Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι αγρότες σόγιας της Βραζιλίας προτρέπουν σε μποϊκοτάζ της Danone

ΑρχικήΝέαΟι αγρότες σόγιας της Βραζιλίας προτρέπουν σε μποϊκοτάζ της Danone
spot_img

Οι αγρότες της Βραζιλίας καταγγέλλουν την Danone για την διακοπή της προμήθειας της βραζιλιάνικης σόγιας.

Οι παραγωγοί σόγιας της Βραζιλίας κάλεσαν σε μποϊκοτάζ του γαλλικού γαλακτοκομικού ομίλου Danone, επικαλούμενοι τη δυσαρέσκειά τους για την πρόσφατη απόφαση της εταιρείας να σταματήσει την προμήθεια σόγιας από τη Βραζιλία.

- Advertisement -

Ο οικονομικός διευθυντής της Danone αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία προμηθεύεται πλέον σόγια από την Ασία, μια κίνηση που συνδέεται με τους επικείμενους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών.

Η Aprosoja Brazil, μια κορυφαία ένωση που εκπροσωπεί τους αγρότες σόγιας της χώρας, κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως ένδειξη «έλλειψης γνώσης» σχετικά με τις γεωργικές πρακτικές της Βραζιλίας. Η ομάδα υποστήριξε ότι η απόφαση αποτελεί «διάκριση εις βάρος της χώρας».

Σε μια αιχμηρή δήλωση, η Aprosoja δήλωσε: «Οι Βραζιλιάνοι παραγωγοί, οι οποίοι απογοητεύονται όλο και περισσότερο επειδή χαρακτηρίζονται άδικα ως περιβαλλοντικές απειλές, έχουν τώρα αρκετούς λόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ της Danone και παρόμοιων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων σε αντίποινα».

Η Danone δεν έχει ακόμη απαντήσει δημοσίως στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ ή στους ισχυρισμούς.

Εντείνονται οι ρυθμιστικές πιέσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, με στόχο τη μείωση της αποψίλωσης των δασών μέσω της επιβολής αυστηρών απαιτήσεων για την προμήθεια προϊόντων όπως η σόγια, ο καφές και το κακάο, είχε αρχικά οριστεί να τεθεί σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα 12μηνη καθυστέρηση της εφαρμογής, παρέχοντας στις εταιρείες περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν. Οι μη συμμορφούμενες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις που θα έφταναν το 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών μόλις εφαρμοστεί ο κανονισμός.

Βαριά ονόματα της βιομηχανίας, όπως η Nestlé και η Unilever, έχουν ήδη κάνει βήματα για να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές προμηθειών τους με τα νέα πρότυπα, υπογραμμίζοντας τις ευρείες επιπτώσεις των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ στην αγορά.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος

Η νομοθεσία της Βραζιλίας επιβάλλει στους αγρότες σημαντική διατήρηση της γης, που κυμαίνεται από 20% έως 80% ανάλογα με τον βιότοπο της περιοχής, ως μέσο για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ωστόσο, ενώ οι πρόσφατες προσπάθειες υπό τον Πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προσπάθησαν να μειώσουν τα ποσοστά αποψίλωσης του Αμαζονίου, η παραγωγή σόγιας εξακολουθεί να συμβάλλει σημαντικά στην αποψίλωση της σαβάνας Cerrado, του δεύτερου μεγαλύτερου βιοτόπου της Βραζιλίας.

Ανταποκρινόμενη σε αυτές τις περιβαλλοντικές πιέσεις, η Aprosoja υπογράμμισε τα βήματα της Βραζιλίας στην «φυσική αναγέννηση» παράλληλα με τη γεωργική ανάπτυξη. Η ένωση πρότεινε στην κυβέρνηση της Βραζιλίας να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της ΕΕ, διερευνώντας «μέτρα αποζημίωσης» για τους Βραζιλιάνους αγρότες που επηρεάζονται από τον κανονισμό.

https://www.checkout.ie/a-brands/brazilian-soy-farmers-call-for-danone-boycott-213847

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα