Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις 57.000 επεξεργασμένων τροφίμων πολλαπλών συστατικών

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜελέτη: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις 57.000 επεξεργασμένων τροφίμων πολλαπλών συστατικών
spot_img

Μια μελέτη που εκτιμά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις 57.000 προϊόντων διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό PNAS από μια ερευνητική ομάδα, υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η μελέτη συγκρίνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κρέατος και των εναλλακτικών προϊόντων κρέατος, όπως τα λουκάνικα φυτικής προέλευσης ή τα μπιφτέκια, και διαπιστώνει ότι πολλές εναλλακτικές λύσεις κρέατος είχαν το ένα πέμπτο έως λιγότερο από το ένα δέκατο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ισοδύναμων με βάση το κρέας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Michael Clark λέει στο Eurekalert: «Εκτιμώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων τροφίμων και ποτών με τυποποιημένο τρόπο, κάναμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την παροχή πληροφοριών που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.»

Μια μελέτη από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να λαμβάνουν πιο βιώσιμες αποφάσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων και, ταυτόχρονα, οι εταιρείες τροφίμων θέτουν φιλόδοξους στόχους μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η νέα μελέτη, χρησιμοποίησε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για να αντλήσει εκτιμήσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις 57.000 προϊόντων διατροφής, τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των τροφίμων και ποτών προς πώληση στα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξέτασαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη χρήση γης, την υδατική καταπόνηση και το δυναμικό ευτροφισμού — όταν υδάτινα σώματα εμπλουτίζονται με θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας συχνά επιβλαβείς ανθίσεις φυκιών και τελικά σκοτώνοντας άλλες ζωές. Για τους σκοπούς της ανάλυσης, της οπτικοποίησης και της επικοινωνίας, η ομάδα συνδύασε αυτές τις τέσσερις βαθμολογίες σε μια ενιαία εκτιμώμενη σύνθετη βαθμολογία περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανά 100g προϊόντος.

Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν τις διαφορές στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μεταξύ των προϊόντων πολλαπλών συστατικών και διαπιστώνουν ότι αυτά που παρασκευάζονται από φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη και αλεύρι, όπως σούπες, σαλάτες, ψωμί και πολλά δημητριακά πρωινού, έχουν χαμηλές βαθμολογίες αντίκτυπου και αυτά που παρασκευάζονται από κρέας, ψάρι και τυρί, βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο της κλίμακας. Τα Jerky, biltong και άλλα αποξηραμένα προϊόντα βοείου κρέατος, τα οποία συνήθως έχουν περισσότερα από 100g νωπού κρέατος ανά 100g τελικού προϊόντος, έχουν συχνά τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Κατά την εξέταση συγκεκριμένων τύπων προϊόντων διατροφής, όπως το κρέας και οι εναλλακτικές λύσεις τους, τα λαζάνια, τα μπισκότα και τα μπισκότα και οι σάλτσες πέστο, οι ερευνητές βρήκαν μεγάλη ποικιλία σε αυτούς τους τύπους τροφίμων. Για αυτούς τους τύπους τροφίμων, τα προϊόντα χαμηλότερου αντίκτυπου είχαν συχνά το 1/2 έως το 1/10 των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων με μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αυτού του είδους οι πληροφορίες, εάν κοινοποιηθούν στους καταναλωτές και τους εμπόρους λιανικής πώλησης, μπορούν να βοηθήσουν στη στροφή των συμπεριφορών προς πιο βιώσιμα τρόφιμα χωρίς να απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά, όπως η ανταλλαγή βοείου κρέατος με φασόλια.

Κατά τη σύγκριση της βαθμολογίας περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τη θρεπτική τους αξία, όπως ορίζεται από τη μέθοδο Nutri-score, τα προϊόντα που ήταν πιο βιώσιμα έτειναν να είναι πιο θρεπτικά, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των εναλλακτικών κρέατος. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτή την τάση, όπως τα ζαχαρούχα ποτά, τα οποία έχουν χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και χαμηλή βαθμολογία για τη διατροφική ποιότητα.

Η ποσότητα κάθε συστατικού σε ένα προϊόν τροφίμων ή ποτών πολλαπλών συστατικών είναι συνήθως γνωστή μόνο στον κατασκευαστή, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι νομικά υποχρεωμένοι να παρέχουν ποσοστιαίες τιμές για ορισμένα συστατικά και τα συστατικά αναγράφονται στη συσκευασία κατά σειρά μεγέθους. Ο Δρ Clark και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν γνωστά ποσοστά και σειρά συστατικών για να συμπεράνουν άγνωστες τιμές, διασταυρώνοντας προϊόντα και συστατικά μέσω της χρήσης ενός μεγάλου συνόλου δεδομένων προϊόντων. Μεμονωμένα συστατικά αντιστοιχίστηκαν σε περιβαλλοντικές βάσεις δεδομένων και τα ποσοστά όλων των συστατικών σε κάθε προϊόν χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του αντίκτυπου κάθε ολόκληρου προϊόντος.

Η ανάλυση χρησιμοποιεί το foodDB – μια ερευνητική πλατφόρμα Big Data στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα καθημερινά για όλα τα προϊόντα τροφίμων και ποτών που διατίθενται σε 12 διαδικτυακά σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καθώς και μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση 570 μελετών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από 38.000 αγροκτήματα σε 119 χώρες.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα