Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 3 βασικές μέθοδοι για την καταπολέμηση της αλλοίωσης των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι 3 βασικές μέθοδοι για την καταπολέμηση της αλλοίωσης των τροφίμων
spot_img

Τρεις αποτελεσματικές τεχνολογίες εξόντωσης μικροοργανισμών που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων.

Τα φρέσκα τρόφιμα αντιμετωπίζουν αλλοιώσεις από βακτήρια, ιούς και μύκητες ακόμη και μέσα στο ψυγείο. Η ψύξη απλώς βοηθάει στην επιβράδυνση αυτής της αλλοίωσης. Μια ακόμη απειλή για τα τρόφιμα είναι μεταξύ άλλων το E-coli και η σαλμονέλα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία εως και θανατηφόρα. Αυτοί, λοιπόν οι παράγοντες αλλοίωσης των τροφίμων οδηγούν σε σπατάλη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, περισσότερα από 13,5 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά έχουν χαμηλή ή πολύ χαμηλή επισιτιστική ασφάλεια.
Την ίδια στιγμή, το USDA εκτιμά ότι το 30% έως 40% της αμερικανικής προμήθειας τροφίμων σπαταλάται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.
Εταιρίες τροφίμων χρησιμοποιούν απολυμαντικά και συστήματά ψύξης για την καταπολέμηση της αλλοίωσης των τροφίμων. Επειδή η ψύξη απλώς παρατείνει την προσβολή των τροφίμων από παθογόνα μικρόβια, όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται κατά τη μεταφορά τους, τόσο πιθανότερο είναι να χαλάσουν μέχρι τη διανομή.
Το Forbes αναφέρει τρεις αποτελεσματικούς τρόπους τεχνολογιών εξόντωσης μικροοργανισμών που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων:

  1. Απολυμαντικά σπρέι: Αυτά λειτουργούν πολύ καλά για να σκοτώνουν τα μικρόβια όταν και όπου εφαρμόζονται. Όπως όλα τα απολυμαντικά, ωστόσο, λειτουργούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επειδή ψεκάζονται πριν τη συσκευασία και όχι κατα τη μεταφορά, στη συνέχεια είναι πιθανή η επανεμφάνιση μικροβίων. Επίσης, οι ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί μόνο όταν έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια. Σε αμυχές που δεν έχει πρόσβαση το υγρό, οι μικροοργανισμοί συνεχίσουν να υπάρχουν.
  2. Υπεριώδης ακτινοβολία(UV-C): Το φως UV-C εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βραχέων κυμάτων υψηλής συχνότητας που σκοτώνει αποτελεσματικά βακτήρια, ιούς και πολλούς επιβλαβείς μικροοργανισμούς αλλάζοντας το κυτταρικό DNA, καθιστώντας τους ανίκανους να αναπαραχθούν. Η απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία UV-C λειτουργεί με επαρκή φωτεινή ενέργεια που πέφτει σε μια επιφάνεια, και αυτό μετράται σε joules. Ο ρυθμός με τον οποίο αντλείται ενέργεια μετριέται σε watt, όπου 1 watt είναι το ίδιο με 1 joule ανά δευτερόλεπτο.
    Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο απολύμανσης. Ωστόσο και σε αυτήν τη περίπτωση το φως δεν είναι αποτελεσματικό σε μικρόβια που δεν εκτίθενται σε αυτό.
  3. Αέριο όζοντος: Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων καθώς και το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ, έχουν εγκρίνει το όζον για χρήση στην απολύμανση νερού, προϊόντων και κρεάτων. Το ανταγωνιστικό πλεονεκτήματα της χρήσης του όζοντος σε σχέση με τα άλλα δύο, είναι ότι μπορεί να διαπεράσει ολόκληρο τον χώρο όπου διανέμεται, έτσι φτάνει στα βακτήρια που κρύβονται σε γωνίες και σχισμές τροφίμων.

Οι παραπάνω τεχνολογίες μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και με αυτόν το τρόπο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σπατάλη και η πείνα στην Αμερική. Ωστόσο, για να φτάσει η σύγχρονη τεχνολογία απολυμαντικών στο επόμενο επίπεδο, η βιομηχανία θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την τεχνολογία αυτοματισμού και τη μείωση του κόστους. Ενώ τα συστήματα απολύμανσης ψεκασμού είναι αρκετά φθηνά, τα συστήματα διανομής UV-C και όζοντος εξακολουθούν να είναι σχετικά ακριβά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα