Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φαγητό από τα σκουπίδια: Πως η βιομηχανία τροφίμων δίνει “δεύτερη ζωή” σε ότι πετάμε

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΦαγητό από τα σκουπίδια: Πως η βιομηχανία τροφίμων δίνει "δεύτερη ζωή" σε ότι πετάμε
spot_img

Τα απόβλητα τροφίμων ανακυκλώνονται σε νέα προϊόντα.

Ο Rasmus Munk, ένας σεφ με δύο αστέρια Michelin, είναι ένας από τους ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το μέλλον του φαγητού βρίσκεται σε αυτό που ήδη πετάμε. Με σχεδόν το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου να προκαλείται από χαμένα ή σπαταλημένα τρόφιμα και σχεδόν το 40% του συνόλου των τροφίμων που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο να πετιούνται, ελπίζει ότι η ανακύκλωση των τροφίμων μπορεί να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό βουνό βρώσιμων αποβλήτων στον κόσμο.

Στο Spora, το εργαστήριο που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το εστιατόριο του Munk, το Alchemist, η σοκολάτα παρασκευάζεται από φλούδες κακάο (περίπου τα τρία τέταρτα κάθε λοβού κακάο απορρίπτονται κατά τη συγκομιδή των κόκκων για σοκολάτα). Τα τάκος, εν τω μεταξύ, γεμίζονται με κέικ ελαιοκράμβης, ένα υποπροϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που απομένει κατά την παραγωγή κραμβέλαιου.

Τα απούλητα ή μη καταναλωθέντα τρόφιμα είναι το πιο συνηθισμένο υλικό που βρίσκεται στις χωματερές των ΗΠΑ, ενώ το μεθάνιο που απελευθερώνεται προκαλεί απώλεια της βιοποικιλότητας, αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και υποβάθμιση του εδάφους.

Τον Ιούνιο, ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δημοσίευσαν την τελική εθνική στρατηγική τους για τη μείωση της απώλειας και των αποβλήτων τροφίμων και την ανακύκλωση οργανικών προϊόντων, περιγράφοντας τις φιλοδοξίες τους για μείωση της απώλειας και των αποβλήτων τροφίμων στο μισό μέχρι το 2030.

Ενώ οι προσπάθειες μέχρι τώρα επικεντρώνονταν στην παραγωγή και τη διάθεση των τροφίμων, οι διεθνείς οργανισμοί αφυπνίζονται στην ιδέα ότι η επαναχρησιμοποίηση, αντί για την ανακύκλωση, μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική λύση.

Οι εταιρείες φαίνεται να το αντιλαμβάνονται επίσης. Το 2021, η αγορά ανακυκλωμένων προϊόντων διατροφής είχε αξία 53,7 δισ. δολάρια, ενώ θα φτάσει τα 97 δισ. δολάρια μέχρι το 2031.
Σε νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, τα χρησιμοποιημένα προϊόντα διατροφής αποκτούν σήμερα μια δεύτερη ζωή

Η Upcycled Food Association, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, ξεκίνησε το 2019 με την πεποίθηση ότι «η ανακύκλωση παρουσιάζει μια μοναδική λύση σε παγκόσμιο επίπεδο»- τα τελευταία πέντε χρόνια, από τη συνεργασία με εννέα εταιρείες έχουν φτάσει σήμερα σε περισσότερες από 240.

Έχουν επίσης αναπτύξει ένα σύστημα πιστοποίησης που επισημαίνει στους καταναλωτές ποια προϊόντα χρησιμοποιούν συστατικά που «διαφορετικά δεν θα είχαν περάσει στην ανθρώπινη κατανάλωση, παράγονται χρησιμοποιώντας επαληθεύσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον».

Τον Ιούνιο, στο συνέδριο Towards Halving Food Waste in Europe, ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία Upcycled4Food, με την οποία δεσμεύτηκαν για τη μετάβαση «από μια εξειδικευμένη αγορά στην ευρεία χρήση και προμήθεια ανακυκλωμένων συστατικών και προϊόντων».

Σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, τα χρησιμοποιημένα προϊόντα διατροφής αποκτούν σήμερα μια δεύτερη ζωή με τη μορφή ψωμιού, ζυμαρικών και συμπληρωμάτων διατροφής που παρασκευάζονται από τους 40 εκατομμύρια τόνους χρησιμοποιημένων σιτηρών που συνήθως απορρίπτονται από την παραγωγή μπύρας.

Τα κατακάθια του καφέ (από τα οποία 54 εκατομμύρια τόνοι πετιούνται κάθε χρόνο) ξαναγίνονται τζιν, αλεύρι και ενεργειακές μπάρες. Τα υπολείμματα μήλων που περισσεύουν από την αποχύμωση χρησιμοποιούνται από την nibs etc για την παρασκευή κράκερ και δημητριακών, η σάρκα της καρύδας, η οποία κατά τα άλλα πετιέται κατά την εξαγωγή του νερού, βγαίνει τώρα και μετατρέπεται σε γιαούρτι, ενώ οι φλούδες φρούτων και λαχανικών γίνονται αποξηραμένα σνακ και χυμοί.

Μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trends in Food Science & Technology διαπίστωσε ότι «η ενσωμάτωση της ιδέας της ανακύκλωσης στα συστήματα τροφίμων έχει τεράστιες δυνατότητες για τη βελτίωση της κυκλικότητας στο σύστημα τροφίμων».

Η Jessica Aschemann-Witzel, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, η οποία συνέγραψε το έγγραφο, υποστηρίζει ότι «διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον αντιδρούν θετικά» στα ανακυκλωμένα τρόφιμα. Η απήχηση σε εκείνους για τους οποίους η κλιματική συνείδηση δεν είναι στην κορυφή του μυαλού τους είναι μια μεγαλύτερη και πιο επείγουσα πρόκληση

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ανακυκλωμένη εκδοχή του φοινικέλαιου και του ελαίου καρύδας, το οποίο θέλουν να χρησιμοποιήσουν σε τρόφιμα, καλλυντικά και ζωοτροφές. «Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία μας απαιτεί τουλάχιστον δέκα φορές λιγότερο χρόνο για την παραγωγή, δέκα φορές λιγότερο νερό και δέκα φορές λιγότερη γη» προσθέτει η καθηγήτρια Aschemann-Witzel.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο