Οι ψαράδες ερασιτέχνες και μη, φαίνεται να μην γνωρίζουν ότι οι αχινοί είναι προστατευόμενο είδος και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία όσον αφορά στην αλίευση αχινών, επιτρέπεται μέχρι 20 την ημέρα ανά άτομο και 30 ανά σκάφος, και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 400€ έως 3.000€. Αυτό γιατί θεωρούνται προστατευόμενο είδος και η επιβίωση τους κινδυνεύει τώρα ακόμα περισσότερο λόγω της κλιματικής κρίσης και της ανόδου της θερμοκρασίας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτη η γονιμοποίησή τους που ήταν και εξακολουθεί να είναι θέμα τύχης, αφού το θηλυκό απελευθερώνει ένα ωάριο στο νερό το οποίο πρέπει να συναντήσει κάποια στιγμή ένα σπερματοζωάριο από το αρσενικό, το οποίο επηρεάζεται όσο το θαλασσινό νερό γίνεται πιο όξινο δυσκολεύοντας την γονιμοποίηση.
Όλα τα παραπάνω δεν φαίνεται να εμποδίζουν τους ερασιτέχνες αλιείς ανά την Ελλάδα να αλιεύουν τεράστιες ποσότητες από αυτόν τον ασπόνδυλο θαλάσσιο οργανισμό, καθώς το κέρδος είναι μεγάλο αφού η συσκευασμένη ψίχα αχινού φτάνει και ξεπερνά τα 400 ευρώ το κιλό!
Πριν από λίγες ημέρες στις 14 Μαρτίου οι Λιμενικές Αρχές Καβάλας εντόπισαν τρεις ερασιτέχνες να έχουν αλιεύσει πάνω από 6.000 αχινούς, αριθμός που είχε ξεπεραστεί από ερασιτέχνες ψαράδες στην περιοχή Λουκισίων Β. Ευβοϊκού κόλπου, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 7.000 αχινοί τον περασμένο Δεκέμβριο. Επίσης στις 7 Μαρτίου εντοπίστηκε στη Χαλκίδα επαγγελματίας αλιέας με 4.000 τεμάχια , ενώ τον Φεβρουάριο δύο αλλοδαποί βρέθηκαν με περίπου 5.000 αχινούς στην παραλία Φωλιάς Παγγαίου.
Το πιο πρόσφατα κρούσμα σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή 17 Μαρτίου στη Θάσο όπου οι λιμενικοί εντόπισαν στη περιοχή Λιμενάρια, τρεις ερασιτέχνες αλιείς να έχουν αλιεύσει 300 αχινούς, άνω του επιτρεπόμενου είκοσι (20) ανά άτομο και είκοσι (20) κιλά φούσκες χωρίς να έχουν την προβλεπόμενη άδεια.
Από τη Λιμενική Αρχή Θάσου κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα αλιευμάτων και επαναποντίστηκε στη θάλασσα, ενώ κινήθηκε και η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.