Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στην πρόσληψη ζάχαρης μεταξύ παχύσαρκων και μη ατόμων;

ΑρχικήΕπιστήμηΠώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στην πρόσληψη ζάχαρης μεταξύ παχύσαρκων και μη ατόμων;
spot_img

Μήπως τελικά η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί στην παχυσαρκία;

Επιστήμονες προκειμένου να κατανοήσουν τα αίτια της παχυσαρκίας που προκύπτει από την υπερκατανάλωση τροφής, εξέτασαν μια δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται επικλινής πυρήνας, η οποία σχετίζεται με την απόλαυση, με τη συμπεριφορά με κίνητρο την ανταμοιβή, καθώς και τον εθισμό. “Αυτά τα κέντρα κινήτρων του εγκεφάλου εξελίχθηκαν για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε. Η εύρεση τροφής και το σεξ είναι απαραίτητα για την επιβίωση ενός ατόμου και ενός είδους”, δήλωσε η Carrie Ferrario, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής U-M.

    Για την έρευνα οι ερευνητές Carrie Ferrario, Peter Vollbrecht, Ph.D., του Πανεπιστημίου Western Michigan και οι συναδέλφοι τους, χρησιμοποίησαν αρουραίους επιρρεπείς στην παχυσαρκία και μη, προκειμένου να διερευνηθεί πως ανταποκρίνεται ο κάθε εγκέφαλος στην πρόσληψη ζάχαρης. Στο μεταξύ από προηγούμενη έρευνα είχαν προκύψει διαφορές του επικλινή πυρήνα μεταξύ των δύο.

   Η ζάχαρη είναι η κυρία πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, που αργότερα διασπάται σε άλλα μόρια όπως η γλουταμίνη, το γλουταμικό και το GABA (κύριος ανασταλτικός διαβιβαστής του εγκεφάλου). “Η γλυκόζη που καταναλώνεται διασπάται και στη συνέχεια οι άνθρακές της ενσωματώνονται στους νευροδιαβιβαστές. Βλέπουμε αυτούς τους επισημασμένους άνθρακες να εμφανίζονται σε αυτά τα μόρια -γλουταμινικό, γλουταμίνη και GABA- με την πάροδο του χρόνου”, εξήγησε ο Vollbrecht.

     Μέσω της παρούσας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurochemistry, παρατηρήθηκε πως ο εγκέφαλος ανταποκρινόταν σε πραγματικό χρόνο, όταν τα ζώα αυτά λάμβαναν γλυκόζη. Από τα επίπεδα γλουταμικού, γλουταμίνης και GABA, διαπίστωσαν πως η γλυκόζη χρειαζόταν περισσότερο χρόνο να εισέλθει στον επικλινή πυρηνα των επιρρεπή στην παχυσαρκία ζώων, σύμφωνα με το Michagan Medicine.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει μια διαδικασία “ανακύκλωσης νευροδιαβιβαστών, που συνήθως διατηρείται στο νευρικό σύστημα από κύτταρα σε σχήμα αστεριού που ονομάζονται αστροκύτταρα”, η οποία είναι κρίσιμη για τη λειτουργία των νευρώνων. Στους αρουραίους που ήταν επιρρεπείς στην παχυσαρκία, παρουσιάστηκε δυσλειτουργία ως προς την συγκεκριμένη διαδικασία. “Η ισορροπία μεταξύ γλουταμικού και GABA (ο κύριος ανασταλτικός πομπός) είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου και θα επηρεάσει τη δραστηριότητα των νευρώνων στον επικλινή πυρήνα”, τόνισε η Ferrario.

    Συνεπώς, εφόσον η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν διαφορετική στις δυο κατηγορίες αρουραίων, οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν είναι μόνο η διατροφή η αιτία της παχυσαρκίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα