Κατηγορίες για συγκάλυψη περιβαλλοντικών πρακτικών μέσω συνεργασιών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών
Έξω από το Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL), το πρωί της Πέμπτης 8 Μαΐου, μέλη της Οργάνωσης Ριζοσπαστικών Ακτιβιστών του Κέιμπριτζ (ORCA) πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, καταγγέλλοντας το ινστιτούτο για στενές σχέσεις με εταιρείες που κατηγορούνται για περιβαλλοντική ζημία. Η διαμαρτυρία επικεντρώθηκε κυρίως στην Coca-Cola, την Anglo American και την AXA, τις οποίες η ORCA θεωρεί παραδείγματα “greenwashing”, όρου που περιγράφει την παραπλανητική παρουσίαση ρυπογόνων εταιρειών ως περιβαλλοντικά υπεύθυνων.
Περίπου δέκα ακτιβιστές στάθηκαν έξω από τα γραφεία του CISL στη Regent Street, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και καλώντας σε αυστηρότερο έλεγχο της συμμετοχής πολυεθνικών στην Ομάδα Εταιρικών Ηγετών, ένα δίκτυο επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το ινστιτούτο για την υποστήριξη “βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς οικονομιών”.
Η CISL, στον επίσημο ιστότοπό της, περιγράφει την Ομάδα Εταιρικών Ηγετών ως πρωτοβουλία που προάγει τη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Παρ’ όλα αυτά, ακτιβιστές της ORCA υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή εταιρειών όπως η Coca-Cola και η Anglo American σε τέτοια σχήματα αποτελεί βιτρίνα για να κρύψουν τις πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους.
Ένα μέλος της ORCA τόνισε: «Η Coca-Cola παρουσιάζεται ως πράσινη επειδή πιέζει τις κυβερνήσεις για περιβαλλοντικά μέτρα, όμως παραμένει ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικών στον κόσμο». Το ίδιο στέλεχος της οργάνωσης κατηγόρησε την Anglo American ότι ευθύνεται για ρύπανση νερού, εδάφους και αέρα σε πολλές περιοχές, ενώ επεσήμανε πως παρότι η εταιρεία προβάλλεται ως “πράσινη”, οι τοπικές κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις από τις εξορυκτικές της δραστηριότητες.
Επιπλέον, οι διαδηλωτές κατηγόρησαν το CISL ότι επιτρέπει στις εν λόγω εταιρείες να εξαγοράζουν την εικόνα τους μέσω ακριβών συνδρομών και συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Στα φυλλάδια που διανεμήθηκαν, αναφέρθηκαν επίσης η συνεργασία με εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως η BP και η Total Energies, ενώ επικρίθηκε η συμμετοχή της PETRONAS σε μαθήματα βιωσιμότητας.
Η CISL, σε απάντησή της, διέψευσε ότι έχει ενεργές συνεργασίες με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι υποστηρίζει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και εξετάζει κάθε συνεργασία με βάση το κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή. «Δεν αποκλείουμε τη δέσμευση με όλες τις εταιρείες, αλλά δεν συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένες εταιρείες ορυκτών καυσίμων», ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού. Επίσης, σημείωσε ότι οι Ομάδες Εταιρικών Ηγετών έχουν συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση κλιματικών πολιτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.
Η Anglo American, από την πλευρά της, απάντησε ότι λειτουργεί υπεύθυνα με στόχο τη βιωσιμότητα, ενώ υπογράμμισε τη δέσμευσή της σε διαφάνεια, ηθική και σεβασμό προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Η διαμαρτυρία της ORCA αποτελεί μέρος της καμπάνιας «CISL: Βιώσιμα ψέματα», με στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο στο εσωτερικό του ιδρύματος όσο και στο ευρύτερο κοινό. Όπως δήλωσαν διαδηλωτές, σκοπός τους είναι να αναδείξουν τις αντιφάσεις μεταξύ της εικόνας που προβάλλεται και της πραγματικότητας των εταιρικών πρακτικών.