Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο “ζει” μια σαμπάνια μετά το άνοιγμα;

ΑρχικήΝέαΠόσο "ζει" μια σαμπάνια μετά το άνοιγμα;
spot_img

Αν και η σαμπάνια κοστίζει συνήθως πολύ, έχει μικρή διάρκεια ζωής. Μάθετε πώς μπορείτε να την αυξήσετε.

Γιορτές, ειδικές περιστάσεις και πάρτι- ειδικά για τους πιο εκλεπτυσμένους εκ των οινολατρών- όλα έχουν συνδεθεί με το άνοιγμα και την κατανάλωση μιας σαμπάνιας. Η πραγματικά καλής ποιότητας σαμπάνια είναι πολύ ακριβή και μπορεί να κοστίσει σε κάποιον μέχρι και χιλιάδες ευρώ ένα μπουκάλι, αλλά για πόσο διαρκεί αυτή η πολυτέλεια;

Δυστυχώς, όπως και τα περισσότερα όμορφα πράγματα σε αυτή τη ζωή, η σαμπάνια ζει πολύ λίγο. Αφού ανοιχθεί, ένα μπουκάλι από το αφρώδες κρασί πρέπει να καταναλωθεί εντός 24 ωρών, σε αντίθεση με τα κρασιά που αντέχουν ως και μια βδομάδα αφού ανοίξουν, γράφει το The Drinks Business.

Τι γίνεται εάν αφήσετε τη σαμπάνια παραπάνω από αυτό το διάστημα; Τα γλυκά αρώματά της θα αντικατασταθούν από μια μυρωδιά ξιδιού και το ίδιο το ποτό δεν θα έχει πια την αφρώδη αίσθηση και θα αποδίδει μια ελαφρώς ξινή γεύση.  Και όσο χειρότερης ποιότητας είναι η σαμπάνια, τόσο λιγότερο διαρκεί, γεγονός που σημαίνει πως μια κακής ποιότητας σαμπάνια διαρκεί αυστηρά 24 ώρες.

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα της ανοιχτής σαμπάνιας όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να τη φυλάξετε αμέσως στο ψυγείο με ένα πώμα, για να διατηρήσετε το άφρισμά της, κρατώντας το οξυγόνο εκτός της.  

Ευτυχώς η τεχνολογία είναι εδώ για να υπηρετεί και τις πιο “εξεζητημένες” ανάγκες μας. Η εταιρεία Coravin έχει δημιουργήσει ένα σύστημα συντήρησης φτιαγμένο για να διατηρεί τη σαμπάνια φρέσκια για έως και τέσσερις εβδομάδες . Το Sparkling Stopper κρατά έξω το οξυγόνο, ενώ το Sparkling System εισάγει CO2 πίσω στη φιάλη.

Όσον αφορά στις σαμπάνιες που δεν έχουν ανοιχτεί, τα νέα είναι λίγο καλύτερα, καθώς διαρκούν συνήθως από τρία έως επτά χρόνια ανάλογα με το στυλ. Η πιο καλής ποιότητας σαμπάνια διαρκεί ακόμα περισσότερο, πάνω από μια δεκαετία σε ορισμένες περιπτώσεις. Προτιμήστε να αποθηκεύετε μια κλειστή σαμπάνια σε δροσερό μέρος και όχι στο ψυγείο. Όταν είστε έτοιμοι να “το γιορτάσετε”, τοποθετήστε τη στο ψυγείο ή σε έναν κουβά με πάγο για 30 έως 45 λεπτά προτού την ανοίξετε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο