Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία επενδύσεων και έρευνας, προκειμένου η αναδυόμενη αγορά να γίνει πιο προσιτή στους καταναλωτές.
Προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προέρχεται από την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών, η Ασία θα πρέπει ως το 2030 να στραφεί σε καλλιεργούμενες και άλλες φυτικές πηγές πρωτεϊνών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Asia Research Engagement (ARE), της Σιγκαπούρης, οργανισμός που βασίζεται στις επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέχρι το 2060, οι εναλλακτικές πρωτεΐνες γύρω από τη Νοτιοανατολική Ασία και άλλα έθνη της Ασίας-Ειρηνικού θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πρωτεϊνών, πρόσθεσε η έκθεση. «Η επίτευξη αυτού θα συνεπάγεται ειδική χρηματοδότηση, κάτι που θα απαιτεί συνεχή δέσμευση από την ασιατική βιομηχανία τροφίμων, τους επενδυτές και τις τράπεζες», ανέφερε.
Είναι πλέον γνωστό πως ο κύριος παράγοντας διοξειδίου του άνθρακα καθώς και ο κύριος ένοχος αποψίλωσης των δασών και κατ’ επέκταση, υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή ζωικών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι προμηθευτές καθαρίζουν τα δάση για να καλλιεργήσουν ζωοτροφές όπως σόγιαλευρο και να χτίσουν νέες φάρμες. Σύμφωνα με την έκθεση, η κτηνοτροφική παραγωγή αφήνει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό σημάδι από όλες τις εδώδιμες καλλιέργειες μαζί επειδή είναι πιο εντατική σε πόρους και χρησιμοποιεί περισσότερη γη, νερό, ζώα και αντιβιοτικά. Αν και αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ασιατικές χώρες, επειδή η ήπειρος προμηθεύει περισσότερες από τις μισές ζωικές πρωτεΐνες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ζώων της ξηράς και των θαλασσινών, αναφέρει η ARE στην έκθεσή της. Επιπλέον, η αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή περιοχή έχει αυξήσει την κατανάλωση κρέατος.
«Αυτό είναι διπλά προβληματικό επειδή ένα σημαντικό μέρος της σόγιας που τροφοδοτείται στα εκτρεφόμενα ζώα της Ασίας εισάγεται από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη», είπε ο Mirte Gosker, διευθύνων σύμβουλος του The Good Food Institute Asia Pacific, μιας δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνεται σε εναλλακτικές πρωτεΐνες, στο CNBC. Αυτό προσθέτει στο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ζωικής παραγωγής. Οι ειδικοί τονίζουν πως η στροφή σε εναλλακτικές πρωτεΐνες κάθε είδους, είναι εξίσου σημαντική για το κλίμα όσο η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.
Το επιχειρηματικό κεφάλαιο που επενδύεται σε εναλλακτικές πρωτεΐνες έχει αυξηθεί από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2019 σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με το The Good Food Institute. Οι εταιρείες ζύμωσης που επικεντρώθηκαν σε εναλλακτικές πρωτεΐνες εξασφάλισαν επενδύσεις 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, έναντι 600 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2020, ενώ οι εταιρείες παραγωγής κρέατος και θαλασσινών πραγματοποίησαν επενδύσεις 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν το 2020, με βάση στοιχεία του The Good Food Institute. «Εάν τα έθνη δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή και ανάπτυξη εναλλακτικών πρωτεϊνών, η απόδοση του κλίματος θα μπορούσε να είναι κολοσσιαία», δήλωσε ο Gosker.
Ωστόσο, η παραγωγή τροφίμων ασφαλών για το κλίμα απαιτεί επίσης ενέργεια, σημείωσε. Το καλλιεργούμενο κρέας απαιτεί χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις παραγωγής, επομένως θα πρέπει να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να είναι βιώσιμο.
Για να επιτύχει η Νοτιοανατολική Ασία τον στόχο του Asia Research Engagement για στροφή σε εναλλακτικές πρωτεΐνες έως το 2030, η κυβερνητική πολιτική, η εταιρική στρατηγική και η πολυμερής χρηματοδότηση πρέπει να ευθυγραμμιστούν. Ωστόσο οι καταναλωτές θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη μελλοντική ανάπτυξη εναλλακτικών πρωτεϊνών, δήλωσε στο CNBC η Michelle Huang, αναλύτρια καταναλωτικών τροφίμων στη Rabobank. Επί του παρόντος, οι καταναλωτές αναφέρουν συχνά τη γεύση, την υφή και την τιμή ως το κύριο εμπόδιο για την κατανάλωση εναλλακτικών πρωτεϊνών, είπε.
«Δεν έχουμε παρατηρήσει τεχνολογικές ανακαλύψεις για να επιτύχουμε ισορροπία γεύσης και τιμής με τα συμβατικά προϊόντα κρέατος», πρόσθεσε ο Huang. «Χωρίς συνεχή βελτίωση στη γεύση και στην τιμή, οι μάρκες θα δυσκολευτούν να μετατρέψουν την αρχική περιέργεια των καταναλωτών σε επαναλαμβανόμενες αγορές».
Αντί να εστιάζετε υπερβολικά σε εναλλακτικές πρωτεΐνες, συνιστά ο Huang προτείνει λύσεις για βιώσιμες γαλακτοκομικές και κτηνοτροφικές πρακτικές. Στον γαλακτοκομικό τομέα, για παράδειγμα, περισσότερες εταιρίες γίνονται πιο φιλόδοξες στη διαδικασία απαλλαγής από άνθρακα χρησιμοποιώντας την παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο, η οποία μετατρέπει την αγελαδινή κοπριά σε ηλεκτρική ενέργεια, σημείωσε.
Τελικά, οι ειδικοί συμφωνούν ευρέως ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην έρευνα και την ανάπτυξη για να διεισδύσουν οι εναλλακτικές πρωτεΐνες στη μαζική κατανάλωση. Καθώς η υποδομή κλιμακώνεται, θα χρειαστούν επίσης τοπικοί εργάτες υψηλής ειδίκευσης για να εργαστούν σε μηχανήματα υποδομής και εργαστηριακούς χώρους, επεσήμανε ο Gosker.