Απεβίωσε ο «πατέρας» της διάσημης κρέμας φουντουκιού και σοκολάτας.
Ο Francesco Rivella, ο Ιταλός χημικός που συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της Nutella, έφυγε από τη ζωή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σε ηλικία 97 ετών. Ο «πατέρας» της διάσημης κρέμας φουντουκιού και σοκολάτας, όπως τον αποκαλούν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που γλυκαίνει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η είδηση του θανάτου του Rivella, που έγινε γνωστή μέσω ιταλικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, συγκίνησε ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία της Άλμπα, αλλά και όσους γνωρίζουν την ιστορία της Nutella, ενός προϊόντος που έχει συνδεθεί με τη γαστρονομική ταυτότητα της Ιταλίας.
Ο Rivella ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1952, όταν, σε ηλικία 25 ετών, προσλήφθηκε από τη Ferrero, μια εταιρεία ζαχαρωδών που είχε ιδρυθεί έξι χρόνια νωρίτερα από τον Pietro Ferrero. Ως απόφοιτος βρωματολογικής χημείας από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, εντάχθηκε στο «δωμάτιο χημείας» της εταιρείας, έναν χώρο όπου δοκιμάζονταν, βελτιώνονταν και γεννιούνταν νέες συνταγές.
Η συνεργασία του με τον Michele Ferrero, γιο του ιδρυτή της εταιρείας, υπήρξε καθοριστική. Μαζί, ταξίδεψαν σε διάφορες χώρες, δοκιμάζοντας γλυκά και αναζητώντας έμπνευση. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Mondo Nutella» ο Ιταλός δημοσιογράφος Gigi Padovani, οι δύο άνδρες δεν ήθελαν να αντιγράψουν ξένες συνταγές, αλλά να τις κάνουν καλύτερες.
Η αρχική μορφή της Nutella εμφανίστηκε το 1946, με την ονομασία Giandujot, από το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό gianduja, ένα μείγμα σοκολάτας και φουντουκιών. Τότε, το προϊόν είχε τη μορφή φρατζόλας, που μπορούσε να κοπεί σε φέτες και να απλωθεί στο ψωμί.
Το 1951, η συνταγή εξελίχθηκε σε μια πιο κρεμώδη υφή, γνωστή ως SuperCrema. Χρειάστηκαν, όμως, πάνω από δέκα χρόνια πειραμάτων και δοκιμών μέχρι να καταλήξουν στην τελική μορφή της Nutella, όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 1964, το πρώτο βάζο με τη χαρακτηριστική ετικέτα κυκλοφόρησε στην αγορά, αλλάζοντας για πάντα την παγκόσμια βιομηχανία ζαχαρωδών.
Η Nutella βασίστηκε σε μια απλή, αλλά μοναδική συνταγή, με επτά βασικά συστατικά: ζάχαρη, φοινικέλαιο, φουντούκια, γάλα, κακάο, λεκιθίνη και βανιλλίνη. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών δημιούργησε μια κρέμα που κατέκτησε τις αγορές παγκοσμίως, από την Ευρώπη έως την Αμερική και την Ασία.
Η επιτυχία της Nutella αποδόθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στη διαχρονική γεύση της, αλλά και στο γεγονός ότι συνδέθηκε με την καθημερινότητα των καταναλωτών ως ένα προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το 2007, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Nutella, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Φεβρουαρίου, ως απόδειξη της δημοφιλίας της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πορεία του Rivella στη Ferrero ήταν σταθερά ανοδική. Από ερευνητής στο «δωμάτιο χημείας» εξελίχθηκε σε ανώτερο στέλεχος, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη όχι μόνο της Nutella, αλλά και άλλων γνωστών προϊόντων, όπως τα Ferrero Rocher και τα Kinder.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, αφιερώθηκε στην καλλιέργεια φρούτων, καθώς και στο παραδοσιακό ιταλικό άθλημα του pallapugno, μια δραστηριότητα που αγαπούσε ιδιαίτερα. Παρέμεινε, ωστόσο, πάντα ενεργός στην τοπική κοινότητα, ενώ δεν έπαψε ποτέ να μιλά με περηφάνια για τη Nutella.
Ο Rivella άφησε πίσω του τρεις γιους, μία κόρη και επτά εγγόνια. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Άλμπα, την πόλη όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειας, η ταφή του έγινε στο Μπαρμπαρέσκο, μια περιοχή γνωστή για το εκλεκτό κρασί της, στην καρδιά της ιταλικής επαρχίας Πιεμόντε.
https://www.foxnews.com/food-drink/father-nutella-worlds-famous-hazelnut-spread-dies-97