Από που προέρχεται και πως δημιουργείται η αποστροφή μας για ορισμένα φαγητά;
Τη Βιργινίας Κιμπουροπούλου
Γενικά δεν μου αρέσουν πολλά πράγματα στο φαγητό που θεωρούνται περίεργα. Αλλά κάνοντας το viral τεστ του IDRlabs, Food Disgust Sensitivity Test, μου έδωσε ένα σκορ 47%, το οποίο σημαίνει πως ενώ το υπόλοιπο 60% θα θεωρούσε κάποια πράγματα αηδιαστικά, ίσως τελικά έχω λίγη περισσότερη αντοχή από ότι περίμενα.
Τα ερεθίσματα που μου προκαλούν αυτή την αποστροφή σε μερικά πιάτα αφορούν πρωτίστως την σάρκα των κρεάτων, την υγιεινή των καταστημάτων εστίασης, την μούχλα, την ανθρώπινη μόλυνση και τα λαχανικά σε αποσύνθεση. Ωστόσο, ένας παράγοντας με τον οποίο είμαι πολύ εξοικειωμένη είναι το ψάρι και δη το ωμό ψάρι, που πολλοί απεχθάνονται ακόμα και να σκέφτονται.
Τι είναι αυτό που προκαλεί την αηδία στον κάθε άνθρωπο για συγκεκριμένα φαγητά;
Το τεστ IRDlabs δεν είναι επιστημονικά πιστοποιημένο, αλλά πρόκειται για ένα διαδικτυακό κουίζ σε έναν ιστότοπο. Ωστόσο, αναφέρεται στο έργο των καθηγητών καταναλωτικής συμπεριφοράς Δρ. Christina Hartmann και Dr. Michael Siegrist, εξηγώντας παράλληλα τη θεωρία πίσω από κάθε ερέθισμα και από που μπορεί να προέρχεται.
Το αίσθημα αηδίας στο φαγητό έχει τις ρίζες του πρώτα από τον πολιτισμό κάθε ανθρώπου και συνδυάζεται με τις ατομικές προτιμήσεις και τυχόν τραυματικές εμπειρίες που βιώνει. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα τρώμε πολύ ψάρι, οπότε είμαστε στην πλειοψηφία μας εκτεθειμένοι σε αυτό, όπως και με το κρέας. Αλλά ενώ στην περίπτωση του ψαριού το τρώμε ψητό και ολόκληρο πολλές φορές, δεν είναι στην κουλτούρα όλων να το τρώνε ωμό, σε αντίθεση με τους Ιάπωνες και τους Ασιάτες εν γένει.
Επιπλέον, κάποιος κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να έπαθε τροφική δηλητηρίαση από ένα φαγητό και έκτοτε να μην μπορεί να το καταναλώσει. Οι γευστικές προτιμήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και καθορίζονται από τις υφές και τους γευστικούς κάλυκες του ανθρώπου. Άλλες αποστροφές προέρχονται από την ενστικτώδη ανάγκη του εγκεφάλου να αποφεύγει πράγματα που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε σωματικά, όπως βακτήρια, μούχλα ή ορισμένα είδη εντόμων.
Φυσικά, πολλά από αυτά αλλάζουν στην πορεία με την εξοικείωση ή την αλλαγή συνηθειών. Αλλά αν οι φίλοι σας σας λένε “περίεργους” στο φαγητό, μην νιώθετε άσχημα, είμαστε πολλοί.
Μπορείτε να κάνετε κι εσείς το τεστ εδώ.