Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια σοκολάτα επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον – Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής της Σοκολάτας

ΑρχικήΕπιστήμηΠοια σοκολάτα επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον - Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής της Σοκολάτας
spot_img

Υπάρχουν καυτά περιβαλλοντικά σημεία στον κύκλο ζωής (Life Cycle Assessment – LCA) της σοκολάτας.

Η σοκολάτα είναι μια δημοφιλής τροφή για τη μοναδική της γεύση, την πλούσια διατροφική της αξία και την ψυχολογική ευεξία που προσφέρει στους ανθρώπους. Η παραγωγή πρώτων υλών της σοκολάτας, η παραγωγή προϊόντων σοκολάτας, οι πωλήσεις και η μεταφορά έχουν διαφορετικούς βαθμούς περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η σοκολάτα είναι ένα δημοφιλές προϊόν διατροφής που έχει πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική σημασία. Η ιστορία της σοκολάτας μπορεί να χρονολογηθεί από την αρχαιότητα, όταν η σοκολάτα και το κύριο συστατικό της το κακάο χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως θεραπευτικά είδη. Η εκτιμώμενη γεύση της σοκολάτας, που ενισχύεται με την ανάμειξη με κανέλα και πιπέρι, καθώς και με ζάχαρη, βανίλια και άλλα, έχει ωθήσει την εξέλιξή της σε πολλαπλές παραλλαγές όπως γλυκίσματα, ποτά, ροφήματα, και άλλες απολαυστικές δημιουργίες. Παγκοσμίως, η σοκολάτα καταναλώνεται κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστρία και η Γερμανία. Οι εξέχουσες χώρες εξαγωγείς είναι το Βέλγιο και η Ιταλία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ολλανδία είναι οι κορυφαίες χώρες εισαγωγής. Το 2021, η ετήσια κατανάλωση σοκολάτας ήταν 8,13 εκατομμύρια τόνοι και το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ήταν 113,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με αναμενόμενο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,7% έως το 2030, αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία σοκολάτας μπορεί να προβλέψει επίμονη ανάπτυξη μελλοντικός.

Όμως υπάρχουν “καυτά περιβαλλοντικά σημεία” στον κύκλο ζωής (Life Cycle Assessment – LCA) της σοκολάτας και η επιστημονική κοινότητα άρχισε να διατυπώνει αντίστοιχες προτάσεις για βελτίωση στην βιομηχανία σοκολάτας. Έχει διαπιστωθεί ότι ο κύκλος ζωής της σοκολάτας έχει τον υψηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο στα στάδια παραγωγής των πρώτων υλών της (που αντιπροσωπεύει το 77-97% των συνολικών επιπτώσεων). Μεταξύ των πρώτων υλών με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, είναι το γάλα σε σκόνη, η ζάχαρη και το κακάο με τα παράγωγά του. Η μαύρη σοκολάτα παράγει τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα (1,67 kg CO2 eq/kg προϊόντος) μεταξύ των υπαρχουσών κατηγοριών σοκολάτας, ενώ τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής σοκολάτας απελευθερώνουν τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα (6,76 kg CO2 eq/kg προϊόντος).

Η καλλιέργεια κακάο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας, κατηγορείται πως συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών και την οικολογική καταστροφή των τροπικών δασών, επιβάλλοντας προκλήσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας στις κύριες χώρες παραγωγής κακάο όπως η Γκάνα και η Ινδονησία. Επιπλέον, υπάρχουν διεργασίες του κύκλου ζωής της σοκολάτας που μπορούν να καταναλώσουν σημαντική ενέργεια, ειδικά στη διαδικασία ανάμειξης της σοκολάτας. Οι διαδικασίες παραγωγής της σοκολάτας προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατανάλωση νερού και δημιουργούν υγρά και στερεά απόβλητα. Δεδομένων των αναπόφευκτων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί η βιομηχανία σοκολάτας, είναι επιτακτική ανάγκη να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά τους και να διερευνηθούν βιώσιμες πρακτικές στη βιομηχανία.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό foods, που ανασκόπησε και ανέλυσε 25 υπάρχοντα άρθρα σχετικά με τoν κύκλο ζωής (LCA) της σοκολάτας. Διερεύνησε τις πιο προηγμένες εφαρμογές LCA στην τρέχουσα βιομηχανία σοκολάτας και ανέλυσε και συνόψισε την απογραφή δεδομένων και τα αποτελέσματα αξιολόγησης στη βιβλιογραφία. Μετά από σύγκριση των περιβαλλοντικών επιδόσεων διαφορετικών κατηγοριών προϊόντων σοκολάτας χρησιμοποιώντας ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους, έγιναν προτάσεις για τη βελτίωση της μελλοντικής βιωσιμότητας της βιομηχανίας σοκολάτας.

Διαπιστώθηκε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας σοκολάτας έχουν τύχει προσοχής τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχει έλλειψη εφαρμογής υπολογισμών LCA. Μεταξύ των προϊόντων σοκολάτας στις μελέτες, η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ μικρότερη περιβαλλοντική επίπτωση (1,67 kg CO2 eq/kg προϊόντος) από τη λευκή σοκολάτα (4,1 kg CO2 eq/kg προϊόν) και τη σοκολάτα γάλακτος (4,19 kg CO2 eq/kg προϊόντος). Για προϊόντα που περιέχουν συστατικά σοκολάτας, τα μπισκότα έχουν τις χαμηλότερες εκπομπές GHG (1,29 kg CO2 eq/kg προϊόν για μπισκότο κρέμας σοκολάτας, 1,81 kg CO2 eq/kg προϊόν για μπισκότο με επικάλυψη σοκολάτας), ενώ τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής σοκολάτας παράγουν τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα (5. kg CO2 eq/kg ζαχαροπλαστικής σοκολάτας γάλακτος και 6,76 kg CO2 eq/kg ζαχαροπλαστικής μαύρης σοκολάτας).

Η έρευνα LCA για τη σοκολάτα θα πρέπει να καθορίσει ένα πλήρες πλαίσιο και να επιλέξει τις κατάλληλες λειτουργικές μονάδες ανάλογα με τη φύση και τη λειτουργία του προϊόντος. Η βιώσιμη διαχείριση κατά το στάδιο της παραγωγής των πρώτων υλών της σοκολάτας, καθώς και ο σχεδιασμός των προϊόντων σοκολάτας, είναι αξιοσημείωτα σημεία για την ικανότητά τους να μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σοκολάτας. Στο μέλλον, ο καινοτόμος συνδυασμός LCA με νέες μεθόδους και η διερεύνηση της καλύτερης παραγωγικής φόρμουλας για τα προϊόντα σοκολάτας, που θα βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ της ποιότητας του προϊόντος και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα είναι μια ευκαιρία και μια πρόκληση για τη βιομηχανία σοκολάτας.

ΠΗΓΗ https://www.mdpi.com/2304-8158/13/6/915

Αναφορά: Wang S, Dong Y. Εφαρμογές Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής στη Βιομηχανία Σοκολάτας: Μια ανάλυση αιχμής με βάση τη συστηματική ανασκόπηση. Τρόφιμα . 2024 13(6):915. https://doi.org/10.3390/foods13060915

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα