Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι αρχές της ΕΕ προσφέρουν ευελιξία στην επισήμανση των τροφίμων, υπό όρους

ΑρχικήΝέαΟι αρχές της ΕΕ προσφέρουν ευελιξία στην επισήμανση των τροφίμων, υπό όρους
spot_img

Οι εθνικές αρχές έχουν εκδώσει σειρά οδηγιών λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία που επηρεάζει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) δήλωσε ότι γνωρίζει πως οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια ορισμένων τροφίμων, όπως το ηλιέλαιο και άλλες πρώτες ύλες, καθώς και συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ορισμένων τροφίμων. Η ΕΕ απαιτεί να αναφέρεται ο τύπος λαδιού που χρησιμοποιείται στα προϊόντα.

Η κρίση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, έχουν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες τροφίμων να πρέπει να παραλείψουν ή να αντικαταστήσουν ορισμένα συστατικά ή να αλλάξουν τη διαδικασία παρασκευής ή τη συνταγή, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οδηγίες από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς 

Η ανάγκη ταχείας αναπροσαρμογής και αλλαγής των συστατικών θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ για την επισήμανση των τροφίμων στον κανονισμό 1169/2011, καθώς και με τις απαιτήσεις του καταλόγου των συστατικών, της διατροφικής δήλωσης ή των ενδείξεων χώρας καταγωγής.

Η FSAI επιτρέπει τη χρήση πρόσθετων αυτοκόλλητων ή εκτύπωσης μελάνης για να τοποθετηθούν πάνω από τις υπάρχουσες ετικέτες τροφίμων. Οι κατευθυντήριες γραμμές υπενθυμίζουν στις επιχειρήσεις να τηρούν αρχεία ιχνηλασιμότητας και να επικαιροποιούν τα σχέδια HACCP όπου τα συστατικά έχουν αντικατασταθεί.

Τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) και του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων (FSA) ανέφεραν ότι ορισμένα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη ότι περιέχουν ηλιέλαιο, μπορεί αντ ‘ αυτού να περιέχουν εξευγενισμένο κραμβέλαιο.

Το μεγαλύτερο μέρος του ηλιελαίου του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από την Ουκρανία με τη Ρωσία να αποτελεί σημαντικό μέρος των υπολοίπων. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι προμήθειες ηλιελαίου είναι πιθανό να εξαντληθεί σε λίγες εβδομάδες.

Ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων αντικατέστησαν το ηλιέλαιο με εξευγενισμένο κραμβέλαιο πριν μπορέσουν να κάνουν την αλλαγή στην ετικέτα.

Η Emily Miles, διευθύνουσα σύμβουλος του FSA, δήλωσε ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να κατανοήσει τα προσωρινά μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν διαθέσιμα προς πώληση τρόφιμα όπως πατατάκια, παναρισμένα ψάρια, κατεψυγμένα λαχανικά και τσιπς.

“Εξετάσαμε τον άμεσο κίνδυνο ασφάλειας των τροφίμων για την αντικατάσταση του ηλιέλαιου με εξευγενισμένο κραμβέλαιο – ιδιαίτερα σε άτομα με τροφική αλλεργία – και είναι πολύ χαμηλός. Γνωρίζουμε ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στο κραμβέλαιο είναι πολύ σπάνιες και – αν συμβούν – είναι ήπιες.”

Η Andrea Martinez-Inchausti, υποδιευθύντρια τροφίμων στη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής, δήλωσε: “Όπου το ηλιέλαιο υπάρχει ως συστατικό στα προϊόντα, οι έμποροι λιανικής θα το αντικαθιστούν με άλλα ασφαλή έλαια, όπως το κραμβέλαιο. Οι λιανοπωλητές προσπαθούν να αλλάξουν τις ετικέτες των προϊόντων το συντομότερο δυνατόν. Όπου το ηλιέλαιο είναι βασικό συστατικό, όπως τα πατατάκια, οι λιανοπωλητές θα αποτυπώσουν πληροφορίες σχετικά με το υποκατάστατο λάδι στις υπάρχουσες ετικέτες.”

Οι ενέργειες των χωρών της ΕΕ

Το ηλιέλαιο έχει επίσης αντικατασταθεί από φοινικέλαιο, σογιέλαιο και κραμβέλαιο, σύμφωνα με τη FEDIOL, την ένωση βιομηχανίας φυτικών ελαιόλαδων και πρωτεϊνούχων γευμάτων της ΕΕ.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η προμήθεια εισαγωγών από άλλες χώρες που παρεμποδίζονται από αυστηρότερα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ) στην ΕΕ σε σύγκριση με αυτές τις χώρες ή τα όρια του Codex. Ωστόσο, τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν οξείες ελλείψεις μπορούν να θέσουν προσωρινά εθνικά ΑΟΚ.

Η Ισπανία είναι μία από τις πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θεσπίσει προσωρινά μέτρα. Η Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων (Livsmedelsverket) δήλωσε ότι οι εταιρείες που πρέπει να κάνουν γρήγορες αλλαγές, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν προ-τυπωμένες συσκευασίες χωρίς να τροποποιούν την ετικέτα, μέχρι να τελειώσει.

Αλλά οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι η έλλειψη οφείλεται σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, ότι τα υποκατάστατα συστατικά δεν μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ότι η συσκευασία με εσφαλμένη σήμανση αντικαθίσταται το συντομότερο δυνατόν και να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές θα ενημερώνονται ορθά και πλήρως.

Στη Δανία, έχουν προκύψει προβλήματα για τις εταιρείες που προμηθεύονται είδη, μεταξύ των οποίων ο λιναρόσπορος, το ηλιέλαιο και η λεκτίνη.

Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών Θεμάτων και Τροφίμων (Fødevarestyrelsen) έχει αποδεχθεί προσωρινά ότι μέχρι να εξαντληθούν οι ήδη τυπωμένες συσκευασίες, ορισμένες από τις ετικέτες ενδέχεται να είναι εσφαλμένες. Αυτό βέβαια, με την προϋπόθεση της τήρησης της νομοθεσίας σχετικά με τα αλλεργιογόνα και τη μη παραπλάνηση των καταναλωτών.

Δεν υπάρχει καμία απαίτηση να τοποθετηθεί ειδική ενημερωτική σήμανση στα καταστήματα με την αλλαγή του καταλόγου συστατικών σε ένα δεδομένο τρόφιμο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου η αλλαγή κρίνεται «σημαντική», μπορεί να χρειαστεί να αναγγελθεί ανακοίνωση για να αποφευχθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών. Οι παραγωγοί τροφίμων είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση αυτή.

Η Φινλανδική Υπηρεσία Τροφίμων (Ruokavirasto) δήλωσε ότι οι εταιρείες πρέπει να αναφέρουν αλλαγές στα συστατικά, να υποκαθιστούν τις πρώτες ύλες στον ιστότοπό τους και να παρέχουν πληροφορίες για το εμπόριο. Τα γραπτά αρχεία των επηρεαζόμενων τροφίμων πρέπει επίσης να τηρούνται χωριστά στο πλαίσιο της αυτοπαρακολούθησης. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή της ΕΕ πιστεύει ότι η επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή δεν διακυβεύεται, αλλά οι τιμές θα αυξηθούν και είναι εναντίον των χωρών που προστατεύουν τον εγχώριο εφοδιασμό με εξαγωγικούς περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο