ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΠεριβαλλοντική παράβαση "ριφιφί" από ελαιοτριβείο στο Μαραθώνα

Περιβαλλοντική παράβαση “ριφιφί” από ελαιοτριβείο στο Μαραθώνα

3 λεπτά ανάγνωσης

Είχε κρυφή δίοδο ρίψης αποβλήτων σε φρεάτιο ομβρίων υδάτων.

Μετά από καταγγελία οι επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, διεξήγαγαν επιτόπιο έλεγχο σε Ελαιοτριβείο στον Μαραθώνα. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν δύο παραβάσεις και εισηγήθηκαν πρόστιμο και διορθωτικές ενέργειες από την πλευρά της επιχείρησης. Η πρώτη παράβαση αφορούσε στην απόρριψη αποβλήτων σε φρεάτια ομβρίων υδάτων επί της Λεωφόρου Γραμματικού και όπως ανέφεραν στην βεβαίωση προστίμου, τα υγρά απόβλητα που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να οδηγούνται σε σύστημα εδαφοδεξαμενών, μετά από επεξεργασία και όχι να απορρίπτονται σε σωλήνες ομβρίων υδάτων που καταλήγουν σε φρεάτια της Λεωφόρου. Επίσης διαπιστώθηκε υπαίθρια αποθηκευμένου, χύδην, απόβλητο ελαιοπυρήνα.

- Advertisement -

Μετά την εισήγηση για διορθωτικές ενέργειες κλιμάκιο επιθεωρητών επισκέφθηκε και πάλι το ελαιοτριβείο και διαπίστωσε ότι

«όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών που του είχε ορίσει η Υπηρεσία, αλλά ότι έχει δημιουργήσει κρυφή δίοδο εξόδου, κατευθείαν μέσα σε φρεάτιο συλλογής ομβρίων της λεωφόρου… Η έξοδος ελέγχεται από βάνα που βρίσκεται πάνω σε σκυροδέτηση και είναι ανεξάρτητη από τη βρύση, δεν φέρει δε, πάνω της χερούλι, ώστε να ελέγχεται από τον φερόμενο υπεύθυνο του ελαιοτριβείου, κατά το δοκούν και σε χρόνο που ορίζει ο ίδιος, προφανώς για να μη γίνεται αντιληπτός από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Η υπηρεσία πολλάκις του έχει εφιστήσει την προσοχή ότι απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιοτριβείου, ενώ αποτελέσματα μετρήσεων των δειγμάτων που έχουν ληφθεί δείχνουν ότι στο σύστημα αυτό των σωληνώσεων, έξωθεν του ελαιοτριβείου οδεύουν υγρά απόβλητα που προσάδουν στην φύση υγρών αποβλήτων από ελαιοτριβείο με αυξημένες και πολύ αυξημένες –κατά περίπτωση- συγκεντρώσεις σε δείκτες οργανικού φορτίου (BOD, COD, Λίπη-έλαια), αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού αζώτου και ολικού φωσφόρου δηλ. θρεπτικά στοιχεία και βαρέα μέταλλα. Η ενέργεια αυτή της απόρριψης συνάδει και με το γεγονός ότι ο φερόμενος υπεύθυνος δήλωσε ότι κατασκεύασε τη βρύση (σημ.: σε απερίφρακτο χώρο, όμορης του φρεατίου της λεωφόρου) για πότισμα αγροτεμαχίου του. Όμως στο αγροτεμάχιο δεν διαπιστώθηκε γεωργική καλλιέργεια, αλλά ανεξέλεγκτη χύδην απόρριψη στερεών αποβλήτων και η ροή χωμάτινου αυλακιού έχει αντίθετη κλίση από το αγροτεμάχιο, με αποτέλεσμα τα ύδατα της βρύσης να οδεύουν πάλι προς το φρεάτιο και ως εκ τούτου καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του. Σημειώνεται ότι τα απόβλητα του ελαιοτριβείου μέσω του εν λόγω φρεατίου συλλογής ομβρίων της Λεωφόρου, έχουν τελικό αποδέκτη παραπλήσιο ρέμα».

- Advertisement -

Για όλες τις παραβάσεις που αναφέρονται λεπτομερώς παρακάτω οι αρχές εισηγήθηκαν συνολικό πρόστιμο στο ελαιοτριβείο 11.500€ καθώς και διορθωτικές ενέργειες που αν δεν γίνουν η αρχές θα εισηγηθούν την Προσωρινή ή Οριστική διακοπή της λειτουργίας του ελαιοτριβείου.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική

Λούπινο σε αλεύρι, ψωμί και καφέ: Η ΕΕ ζητά εντατική παρακολούθηση αλκαλοειδών που συνδέονται με δηλητηριάσεις

Νέα ευρωπαϊκή σύσταση για το λούπινο μετά τις ανησυχίες για τοξικά αλκαλοειδή και περιστατικά δηλητηρίασης

Μακαρόνια με κιμά από… σκουλήκια: Έξαλλος το Τάσος στο νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Οι ευρωπαϊκές μελέτες για τρόφιμα με έντομα φέρνουν ένταση στο σπίτι του Τάσου και της Μαίρης, όταν η συζήτηση φτάνει στα μακαρόνια με αλεσμένα σκουλήκια και στο αλεύρι από γρύλους