Η ΕΕ σπαταλά περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει, αναφέρει μια νέα έκθεση της οργάνωσης Feedback EU.
Σε μια περίοδο μείζονος επισιτιστικής κρίσης, η πλειοψηφία των ανθρώπων κάνει ό τι είναι δυνατό για να σπαταλά όσο γίνεται λιγότερα τρόφιμα. Αλλά, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Feedback EU με τίτλο «No Time to Waste», δεν ισχύει το ίδιο για την ΕΕ, η οποία αποδεικνύεται να σπαταλά περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021, η ΕΕ εισήγαγε σχεδόν 138 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων, με κόστος 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι σπαταλά 153,5 εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ εξακολουθούν να αποκλείουν τα απόβλητα τροφίμων από τις επίσημες μετρήσεις.
Η σπατάλη τροφίμων κοστίζει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της ΕΕ περίπου 143 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και προκαλεί τουλάχιστον το 6% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Εκτιμάται ότι το 20% της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ επί του παρόντος δεν αξιοποιείται και σπαταλάται. Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων της ΕΕ στο μισό έως το 2030 θα μπορούσε να εξοικονομήσει 4,7 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης.
Υπό το φως αυτού του σκανδάλου με τα απορρίμματα τροφίμων, ένα διεθνές κίνημα 43 οργανισμών από 20 χώρες της ΕΕ εξέδωσε πρόσφατα κοινή δήλωση, καλώντας την ΕΕ να εισαγάγει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη μέλη να μειώσουν τα απορρίμματα τροφίμων της ΕΕ από το Αγρόκτημα στο Πιάτο (Farm to Fork) κατά 50% έως το 2030 και να επανεξετάσει την επέκταση της υποβολής εκθέσεων, ώστε να καλύπτει όλα τα απόβλητα τροφίμων.
Την παραπάνω δήλωση έχουν υπογράψει οι ΜΚΟ Feedback EU, European Environmental Bureau και Zero Waste Europe, ορισμένες επιχειρήσεις απορριμμάτων τροφίμων και μέλη της πλατφόρμας της ΕΕ για τις απώλειες τροφίμων και τα απορρίμματα τροφίμων – το επίσημο συμβουλευτικό σώμα της ΕΕ για τα απόβλητα τροφίμων.
Η Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει πρόταση για νομικά δεσμευτικούς στόχους για τα απόβλητα τροφίμων για τα κράτη μέλη της ΕΕ αργότερα φέτος, με επίσημη έγκριση έως το 2023. Στη συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα αποφασίσουν για τους τελικούς στόχους. Εάν εγκριθεί, αυτή θα είναι η πρώτη νομοθεσία αυτού του είδους στον κόσμο.
Για τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο Frank Mechielsen , Εκτελεστικός Διευθυντής της Feedback EU σχολίασε «Η ΕΕ έχει τώρα μια τεράστια ευκαιρία να θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους για να μειώσει στο μισό τα απορρίμματα τροφίμων από αγρόκτημα σε πιρούνι έως το 2030 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας». Επιπλέον, ο Piotr Barczak , Ανώτερος Υπεύθυνος Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, δήλωσε πως, αν και οι χώρες της ΕΕ είχαν δεσμευτεί να μειώσουν στο μισό τη σπατάλη τροφίμων στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών «σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, δεν έχουν επιτύχει πολλά και οι οικονομίες μας εξακολουθούν να δημιουργούν απίστευτα υψηλές ποσότητες απορριμμάτων τροφίμων. Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να συμπεριλάβει μέτρα στις Οδηγίες της ΕΕ για τα απόβλητα για τον περιορισμό των απορριμμάτων τροφίμων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού – συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας παραγωγής και των υπηρεσιών τροφίμων».
Τέλος, ο Martin Häusling , μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος γεωργικής πολιτικής για την ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA), δήλωσε: «Χρειαζόμαστε δεσμευτικούς στόχους σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας για να επιτύχουμε την απαραίτητη μείωση της σπατάλης τροφίμων».