Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
11.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Άνευ Προηγουμένου η μόλυνση από πλαστικά στους ωκεανούς

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / Βιωσιμότητα"Άνευ Προηγουμένου η μόλυνση από πλαστικά στους ωκεανούς
spot_img

Σύμφωνα με έρευνα, τα πλαστικά που ρυπαίνουν τους ωκεανούς μπορεί σχεδόν να τριπλασιαστούν ως το 2040.

Τα πλαστικά σωματίδια που εισέρχονται στους ωκεανούς στον κόσμο αυξήθηκαν σε “άνευ προηγουμένου” ποσότητα από το 2005 και μπορεί σχεδόν να τριπλασιαστούν ως το 2040, αν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Υπολογίζεται ότι 171 τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια επέπλεαν στους ωκεανούς ως το 2019, σύμφωνα με έρευνα, η οποία αξιολογήθηκε από ομοτίμους και διεξήχθη υπό το 5 Gyres Institute, μια αμερικανική οργάνωση που αγωνίζεται για την μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.

Η ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά μπορεί να αυξηθεί κατά 2,6 φορές ως το 2040, αν δεν θεσπιστούν νομικά δεσμευτικές παγκόσμιες πολιτικές, προβλέπει η έρευνα αυτή.

Κατά την έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα για την ρύπανση από πλαστικά της επιφάνειας του νερού από 11.777 ωκεάνιους σταθμούς σε έξι μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1979 ως το 2019.

“Βρήκαμε ότι υπάρχει μια ανησυχητική τάση εκθετικής ανάπτυξης των μικροπλαστικών στον ωκεανό παγκοσμίως από την έναρξη της χιλιετίας”, υπογραμμίζει ο Μάρκους Έρικσεν, συνιδρυτής της 5 Gyres Group, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

“Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική, παγκόσμια συνθήκη του ΟΗΕ για την ρύπανση από πλαστικά που θα σταματήσει το πρόβλημα από τη ρίζα”, προσθέτει.

Τα μικροπλαστικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στους ωκεανούς, καθώς δεν μολύνουν μόνο το νερό, αλλά βλάπτουν τα εσωτερικά όργανα των θαλάσσιων ζώων, τα οποία μπερδεύουν το πλαστικό με την τροφή.

Ειδικοί δηλώνουν ότι η έρευνα αυτή έδειξε ότι το επίπεδο της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά στους ωκεανούς είχε υποτιμηθεί.

“Οι αριθμοί σε αυτήν την νέα έρευνα είναι συγκλονιστικοί και σχεδόν πέραν της λογικής”, δήλωσε ο Πολ Χάρβεϊ, επιστήμονας και ειδικός στα πλαστικά στην αυστραλιανή συμβουλευτική εταιρεία που εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης Environmental Science Solutions.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε τον Νοέμβριο στην Ουρουγουάη διαπραγματεύσεις για συμφωνία αντιμετώπισης της ρύπανσης από πλαστικά, έχοντας στόχο να καταρτίσει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη ως το τέλος του ερχόμενου έτους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace σημείωσε ότι, αν δεν υπάρξει ισχυρή παγκόσμια συνθήκη, η παραγωγή πλαστικών μπορεί να διπλασιαστεί εντός των επόμενων 10 με 15 ετών και να τριπλασιαστεί ως το 2050.

Ξεχωριστή διεθνής συνθήκη προστασίας της ανοιχτής θάλασσας συμφωνήθηκε την Κυριακή και αποσκοπεί να συμβάλει στην προστασία της βιοποικιλότητας στους ωκεανούς παγκοσμίως.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων: Καινοτόμα πλατφόρμα ενημέρωσης για την νομοθεσία τροφίμων

Η νέα Πλατφόρμα Ειδικού Σκοπού για την Νομοκανονιστική Συμμόρφωση, βοηθά τις επιχειρήσεις, όχι μόνο να γνωρίζουν αλλά και να προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα