Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: +25,4% οι εξαγωγές τον Φεβρουάριο – Προβληματισμός για τις επιπτώσεις του πολέμου

ΑρχικήΝέαΠανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: +25,4% οι εξαγωγές τον Φεβρουάριο - Προβληματισμός για τις επιπτώσεις του πολέμου
spot_img

Σημαντική άνοδο 25,4% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στη νέα χρονιά διατηρώντας τη δυναμική που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια του 2021. Στον αντίποδα, έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η μεγάλη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της τάξεως του 171,8%, η οποία προκύπτει από την πολύ σημαντική άνοδο των εισαγωγών, 66,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021. 

Πρωταγωνιστές της εξωστρέφειας αναδείχθηκαν οι κλάδοι των πετρελαιοειδών & καυσίμων (26,7%), των βιομηχανικών προϊόντων (44%) και των τροφίμων (17,5%).

Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 25,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και διαμορφώθηκε στα 3,65 δισ.€.

Άνοδος καταγράφεται και στις εισαγωγές το Φεβρουάριο του 2022, καθώς αυξήθηκαν κατά 66,9% και ανήλθαν σε 6,77 δισ.€ με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να αυξάνεται κατά 171,8%, στα -3,13 δισ.€.

Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω δήλωσε τα εξής: «Τα αποτελέσματα των εξαγωγών του Φεβρουαρίου είναι θετικά και ενθαρρυντικά. Η αύξηση των εξαγωγών σηματοδοτεί τη δυναμική των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων που παρά τις μεγάλες αντιξοότητες (covid, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός), κατόρθωσαν να αυξήσουν τα μερίδια της Ελλάδας διεθνώς. Βεβαίως, πρέπει να ληφθεί υπόψη ιδιαιτέρως η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Πιστεύουμε πως πρέπει να δοθεί έμφαση και στήριξη στην εγχώρια παραγωγή.»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο