Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
26.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς οι κατσίκες της Κρήτης ενέπνευσαν επιστήμονα για να φτιάξει… χαρτί

ΑρχικήΝέαΠώς οι κατσίκες της Κρήτης ενέπνευσαν επιστήμονα για να φτιάξει… χαρτί
spot_img

cibum team

Ο Αλεξάντερ Μπίσμαρκ βρισκόταν σε ένα χωριουδάκι της Κρήτης και απολάμβανε τις καλοκαιρινές διακοπές του, απολαμβάνοντας το ειδυλλιακό τοπίο, αλλά και… τα κοπάδια από τις κατσίκες, που έβοσκαν.

Και κάπου εκεί του ήρθε μια πολύ πρωτότυπη έμπνευση: χαρτί από την… κοπριά της κατσίκας!

Ναι, καλά διαβάσατε! Ο καθηγητής στη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα περιττώματα των ζώων όχι για φυσικό λίπασμα αλλά για να φτιάξει χαρτί!

Η ιδέα του Γερμανού χημικού βασίζεται στη διαπίστωση ότι τα ζώα τρώνε τη βιομάζα (π.χ. τα χόρτα) που περιέχει κυτταρίνη, τη μασάνε καλά, τη διαλύουν με ένζυμα και οξέα στο στομάχι τους και τελικά την αποβάλλουν με μορφή κοπριάς.

Ανάλογα με το ζώο, έως το 40% της κοπριάς αποτελείται από κυτταρίνη, η οποία στη συνέχεια είναι εύκολο να απομονωθεί από την κοπριά.

Στη συνέχεια η επεξεργασία αυτής της κυτταρίνης για να γίνει χαρτοπολτός απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια και λιγότερες χημικές ουσίες από ό,τι αν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη το ξύλο μιας και τα ζώα έχουν ήδη μασήσει το φυτό και το έχουν επεξεργαστεί.

Ο Αλεξάντερ Μπίσμαρκ και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν με την κοπριά από τις κατσίκες, αλλά προχώρησαν σταδιακά σε περιττώματα από μεγαλύτερα ζώα, όπως άλογα, αγελάδες και τελικά ελέφαντες. Βασική τους σκέψη είναι ότι τα πάρκα στην Αφρική όπου ζουν εκατοντάδες ελέφαντες παράγουν καθημερινά πολλούς τόνους, ενώ ανάλογα βουνά κοπριάς παράγουν οι τεράστιες φάρμες βοοειδών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Το χαρτί από κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως για την παραγωγή φύλλων χαρτιού για γράψιμο, για την δημιουργία φίλτρων καθαρισμού του νερού, για την ενίσχυση των σύνθετων πολυμερών κ.α. Οι ερευνητές εξετάζουν, επίσης, κατά πόσο είναι δυνατό να κάνουν την όλη διαδικασία ακόμη πιο οικονομική και φιλική στο περιβάλλον, παράγοντας πρώτα βιοαέριο και στη συνέχεια απομονώνοντας τις ίνες της κυτταρίνης. Το βιοαέριο (κυρίως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή θερμότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα