Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Επιτροπή προτείνει αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για το 2023 σε μια προσπάθεια ανάκτησης ειδών

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗ Επιτροπή προτείνει αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για το 2023 σε μια προσπάθεια ανάκτησης ειδών
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρότασή της σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2023 για τη Βαλτική Θάλασσα.

Με βάση την πρόταση αυτή, οι χώρες της ΕΕ θα καθορίσουν τις μέγιστες ποσότητες των σημαντικότερων εμπορικών ειδών ιχθύων που μπορούν να αλιευθούν στη θαλάσσια λεκάνη.

Η Επιτροπή προτείνει να αυξηθούν οι αλιευτικές δυνατότητες για την ρέγγα και την ευρωπαϊκή χωματίδα, διατηρώντας παράλληλα τα σημερινά επίπεδα για τον σολομό και τα επίπεδα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων του δυτικού και ανατολικού γάδου, καθώς και της δυτικής ρέγγας. Η Επιτροπή προτείνει τη μείωση των αλιευτικών δυνατοτήτων για τα τέσσερα εναπομένοντα αποθέματα που καλύπτονται από την πρόταση, προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των εν λόγω αποθεμάτων και να καταστεί δυνατή η αποκατάστασή τους.

Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε: «Εξακολουθώ να ανησυχώ για την κακή περιβαλλοντική κατάσταση της Βαλτικής Θάλασσας. Παρά τις ορισμένες βελτιώσεις, εξακολουθούμε να υποφέρουμε από τις συνδυασμένες επιπτώσεις του ευτροφισμού και της αργής αντίδρασης για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε ευθύνη και να αναλάβουμε δράση από κοινού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι τα αλιευτικά μας αποθέματα θα γίνουν και πάλι υγιή και ότι οι ντόπιοι αλιείς μας θα μπορούν να βασίζονται και πάλι σε αυτά για την επιβίωσή τους. Η σημερινή πρόταση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι αλιείς και οι γυναίκες της ΕΕ, η βιομηχανία και οι δημόσιες αρχές κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες για την ανασύσταση των ιχθυαποθεμάτων στη Βαλτική Θάλασσα. Στις περιπτώσεις που υπήρχαν πλήρεις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, είχαν ήδη καθοριστεί αλιευτικές δυνατότητες σύμφωνα με την αρχή της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ) για επτά από τα οκτώ αποθέματα, καλύπτοντας το 95% των εκφορτώσεων ιχθύων κατ’ όγκο. Ωστόσο, τα εμπορικά αποθέματα γάδου δυτικής και ανατολικής βαλτικής, δυτικής ρέγγας και τα πολλά αποθέματα σολομού τόσο στη νότια Βαλτική Θάλασσα όσο και στους ποταμούς των νότιων κρατών μελών της Βαλτικής της ΕΕ υφίστανται σοβαρή περιβαλλοντική πίεση λόγω της απώλειας οικοτόπων, λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος διαβίωσής τους.

Τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) που προτείνονται σήμερα βασίζονται στις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES) που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους και ακολουθούν το πολυετές σχέδιο διαχείρισης (ΜΑΡ) της Βαλτικής που εγκρίθηκε το 2016 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ένας αναλυτικός πίνακας είναι διαθέσιμος παρακάτω. 

Γάδος

Για τον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής, η Επιτροπή προτείνει να διατηρηθεί το επίπεδο των TAC που περιορίζεται στα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα και όλα τα συνοδευτικά μέτρα από τις αλιευτικές δυνατότητες του 2022. Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από το 2019, όταν οι επιστήμονες έκρουσαν για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την πολύ κακή κατάσταση του αποθέματος, η κατάσταση δεν έχει ακόμη βελτιωθεί.

Η κατάσταση του γάδου της Δυτικής Βαλτικής έχει δυστυχώς επιδεινωθεί και η βιομάζα μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό το 2021. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική και προτείνει να περιοριστεί το επίπεδο των TAC στα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, καθώς και όλα τα συνοδευτικά μέτρα από τις αλιευτικές δυνατότητες του 2022.

Ρέγγα

Το μέγεθος των αποθεμάτων της ρέγγας της δυτικής Βαλτικής παραμένει κάτω από τα ασφαλή βιολογικά όρια και οι επιστήμονες συνιστούν για πέμπτη συνεχή χρονιά να σταματήσει η αλιεία ρέγγας στη Δυτική Βαλτική. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί μόνο ένα πολύ μικρό TAC για αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα και να διατηρηθούν όλα τα συνοδευτικά μέτρα από τις αλιευτικές δυνατότητες του 2022.

Για τη ρέγγα της Κεντρικής Βαλτικής, η Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική, με προτεινόμενη αύξηση της τάξης του 14%. Αυτό συνάδει με τη γνωμοδότηση του ICES, διότι το μέγεθος του αποθέματος δεν έχει ακόμη φθάσει σε υγιή επίπεδα και βασίζεται μόνο σε νεογέννητα ψάρια, κάτι που είναι αβέβαιο. Και πάλι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES, η Επιτροπή προτείνει τη μείωση του επιπέδου TAC για τη ρέγγα στον Κόλπο της Βοθνίας κατά 28%, καθώς το απόθεμα έχει μειωθεί πολύ κοντά στο όριο κάτω από το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Τέλος, για τη ρέγγα της Ρίγας, η Επιτροπή προτείνει τη μείωση του TAC κατά 4% σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES.

Χωματίδα

Ενώ η γνωμοδότηση του ICES θα επέτρεπε σημαντική αύξηση, η Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική, κυρίως όσον αφορά την προστασία του γάδου — ο οποίος αποτελεί αναπόφευκτο παρεμπίπτον αλίευμα κατά την αλιεία ευρωπαϊκής χωματίδας. Σύντομα θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες, οι οποίοι θα καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση νέων αλιευτικών εργαλείων που αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα γάδου. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει να περιοριστεί η αύξηση των TAC στο 25%.

Παπαλίνα

Το ICES συνιστά μείωση της σαρδελόρεγγας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σαρδελόρεγγα είναι ένα είδος θηράματος για τον γάδο, το οποίο δεν είναι σε καλή κατάσταση, επομένως θα ήταν απαραίτητο για την ανάκτηση του γάδου. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις εσφαλμένης αναφοράς παπαλίνας, η οποία βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική και προτείνει τη μείωση του TAC κατά 20 %, προκειμένου να καθοριστεί στο χαμηλότερο εύρος μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ).

Σολομός

Η κατάσταση των διαφόρων πληθυσμών σολομού ποταμού στην κύρια λεκάνη ποικίλλει σημαντικά, με ορισμένους να είναι πολύ αδύναμοι και άλλοι υγιείς. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΜΒΑ, το ICES συνέστησε πέρυσι την απαγόρευση όλων των τύπων αλιείας σολομού στην κύρια λεκάνη. Για τα παράκτια ύδατα του Βοθνικού Κόλπου και της Θάλασσας των Ώλαντ, η γνωμοδότηση ανέφερε ότι θα ήταν αποδεκτό να διατηρηθεί η αλιεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η γνωμοδότηση του ICES παραμένει αμετάβλητη φέτος, επομένως η Επιτροπή προτείνει να διατηρηθεί το επίπεδο των TAC και όλα τα συνοδευτικά μέτρα από τις αλιευτικές δυνατότητες του 2022.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόταση της Επιτροπής προκειμένου να την εγκρίνει κατά την υπουργική σύνοδο στις 17-18 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο