Επιστημονική έρευνα εκτιμά πως οι άνθρωποι που θα ζουν με διαβήτη θα υπερδιπλασιαστούν.
Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet μέχρι το 2050 οι άνθρωποι που θα ζουν με διαβήτη θα υπερδιπλασιαστούν φτάνοντας το 1,31 δισεκατομμύριο! Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Επί του παρόντος, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με τη νόσο.
Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια που προκαλεί επιπτώσεις και επιδεινώνει την ποιότητα ζωής, δίνει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας ενώ αλληλεπιδρά και επιδεινώνει πολλές άλλες ασθένειες. Η αύξηση του επιπολασμού (από 529 εκατομμύρια το 2021) αναμένεται να οφείλεται στις αυξήσεις του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος με τη σειρά του θα προκληθεί από την αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας και από τις δημογραφικές αλλαγές. Το 2021, ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσώπευε το 90% του συνόλου του επιπολασμού του διαβήτη.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιβάρυνσης αποδίδεται σε παράγοντες κοινωνικού κινδύνου – όπως υψηλός ΔΜΣ, διατροφικοί κίνδυνοι, περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί κίνδυνοι, χρήση καπνού, χρήση αλκοόλ και χαμηλή σωματική δραστηριότητα – που ευδοκιμούν στον παχυσαρκικό τρόπο σχεδιασμού της κοινωνίας αναφέρει η έρευνα.
Μέχρι το 2045, τρεις στους τέσσερις ενήλικες με διαβήτη θα ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Επί του παρόντος, μόνο το 10% των ατόμων με διαβήτη που ζουν σε αυτές τις χώρες λαμβάνουν φροντίδα για τον διαβήτη βάσει κατευθυντήριων γραμμών. Ανεξάρτητα από την οικονομική κατηγορία, σε κάθε χώρα, εκείνοι που υφίστανται διακρίσεις και περιθωριοποιούνται υφίστανται τις περισσότερες και χειρότερες συνέπειες του διαβήτη.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.