Iδιοκτήτης γαλακτοβιομηχανίας νωπού γάλακτος, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο δύο ανθρώπων, καταδικάστηκε σε τριετή κάθειρξη με αναστολή.
Ο Johannes Vulto και η εταιρεία του δήλωσαν ένοχοι τον Μάρτιο για την πρόκληση εισαγωγής νοθευμένων τροφίμων στο διαπολιτειακό εμπόριο, ένα πλημμέλημα, ανέφεραν οι εισαγγελείς του Γραφείου του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης σε δελτίο τύπου.
Το τυρί από νωπό γάλα της Vulto βρέθηκε να είναι η πηγή της Listeria monocytogenes που νόσησε οκτώ ανθρώπους, σκοτώνοντας δύο από αυτούς το 2016.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Vulto άρχισε να παράγει και να αποστέλλει τυρί από νωπό γάλα από το τυροκομείο του στο Walton το 2012.
Η αμερικανίδα δικαστής Therese Wiley Dancks στη Νέα Υόρκη καταδίκασε τον Vulto χθες 9 Ιουλίου, σε τρία χρόνια με αναστολή, πρόστιμο 100.000 δολαρίων και 240 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανέφερε ότι τα επιχρίσματα που ελήφθησαν από το τυροκομείο βρέθηκαν επανειλημμένα θετικά για είδη λιστέριας μεταξύ Ιουλίου 2014 και Φεβρουαρίου 2017, σύμφωνα με τη συμφωνία απολογίας του Vulto. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι το τυρί από νωπό γάλα είναι 112 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει λιστερίωση από ό,τι το παστεριωμένο τυρί.
Το 2018, το ομοσπονδιακό δικαστήριο έκλεισε το τυροκομείο του Γουόλτον της Νέας Υόρκης. Ο δικαστής Sannes απαγόρευσε μόνιμα στην Vulto Creamery LLC και στον ιδιοκτήτη της, τον Vulto, την περαιτέρω παραγωγή ή διανομή τροφίμων.
Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι μετά το θανατηφόρο ξέσπασμα, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Vulto δεν είχε τη γνώση και την κατανόηση για να προβεί σε διορθώσεις και να συμμορφωθεί με τις νομικές απαιτήσεις. Ο Vulto παραδέχτηκε ότι υπήρχαν πολλά που δεν καταλάβαινε, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας των περιβαλλοντικών δειγματοληψιών, των θετικών αποτελεσμάτων ή της ανάγκης για διερεύνηση της βαθύτερης αιτίας. Πρότεινε μόνο “αρκετές μικρές διορθωτικές ενέργειες”.
«Η Listeria monocytogenes είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα», δήλωσε ο εκτελών χρέη βοηθού γενικού εισαγγελέα Chad A. Readler της Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ασφαλή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον FDA για τη λήψη μέτρων κατά των κατασκευαστών που εφαρμόζουν υποβαθμισμένες πρακτικές».
«Η παρουσία αυτού του επικίνδυνου βακτηρίου σε μονάδα παραγωγής τυριού στα βόρεια της Νέας Υόρκης προκαλεί σοβαρή ανησυχία», δήλωσε ο Grant C. Jaquith, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίσουμε ότι ο εφοδιασμός μας με τρόφιμα είναι ασφαλής και ότι αντιμετωπίζονται οι παραβιάσεις των νόμων που προστατεύουν τη δημόσια υγεία».
Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα, το μαλακό τυρί από νωπό γάλα της Vulto Creamery ήταν υπεύθυνο για το μοναδικό πολυστατικό ξέσπασμα λιστερίωσης από τέτοιο προϊόν στις ΗΠΑ.
Πέντε από τους οκτώ ασθενείς της επιδημίας ήταν κάτοικοι της Νέας Υόρκης. Ένας κάτοικος της Φλόριντα αρρώστησε αφού έφαγε το τυρί ενώ επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη. Στην επιδημία εμπλέκεται από ένας κάτοικος στο Κονέκτικατ και το Βερμόντ και αυτοί ήταν οι δύο που πέθαναν.
Οι ανακλήσεις ξεκίνησαν όταν η Vulto Creamery ταυτοποιήθηκε ως η πηγή της επιδημίας λιστερίωσης. Κατόπιν προτροπής του FDA, η Vulto συμφώνησε για πρώτη φορά να ανακαλέσει το τυρί Ouleout στις 3 Μαρτίου 2017. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 7 Μαρτίου 2017, η Vulto επέκτεινε την ανάκληση για να συμπεριλάβει όλα τα μαλακά και ημί-μαλακά τυριά.
Μετά από περαιτέρω συζήτηση με τον FDA, όλα τα τυροκομικά προϊόντα της Vulto προστέθηκαν στην ανάκληση στις 11 Μαρτίου 2017. Επιπλέον, συμφώνησε στις 17 Μαρτίου 2017 να καταστρέψει όλα τα τυριά που υπήρχαν στα αποθέματά της ή που επιστράφηκαν στο πλαίσιο της ανάκλησης και το έκανε στις 5 Απριλίου 2017.
Τα δικαστικά έγγραφα ρίχνουν νέο φως στην έρευνα για το ξέσπασμα της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων των πολλών παραβιάσεων που διαπίστωσε ο FDA κατά την επιθεώρησή του τον Μάρτιο του 2017 στο τυροκομείο Vulto.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι της Vulto δεν έπλεναν τα χέρια τους πριν τα βυθίσουν στον ορό γάλακτος για να ανακατέψουν και να σπάσουν το τυρόπηγμα κατά την επεξεργασία. Ένας από αυτούς τους υπαλλήλους είχε πολλαπλά κοψίματα και εκδορές στα χέρια του. Μαύρη μούχλα βρέθηκε επίσης σε διάφορα σημεία του εργοστασίου τυροκομίας.