Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ετικέτες με χρωματική κωδικοποίηση, συνδέονται με πιο υγιεινές επιλογές;

ΑρχικήΝέαΟι ετικέτες με χρωματική κωδικοποίηση, συνδέονται με πιο υγιεινές επιλογές;
spot_img

cibum team

Μια νέα ανάλυση έχει ενσωματώσει ευρήματα από 134 μελέτες σχετικά με την επίδραση των κωδικοποιημένων με χρώμα διατροφικών ετικετών και προειδοποιήσεων που βρίσκονταν στην εμπρόσθια όψη ορισμένων συσκευασιών τροφίμων. Το αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι αυτές οι ετικέτες φαίνεται πράγματι να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές για πιο υγιεινές αγορές. Ο Jing Song του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα στο ανοιχτό περιοδικό PLOS Medicine.

Ορισμένες χώρες έχουν εισαγάγει την υποχρεωτική σήμανση στην εμπρόσθια όψη της συσκευασίας, με την ελπίδα αυτό να βοηθήσει στη βελτίωση της διατροφής των ανθρώπων και έτσι να μην επιβαρύνονται ασθένειες που ενδεχομένως σχετίζονται με την κακή διατροφή. Αυτές οι ετικέτες μπορεί να χρησιμοποιούν χρωματική κωδικοποίηση για να επισημαίνουν διατροφικά στοιχεία ή μπορεί να προειδοποιούν τους καταναλωτές για ανθυγιεινά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο αυτής της επισήμανσης έχουν παράξει ανάμεικτα αποδεικτικά στοιχεία.

Για να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση του αντίκτυπου των ετικετών διατροφής μπροστά από τη συσκευασία, ο Song και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν δεδομένα από 134 αξιολογημένες μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 1990 και Μαΐου 2021. Εφάρμοσαν μια αναλυτική μέθοδο γνωστή ως μετα-ανάλυση δικτύου ώστε να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο τεσσάρων διαφορετικών συστημάτων επισήμανσης – δύο που χρησιμοποιούν χρωματική κωδικοποίηση και δύο που χρησιμοποιούν προειδοποιήσεις.

Αυτή η μετα-ανάλυση έδειξε ότι και τα τέσσερα συστήματα επισήμανσης φαίνεται να είναι επωφελή για την ενθάρρυνση των καταναλωτών να αγοράζουν πιο θρεπτικά και ευεργετικά προϊόντα. Η αξιολόγηση συγκεκριμένων διατροφικών ιδιοτήτων διαπίστωσε ότι η επισήμανση ώθησε τους καταναλωτές προς τρόφιμα και ποτά με χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, νατρίου, λίπους και κορεσμένων λιπαρών.

Η ανάλυση επίσης επισήμανε τους ψυχολογικούς μηχανισμούς στους οποίους ενδέχεται να βασίζονται τα δυνατά σημεία των διαφόρων ετικετών. Αυτό οφείλεται στον αντίκτυπό τους στην κατανόηση των διατροφικών πληροφοριών από τους καταναλωτές και των επακόλουθων αλλαγών στη στάση τους απέναντι στα ανθυγιεινά ή υγιεινά τρόφιμα. Οι έγχρωμες ετικέτες φαίνεται να είναι πιο επωφελείς για την προώθηση πιο υγιεινών αγορών και οι προειδοποιητικές ετικέτες ήταν πιο αποτελεσματικές στην αποθάρρυνση των ανθυγιεινών αγορών.

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με το ScienceDaily, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καθοδήγηση και τη βελτίωση των πολιτικών που σχετίζονται με την κύρια όψη της συσκευασίας, με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Επίσης, η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να βασιστεί σε αυτή τη μελέτη εξετάζοντας σχετικές έννοιες, όπως ο αντίκτυπος της επισήμανσης στην αναδιαμόρφωσης της συνταγής των προϊόντων από τη βιομηχανία τροφίμων ή πιο μακροπρόθεσμα οφέλη από την επισήμανση στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα