Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι επιβλαβείς για το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές αλλάζουν τόσο αργά

ΑρχικήΕπιστήμηΓιατί οι επιβλαβείς για το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές αλλάζουν τόσο αργά
spot_img

Μια νέα μελέτη αναλύει το πώς οι αυτοενισχυόμενοι μηχανισμοί που ονομάζονται γνωστικοί εγκλωβισμοί εμποδίζουν την αλλαγή, μειώνοντας τη δυνατότητα των αγροτών να υιοθετήσουν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών.

Οι σημερινές γεωργικές πρακτικές αποτελούν σημαντική αιτία της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, της διάβρωσης του εδάφους και της ρύπανσης.

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι οι γεωργοί πρέπει να αλλάξουν τις γεωργικές πρακτικές τους για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Ωστόσο, παρά τη συμφωνία σχετικά με την ανάγκη για δράση και τη μορφή που πρέπει να λάβει αυτή η δράση, η αλλαγή συντελείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Μια νέα μελέτη που υποστηρίζεται από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Diverfarming εξετάζει έναν από τους λόγους για τους οποίους.

«Οι μεταβάσεις προς πιο βιώσιμα γεωργικά συστήματα χαρακτηρίζονται συχνά από “εγκλωβισμούς”, που νοούνται ως αυτοενισχυόμενοι μηχανισμοί που αναπαράγουν το status quo και εμποδίζουν την αλλαγή», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές έχουν μελετήσει κοινωνικοοικονομικούς, τεχνολογικούς και θεσμικούς εγκλωβισμούς για να αποκτήσουν εικόνα για τις διαδικασίες βιώσιμης μετάβασης στα αγροδιατροφικά συστήματα, αλλά δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στον ρόλο που παίζουν τα γνωστικά κλειδώματα. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sustainability Science», διερευνά τώρα πώς τα θεσμικά περιβάλλοντα δημιουργούν γνωστικά κλειδώματα στη λήψη αποφάσεων για τους αγρότες όσον αφορά την υιοθέτηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το παράδειγμα της διαφοροποίησης της αμειψισποράς με όσπρια ως στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και τη μείωση των εκπομπών και των ρύπων. Οι επιτόπιες εργασίες διεξήχθησαν σε δύο αγροτικές κοινότητες – την Κορνουάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Gelderland στην Ολλανδία, που έχουν χαμηλά ποσοστά υιοθέτησης οσπρίων παρά τη δημόσια υποστήριξη για την υιοθέτησή τους.

Εστίαση στο κέρδος

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που ελήφθησαν από εις βάθος συνεντεύξεις με αγρότες, καθώς και συμπληρωματικά δεδομένα από επίσημες στατιστικές, κυβερνητικές εκθέσεις και επιστημονική βιβλιογραφία, η ομάδα ανέλυσε πώς τα θεσμικά περιβάλλοντα δημιουργούν γνωστικά κλειδώματα στη λήψη αποφάσεων όταν πρόκειται για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Διαπίστωσαν ότι το ειδικό κοινωνικο-τεχνικό περιβάλλον των γεωργών τους έκανε να επικεντρωθούν κυρίως σε οικονομικούς στόχους, δηλαδή στη μεγιστοποίηση του κέρδους. Ωστόσο, αυτές οι προσανατολισμένες στο κέρδος πορείες φαίνεται να εμποδίζουν τις ευκαιρίες μετάβασης.

Η μελέτη αναφέρει: «Ενώ οι κανονιστικοί στόχοι, που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, και οι ηδονικοί, που σχετίζονται με την απόλαυση του πειραματισμού, ευνοούν τις μεταβάσεις, υπερτερούν των στόχων που σχηματίζονται στο πλαίσιο κέρδους, το οποίο φαίνεται να ενσωματώνεται και να επιβάλλεται εκ νέου από τις τρέχουσες θεσμικές συνθήκες».

Παραδόξως, η εστίαση στο οικονομικό κέρδος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι γεωργοί συνδέουν την αμειψισπορά με βάση τα όσπρια με κανονιστικούς στόχους (κάνοντας ό,τι κρίνεται σκόπιμο) μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει τους αγρότες να αναγνωρίσουν τις πρακτικές διαφοροποίησης των καλλιεργειών ως δυνητικά κερδοφόρες. Αυτό συμβαίνει ακόμη και παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τα οφέλη της αμειψισποράς με όσπρια. Ως αποτέλεσμα, οι γνωστικοί εγκλωβισμοί αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για να θεωρηθούν βιώσιμες οι εναλλακτικές γεωργικές πρακτικές.

Ακόμη και αν είναι κερδοφόρος, ο κίνδυνος από την υιοθέτηση ψυχανθών και παρόμοιων καλλιεργειών είναι πιθανό να δελεάσει μόνο τους πιο επιχειρηματικούς αγρότες, κάτι που δεν αρκεί για να επιταχύνει την ευρύτερη υιοθέτηση που απαιτείται. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες στόχευσης μόνο κανονιστικών πλαισίων για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης οσπρίων, για παράδειγμα δίνοντας έμφαση στα περιβαλλοντικά οφέλη χωρίς περαιτέρω αλλαγές, είναι απίθανο να έχουν αποτέλεσμα. Επιπλέον, εάν παρέχονται επιδοτήσεις, «μπορεί να χρειαστεί να συνοδεύονται από κανονιστικές διατυπώσεις, επενδύσεις στην έρευνα για την ανάπτυξη σπόρων, χρηματοδοτικά μέσα για τον μετριασμό των κινδύνων και τη δημιουργία αγορών στις οποίες τα λιγότερο επιδοτούμενα ευρωπαϊκά όσπρια μπορούν πραγματικά να ανταγωνιστούν», καταλήγουν οι συγγραφείς σύμφωνα με το CORDIS.

Το έργο Diverfarming (Διαφοροποίηση των καλλιεργειών και γεωργία χαμηλών εισροών σε όλη την Ευρώπη: από τη συμμετοχή των επαγγελματιών και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος έως την αύξηση των εσόδων και την οργάνωση της αλυσίδας) στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της υιοθέτησης της διαφοροποίησης, των βιώσιμων πρακτικών και της αποδοτικής χρήσης των πόρων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του έργου Diverfarming

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα