Επιστημονική ανασκόπηση για την εννοιολόγηση της ποιότητας του γάλακτος.
Η κατανάλωση γάλακτος θεωρείται εδώ και αιώνες ως θεμελιώδες στοιχείο των παγκόσμιων διατροφικών προτύπων, λόγω των αντιληπτών διατροφικών πλεονεκτημάτων του. Ωστόσο, μια αξιοσημείωτη μείωση στην κατανάλωση γάλακτος έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε μείωση 2% στην κατανάλωση γάλακτος στην ΕΕ μεταξύ 2013 και 2018 και αυτή η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί. Η έρευνα έχει δείξει, ότι η μείωση της κατανάλωσης, επηρεάζεται από πολλούς σημαντικούς παράγοντες, με ιδιαίτερη έμφαση στις βαθιές αλλαγές στην αντίληψη των καταναλωτών για την ποιότητα του γάλακτος. Αυτές οι αλλοιωμένες προσδοκίες και αναπαραστάσεις της ποιότητας του γάλακτος συνέβαλαν στην παρατηρούμενη μείωση της κατανάλωσης.
Στόχος επιστημονικής ανασκόπησης Ιταλών ερευνητών, ήταν η διεξαγωγή μιας συνολικής εξέτασης και κατηγοριοποίησης των εννοιολογικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την ποιότητα του γάλακτος, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των πολιτών-καταναλωτών, των αγροτών και των εμπειρογνωμόνων μεταποίησης. Η ανασκόπηση σηματοδοτεί την εναρκτήρια επιστημονική προσπάθεια που είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση του ψυχοκοινωνικού λόγου γύρω από την ποιότητα του γάλακτος όπως τεκμηριώνεται στη βιβλιογραφία, αποδίδοντας πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Οι ειδικοί στόχοι της μελέτης είναι οι εξής: (α) προσδιορισμός των πρωταρχικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν την ποιότητα του γάλακτος, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές και τις διακριτές αντιπροσωπείες των πολιτών-καταναλωτών, των αγροτών και των εμπειρογνωμόνων επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων (συμβούλων και μεταποιητών). (β) να εξετάσει τις διαφορές και τις ομοιότητες στην αναπαράσταση της ποιότητας του γάλακτος μεταξύ αυτών των βασικών ενδιαφερομένων στη γαλακτοκομική βιομηχανία· (γ) να κατηγοριοποιήσει αυτά τα χαρακτηριστικά της εννοιολόγησης της ποιότητας του γάλακτος χρησιμοποιώντας ένα οικολογικό πλαίσιο για την παροχή μιας ολοκληρωμένης περιγραφής και ανάλυσης.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ύπαρξη μιας διπλής άρθρωσης στον εννοιολογικό ορισμό της ποιότητας του γάλακτος. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έννοια της ποιότητας του γάλακτος σχετίζεται με τα ακόλουθα: (I) Ποιότητα πολιτικής (δηλαδή, διαφάνεια των κανονισμών που διέπουν την παραγωγή και μεταποίηση γάλακτος). (ΙΙ) σχέση ποιότητας με εμπειρογνώμονες (δηλαδή, εμπιστοσύνη που έχουν οι άνθρωποι στους παραγωγούς και τους διανομείς γάλακτος). (III) αισθητηριακή ποιότητα (δηλαδή, αντιληπτές οργανοληπτικές ιδιότητες του γάλακτος). (IV) ποιότητα συσκευασίας (δηλαδή, σαφήνεια και πληρότητα των πληροφοριών για τη συσκευασία γάλακτος). (V) διατροφική ποιότητα/υγιεινή (δηλαδή, θρεπτική αξία/αντιληπτή υγιεινή του γάλακτος). (VI) ποιότητα καλής μεταχείρισης των ζώων (δηλαδή, προστασία της καλής μεταχείρισης των ζώων). (VII) ποιότητα ασφάλειας των ζώων (δηλαδή προστασία της υγείας των ζώων). (VIII) ποιότητα μεταφοράς (δηλαδή, ταχύτητα και ασφάλεια της μεταφοράς/διανομής του προϊόντος). (IX) την ποιότητα της εταιρείας (δηλ. η φήμη της εταιρείας). (Χ) ποιότητα γνώσεων και στάσεων των εργαζομένων (δηλαδή, γνώση και εμπειρία των εργαζομένων της εταιρείας παραγωγής). (XI) ποιότητα υγιεινής (δηλαδή προστασία της υγιεινής του προϊόντος). και (XII) τεχνολογική ποιότητα (δηλαδή επίπεδο τεχνολογικής προόδου της εταιρείας παραγωγής).
Οι γεωργοί και οι εμπειρογνώμονες στη μεταποίηση εμφάνισαν μια σχετικά παρόμοια άποψη για την ποιότητα του γάλακτος, εστιάζοντας σε τεχνικούς δείκτες. Αντίθετα, οι πολίτες-καταναλωτές είχαν πιο απλοϊκές και υποκειμενικές έννοιες που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Αυτή η μελέτη τόνισε την κρίσιμη ανάγκη για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων για την προώθηση κοινών αναπαραστάσεων και προσδοκιών σχετικά με την ποιότητα του γάλακτος.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.