Η συμπληρωματική σίτιση με στερεές τροφές με βάση το ρύζι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά κατά 27%.
Νέα μελέτη από την Taiwan Birth Cohort Study, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry, αποκάλυψε ότι η συμπληρωματική σίτιση με στερεές τροφές με βάση το ρύζι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας) στα παιδιά κατά 27%.
Η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την προσοχή, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη δραστηριότητα, με τα πρώτα συμπτώματα να γίνονται εμφανή συνήθως κατά την έναρξη της σχολικής ζωής. Οι ακριβείς αιτίες της δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αναπτύσσεται μέσω της αλληλεπίδρασης γενετικών, περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων.
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 24.200 νεογνά που γεννήθηκαν στην Ταϊβάν το 2005 και τις μητέρες τους. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τη γέννηση έως την ηλικία των 5 ετών, με συλλογή δεδομένων στους 6 μήνες, στους 18 μήνες, στα 3 έτη και στα 5 έτη. Στο τελευταίο στάδιο της μελέτης παρέμειναν 19.721 παιδιά.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή των βρεφών, τη διάρκεια θηλασμού, το οικογενειακό εισόδημα, το βάρος γέννησης, την προωρότητα, τις συνθήκες υγείας της μητέρας και του παιδιού, καθώς και συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Τα ευρήματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ΔΕΠΥ διαγνώστηκε σε 38 παιδιά στην ηλικία των 3 ετών και σε 169 παιδιά στα 5 έτη. Παρότι το 82% των μητέρων ανέφερε ότι θήλασε τα βρέφη τους, η μέση διάρκεια θηλασμού ήταν μόλις 59 ημέρες, σημαντικά λιγότερο από τη σύσταση της UNICEF για αποκλειστικό θηλασμό έξι μηνών.
Όσον αφορά τη συμπληρωματική διατροφή, το 64% των μητέρων προσέφερε στα βρέφη τους στερεές τροφές με βάση το ρύζι, εκτός από τον παραδοσιακό χυλό ρυζιού, ενώ το 44% έδινε τον παραδοσιακό χυλό. Περίπου οι μισές μητέρες προσέφεραν επίσης χυμούς φρούτων, λαχανικών και πουρέ, ενώ μία στις τρεις έδινε τροφές από σιτάρι.
Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα παιδιά που σιτίζονταν με στερεές τροφές ρυζιού είχαν 27% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ. Αντίθετα, η προστατευτική επίδραση του θηλασμού δεν ήταν στατιστικά σημαντική όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανδρικό φύλο, το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, το χαμηλό βάρος γέννησης και η προχωρημένη ηλικία της μητέρας συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής. Επιπλέον, η εμφάνιση γαστρεντερικών νοσημάτων, επιληπτικών κρίσεων, καρδιακών παθήσεων της μητέρας και σακχαρώδους διαβήτη του πατέρα συσχετίστηκαν επίσης με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής.
Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν τη σημασία της συμπληρωματικής σίτισης εντός των πρώτων έξι μηνών ως πιθανό προστατευτικό παράγοντα έναντι της ΔΕΠΥ, ενώ η ευεργετική επίδραση του θηλασμού δεν ήταν εμφανής μετά τον έλεγχο των άλλων παραγόντων κινδύνου. Ωστόσο, επισήμαναν ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού παιδιών με ΔΕΠΥ, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα και μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.
Ωστόσο, ο μικρός αριθμός περιστατικών, η σύντομη διάρκεια θηλασμού και η εξάρτηση από αυτοαναφορές των γονέων αποτελούν περιορισμούς για τους ερευνητές. Η μέση περίοδος θηλασμού ήταν σημαντικά μικρότερη από τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που προτείνει αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής.