Και πώς θα το αποθηκεύσετε με τον σωστό τρόπο εξ’ αρχής
Άνοιξες το κρασί στο τραπέζι αλλά η παρέα δεν ήταν και πολύ του ποτού και έμεινε αρκετό ακόμη στο μπουκάλι. Αρκεί να βάλεις το πώμα και να το φυλάξεις στο ψυγείο προς κατανάλωση στην επόμενη συνάθροιση; Δεν είναι σίγουρο. Πριν το ξαναβγάλεις στο τραπέζι λοιπόν έλεγξε τα παρακάτω:
- Εμφάνιση
Εξετάστε το χρώμα και την υφή – σας φαίνεται λίγο αλλοιωμένα; Εάν το κρασί σας φαίνεται θολό ή υπάρχει μια περίεργη βλέννα που επιπλέει, μην το πιείτε. Είναι σημάδι βακτηριακής δραστηριότητας. Ένα καλό κρασί θα έχει πάντα καθαρή εμφάνιση.
- Δείτε ακόμη: Από κομμένο δάκτυλο μέχρι… προφυλακτικό! Τα 10 πιο περίεργα πράγματα που έχουν βρεθεί σε τρόφιμα
- Δείτε επίσης: Ανακαλείται παιδικό γεύμα λόγω δύο μη δηλωμένων αλλεργιογόνων
- Μυρωδιά Ένα καλό κρασί έχει φρουτώδη, λουλουδάτη ή δρύινη μυρωδιά, ανάλογα με τον τύπο. Αλλά αν μυρίζει ξύδι, χημικά ή φάρμακα καλύτερα να το ξεχάσετε.
- Δείτε επίσης: Δεκάδες χρήστες με εγκαύματα από θερμός δημοφιλούς μάρκας – Ανακαλούνται 2,6 εκατομμύρια τεμάχια
- Δείτε επίσης: Μπάρες φρούτων: Γιατί εργαστήριο επιμένει ότι δεν είναι ούτε υγιεινό, ούτε ιδανικό σνακ
Γεύση
Δεν είστε εμπιστεύεστε τα μάτια και τη μύτη σας; Τελευταία ευκαιρία… πιείτε μια γουλιά! Ένα κρασί που έχει χαλάσει θα έχει γεύση σαν ξύδι, ή καραμέλα. Ένα καλό κρασί θα πρέπει να έχει πάντα ισορροπημένη και λεία γεύση.
Πώς να αποθηκεύσετε το κρασί σας με τον σωστό τρόπο
Το κρασί παραμένει καλό και ασφαλές μόνο αν το αποθηκεύσετε σωστά. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διατηρήσετε την αρχική γεύση και το άρωμα στο μπουκάλι σας :
1. Σωστή θερμοκρασία
Η θερμοκρασία μετράει περισσότερο από όσο νομίζετε! Σε πολύ ζεστή θερμοκρασία το κρασί θα παλαιώσει πολύ γρήγορα. Σε πολύ κρύο το προφίλ γεύσης θα αλλοιωθεί. Ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 13 βαθμούς C.
2. Κρατήστε το οριζόντιο
Η τοποθέτηση του μπουκαλιού στο πλάι διασφαλίζει ότι ο φελλός παραμένει υγρός και δεν συρρικνώνεται. Ένας στεγνός φελλός μπορεί να αφήσει αέρα, ο οποίος μπορεί να χαλάσει το κρασί.
- Δείτε επίσης: Το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι η δημόσια υγεία: Τι κάνει το φοινικέλαιο στον χυμό ροδάκινο-βερίκοκο;
- Δείτε επίσης: «Σοκολάτα Ντουμπάι»: Μπορεί όποιος θέλει να φτιάχνει και να πουλάει τη συγκεκριμένη σοκολάτα;
3. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως
Το φως του ήλιου είναι ο χειρότερος εχθρός του κρασιού. Μπορεί να ανακατέψει τη χημεία του κρασιού, με αποτέλεσμα να χάσει τη γεύση του ή να χαλάσει πρόωρα. Ένα δροσερό, σκοτεινό σημείο είναι ιδανικό για το κρασί σας.
4. Σταθερή η θερμοκρασία
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι εξίσου επιβλαβείς με την αποθήκευση σε λάθος θερμοκρασία. Διατηρήστε το κρασί σας σε σταθερό περιβάλλον για να αποφύγετε την αλλοίωση.
5. Η υγρασία είναι το κλειδί
Ιδανικά, διατηρήστε τον χώρο αποθήκευσης σε περίπου 60-70% υγρασία. Σε πολύ στεγνό περιβάλλον ο φελλός θα στεγνώσει. Σε υπερβολικά υγρό περιβάλλον κινδυνεύει με εμφάνιση μούχλας.
- Δείτε επίσης: Πώς θα αναγνωρίσετε τη νοθευμένη σκόνη πρωτεΐνης
- Δείτε επίσης: Βραστό αυγό ή ομελέτα; Ποιο είναι πιο υγιεινό
6. Χρησιμοποιήστε ένα ψυγείο κρασιού εάν χρειάζεται
Εάν δεν έχετε ένα φυσικά δροσερό, σκοτεινό μέρος για να αποθηκεύσετε το κρασί, η επένδυση σε ένα ψυγείο κρασιού θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή σας. Διατηρεί τις τέλειες συνθήκες όλο το χρόνο.
7. Σφραγίστε το αμέσως μετά το άνοιγμα
Μόλις ανοίξει, κλείστε ξανά το κρασί σας καλά και φυλάξτε το σε όρθια θέση στο ψυγείο για να επιβραδύνει την οξείδωση.
Εβίβα!