Δημοσκόπηση σε 281 παραγωγούς και μεταποιητές φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διερεύνησε ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητες για την ασφάλεια των τροφίμων των μελών της κοινότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού νωπών προϊόντων. Οι ερωτήσεις της έρευνας σχεδιάστηκαν και εγκρίθηκαν από εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε οι 281 συμμετέχοντες (μέλη του κλάδου φρέσκων προϊόντων των ΗΠΑ) να ταξινομήσουν 24 προτεραιότητες ασφάλειας τροφίμων. Οι ερωτηθέντες της κοινότητας νωπών προϊόντων ταυτίστηκαν κυρίως ως καλλιεργητές (111/281, 39,50%), ακολουθούμενοι από συσκευαστές (35/281, 12,46%), σύμβουλοι (30/281, 10,68%) και έντεκα άλλοι ρόλους στη βιομηχανία νωπών προϊόντων. Οι ερωτηθέντες σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις αναγνωρίστηκαν κυρίως ως ρυθμιστές (6/16, 37,50%), εμπορικές ενώσεις (3/16, 18,75%), καλλιεργητές (2/16, 12,50%) .
Προηγούμενες αξιολογήσεις ότι οι ανησυχίες του κλάδου έδιναν έμφαση σε πιο γενικές έννοιες όπως ο μικροβιολογικός κίνδυνος, η συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τον έλεγχο και τις βελτιώσεις στην εκπαίδευση, μεταξύ άλλων. Στην παρούσα μελέτη ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να προσδιορίσουν τις πέντε κορυφαίες προτεραιότητές τους για τη βιομηχανία παραγωγής μεταξύ των «γειτονική γη», «ζώα», «βιολογικές τροποποιήσεις εδάφους ζωικής προέλευσης» , «χειρισμός καταναλωτών (οικία)», «διαχείριση καταναλωτών (λιανική)», «μείωση κόστους», «διανομή», «πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης», «υγιεινή συγκομιδής», «εκπαίδευση συγκομιδής», «νερό συγκομιδής», «υγεία και υγιεινή», «υγεία πριν τη συγκομιδή», «δοκιμές πριν τη συγκομιδή», «εκπαίδευση πριν τη συγκομιδή», «νερό πριν τη συγκομιδή», «υγειονομική περίθαλψη μετά τη συγκομιδή», «δοκιμές μετά τη συγκομιδή», «εκπαίδευση μετά τη συγκομιδή», «νερό μετά τη συγκομιδή», «διακίνηση λιανικής» , «αποθήκευση», «ιχνηλασιμότητα», «κατάρτιση» και «άλλο».
Από τις 24 προτεραιότητες για την ασφάλεια των τροφίμων που προσδιορίστηκαν από την έρευνα, η «υγεία και η υγιεινή» προσδιορίστηκε ως η πιο σημαντική, ακολουθούμενη από την «εκπαίδευση (εργαζομένων), την «υγιεινή μετά τη συγκομιδή», την «ιχνηλασιμότητα» και την «υγιεινή της συγκομιδής».
Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες για τις προτεραιότητες των μελών της κοινότητας όσον αφορά την ασφάλεια των φρέσκων προϊόντων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των προσπαθειών παρέμβασης, που κυμαίνονται από εξειδικευμένη εκπαίδευση για καλλιεργητές και συσκευαστές προϊόντων, ερευνητικά έργα με γνώμονα τη βιομηχανία και κενά στις στρατηγικές επικοινωνίας κινδύνου.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Bashiru C. Bakin, Chloe J. McGovern, Meredith Melendez, Christina Kessler, Faith Critzer, Channah M. Rock, Robert L. Buchanan, Donald W. Schaffner, Michelle D. Danyluk, Barbara B. Kowalcyk, Kara M. Morgan, Laura K. Strawn, Alexis M. Hamilton, Ranking Food Safety Priorities of the Fresh Produce Industry in the United States, Journal of Food Protection, Volume 86, Issue 12, 2023, 100167, ISSN 0362-028X, https://doi.org/10.1016/j.jfp.2023.100167. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X23068515)