Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kαινοτομία για την μείωση των πλαστικών μπουκαλιών στην Αλόννησο

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταKαινοτομία για την μείωση των πλαστικών μπουκαλιών στην Αλόννησο
spot_img

Στην Ελλάδα το 25% των απορριμμάτων που βρίσκονται στους βυθούς και τις παραλίες είναι μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια νέα πρωτοποριακή δράση δρομολογείται στην Αλόννησο με τη χρήση πόσιμου νερού βρύσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ρύπανσης από πλαστικά μπουκάλια. Στη χαραγμένη οδό της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης, ο Δήμος Αλοννήσου συνεργάστηκε με τον πολυδύναμο οργανισμό της Aegean Rebreath στο πλαίσιο ενός νέου πιλοτικού προγράμματος, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι η Αλόννησος σύμφωνα με το έγκυρο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ένωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών πρακτόρων, ABTA Magazine, βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε συνολικά επτά κορυφαίους προορισμούς του κόσμου που διακρίνονται σε επίπεδο οικολογικού τουρισμού.

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση 22 φίλτρων αντίστροφης όσμωσης σε οικίες, σχολεία, δημοτικά κτίρια, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μείωση των πλαστικών μπουκαλιών και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διαμόρφωση ενός νέου πρωτοποριακού μοντέλου που θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

«Τους επόμενους μήνες, η προσπάθεια των εταίρων θα επικεντρωθεί στην αποτύπωση του αντίκτυπου του προγράμματος σε όρους μείωσης των πλαστικών μπουκαλιών. To 2015 ο Δήμος Αλοννήσου χάραξε τον δρόμο για τη συρρίκνωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στις τοπικές κοινωνίες της χώρας μας. Τώρα θέτουμε ένα νέο σημαντικό στόχο που αφορά τη δραστική ελάττωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών, γεγονός που θα φέρει νέα δεδομένα στην αειφορία τουριστικών προορισμών», δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Στην Ελλάδα, η χρήση εμφιαλωμένου νερού, ειδικότερα τους θερινούς μήνες, αυξάνει κατακόρυφα τη χρήση πλαστικού και την ποσότητα των απορριμμάτων που πολλές φορές τα νησιά αδυνατούν να διαχειριστούν. Η βάση δεδομένων της Aegean Rebreath αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Το 25% των απορριμμάτων που βρίσκονται στους βυθούς και τις παραλίες είναι μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τους επισκέπτες της Ελλάδας. Πριν λίγους μήνες η κ. Nina Schnabel, η οποία υποστηρίζει σε τακτική βάση το έργο της Aegean Rebreath, θέλησε να υποστηρίξει ένα πιλοτικό έργο σε συνεργασία με μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων εστιάζοντας στη μείωση της χρήσης των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού, μέσω της χρήσης του πόσιμου νερού βρύσης.

Ο Δήμος Αλοννήσου ανταποκρίθηκε άμεσα, με αποτέλεσμα ο εξωτικός παράδεισος των Σποράδων να πρωτοστατεί στο υποσχόμενο αυτό project. «Το εγχείρημα αυτό είναι σημαντικό και παράλληλα συμβολικό, καθώς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε επειγόντως το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης στην πηγή του. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα ευρήματα και πρέπει να αναπτύσσουμε πρακτικές που θα αξιοποιούνται από την κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κάθε περιοχής. Ελπίζουμε πως η Αλόννησος θα αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα νησιά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του προγράμματος εκ μέρους της Aegean Rebreath κ. Γιώργος Σαρελάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλόννησος αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στον τομέα πρόληψης δημιουργίας απορριμμάτων, μέσω των πιλοτικών αυτών δράσεων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα