Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πέλλα: Κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από ζαχαρόπαστα

ΑρχικήΝέαΠέλλα: Κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από ζαχαρόπαστα
spot_img

Παραδοσιακές φιγούρες από ζάχαρη φτιάχνει ο ζαχαροπλάστης Απόστολος Τσομπανάκης.

Οι κινήσεις του είναι σχεδόν… χειρουργικές καθώς τοποθετεί τις τελευταίες πινελιές χρωματιστής ζαχαρόπαστας στις δημιουργίες του. Οι μυρωδιές της καραμελωμένης ζάχαρης κατακλύζουν το εργαστήριο στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών καθώς οι κούκλες «ζωντανεύουν» και παίρνουν τη μορφή χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές. Ο Απόστολος Τσομπανάκης, σαν άλλος Τσεπέτο της ζαχαροπλαστικής, φτιάχνει κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές που όταν τις βλέπει κάποιος, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι πως η πρώτη ύλη από τις οποίες είναι φτιαγμένες είναι η ζάχαρη.

   «Εμπνεύστηκα από τις παραδοσιακές φορεσιές από την αγάπη που έχω προς την ελληνική παράδοση, αφού είμαι και χορευτής στον μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο Νέας Πέλλας αλλά ασχολούμαι και με τη μουσική παίζοντας ακορντεόν σε εκδηλώσεις», εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ζαχαροπλάστης.

Απόστολος Τσομπανάκης

   Σημειώνει, δε, ότι εκτός από την αγάπη του για την παράδοση, τον κινητοποίησε και ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος καθώς οι φορεσιές είναι πολύχρωμες, με περίτεχνα σχέδια και λεπτομέρειες, και απαιτείται αρκετός χρόνος για την κατασκευή μιας ζαχαρωτής κούκλας.

   «Οι κούκλες μου είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από ζαχαρόπαστα. Εσωτερικά υπάρχουν στηρίγματα στα οποία στήνω το σώμα, δηλαδή τον κορμό, για να στηριχθεί το υπόλοιπο κομμάτι και έπειτα το ντύνω βήμα βήμα. Στην αντρική στολή σχεδιάζω παντελόνι, πουκάμισο, γιλέκο ή στη γυναικεία τη φούστα, την πόδια, το πουκάμισο και το γιλέκο. Έχω βάλει και στο κεφάλι τη μαντήλα της φορεσιάς», επισημαίνει ο δεινός ζαχαροπλάστης.

   Μέχρι στιγμής έχει φτιάξει δύο ζευγάρια χορευτών: το πρώτο με τις φορεσιές του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Νέας Πέλλας από την Ανατολική Θράκη και το δεύτερο με μακεδονικές φορεσιές του πολιτιστικού λαογραφικού ομίλου Αριδαίας και περιχώρων Ακρίτες Αλμωπίας.

   Τις δημιουργίες του, που τρώγονται -άλλα ποιος θα μπορούσε άραγε να καταστρέψει το υπέροχο αποτέλεσμα- τις έχει χαρίσει στους δυο αντίστοιχους συλλόγους της περιοχής του. Ήδη ετοιμάζει κούκλες με ποντιακές φορεσιές, ενώ το επόμενο βήμα και στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα έργο ζαχαρόπαστας αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο.

   Για τον Απόστολο Τσομπανάκη, η ενασχόληση με τα γλυκά είναι οικογενειακή υπόθεση αφού μεγάλωσε μέσα στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα του, στη Νέα Πέλλα, που λειτουργεί από το 1989. Απ’ αυτόν, άλλωστε, έμαθε τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα μυστικά της ζαχαροπλαστικής και μέχρι σήμερα παίρνει βοήθεια και στήριξη σε κάθε του βήμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο