπάρχοντα προϊόντα και να δημιουργήσουν νέα που εστιάζουν στις ανάγκες των χρηστών GLP-1 σε πρωτεΐνες, υγεία του εντέρου και θρεπτικά συστατικά.

2) Μείωση αλατιού και ζάχαρης

Οι επικαιροποιημένες πολιτικές, από την επισήμανση στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας έως τις εθελοντικές δεσμεύσεις κυβέρνησης-βιομηχανίας, σε συνδυασμό με την εστίαση των καταναλωτών στην πολιτική υγείας, θα επιταχύνουν την ανάπτυξη ή την τροποποίηση των προϊόντων διατροφής με λιγότερο αλάτι και ζάχαρη.

Ένας νέος κανόνας από το USDA, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, θα περιορίσει τα πρόσθετα σάκχαρα στο 10% των θερμίδων στα σχολικά γεύματα μέχρι το 2027. Και τα μεγάλα νέα θα αφορούν την έκδοση των Διατροφικών Οδηγιών για τους Αμερικανούς, 2025-2030, στο τέλος του 2025, οι οποίες αναμένεται να παρέχουν νέες συστάσεις γύρω από τη μείωση του αλατιού και της ζάχαρης.

3) Ολιστικές προσεγγίσεις για την υγεία

Οι ολιστικές προσεγγίσεις για την υγεία θα συνεχιστούν το 2025 και μετά, καθώς οι καταναλωτές επιδιώκουν να βελτιώσουν τις συνθήκες υγείας και να προλάβουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία μέσω των τροφίμων.

4) Ετικέτες τροφίμων

Οι καταναλωτές δίνουν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα στα συστατικά των τροφίμων τους και αγοράζουν προϊόντα με συστατικά που είναι εύκολα κατανοητά. Η αντίληψη ότι τα τρόφιμα είναι πιο υγιεινά αν παρασκευάζονται στην κουζίνα του σπιτιού του καταναλωτή θα παραμείνει, καθώς η εστίαση στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εντείνεται.

5) Εγκρίσεις χημικών προσθέτων

Οι εγκρίσεις πρόσθετων τροφίμων και οι διαδικασίες GRAS (γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή) θα βρεθούν στο μικροσκόπιο το 2025. Το μέλλον ορισμένων πρόσθετων υλών θα εξεταστεί προσεκτικά και τελικά θα οδηγήσει σε μια στροφή στην αναδιαμόρφωση που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.

6) Ανακλήσεις τροφίμων

Η ικανότητα γρήγορης ανίχνευσης των τροφίμων από την πηγή στο πιάτο έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη μετά από πολλές πρόσφατες ανακλήσεις τροφίμων υψηλού προφίλ, καθιστώντας την ιχνηλασιμότητα με τη βοήθεια της τεχνολογίας προτεραιότητα για τις εταιρείες τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

7) Φυσικές και νοθευτικές χημικές επιμολύνσεις

Εμφαση έχει δοθεί στον εντοπισμό αρσενικού, μολύβδου, καδμίου και υδραργύρου σε ορισμένα τρόφιμα. Ο FDA εργάζεται για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, καθώς τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα έχουν απασχολήσει τους καταναλωτές, όπως επισημαίνεται σε έρευνα καταναλωτών που διεξήγαγε το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (IFIC), εξαιτίας των ανακλήσεων και της νοθείας υψηλού προφίλ.

8) Τεχνητή νοημοσύνη

Οι περιπτώσεις χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα επεκταθούν εκθετικά το 2025. Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει αισθητός παντού, από τους πάγκους των εργαστηρίων μέχρι τους πάγκους της κουζίνας, καθώς οι οργανισμοί θα αναπτύσσουν εργαλεία για την αξιοποίησή της για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη σύλληψη της γνώσης των καταναλωτών για τη δημιουργία αποδοτικότητας και την προώθηση της καινοτομίας.

9) Τεχνητή νοημοσύνη στην κουζίνα

Οι καταναλωτές και οι σεφ θα στηρίζονται όλο και περισσότερο στην ΤΝ για συνταγές και υγιείς αποφάσεις, καθώς η χρήση της ΤΝ στις κουζίνες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα επιταχυνθεί για να χρησιμοποιηθεί, όλο και περισσότερο, σε τεχνικές μαγειρέματος και αντικαταστάσεις συστατικών. Η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει επίσης πιο συνηθισμένη στον ποιοτικό έλεγχο, ιδίως στα εστιατόρια, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλα τα γεύματα πληρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα.

10) Επενδύσεις στην αγροτική/διατροφική τεχνολογία

Η μεγαλύτερη υποστήριξη γύρω από την καινοτομία στα τρόφιμα θα αναζωπυρώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στην αγροτική/διατροφική τεχνολογία, οι οποίες είχαν μείνει στάσιμες τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κλάδο της αγροτεχνολογίας έπεσαν σε χαμηλό έξι ετών το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά υπάρχουν θετικές ενδείξεις προς το 2025 ότι η επενδυτική αγορά πρόκειται να ανακάμψει με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον μετασχηματισμό της αγροδιατροφής από οργανισμούς και κυβερνητικά όργανα που θα εμπνεύσουν τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών κεφαλαίων να επαναπροσδιορίσουν την κοινότητα τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο