Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για αλλαγές στα συστήματα τροφίμων για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων.
Τα τρέχοντα συστήματα τροφίμων αποτυγχάνουν, μιας και οι τροφιμογενείς ασθένειες συνεχίζουν να “θριαμβεύουν” και η ανθυγιεινή διατροφή και ο υποσιτισμός να βρίσκονται μεταξύ των βασικών αιτιών ασθενειών. Για αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύει πως απαιτείται μια ριζική αναμόρφωσή τους.
Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν το 2015 διαπίστωσαν ότι περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και 420.000 πεθαίνουν, ενώ τα ενημερωμένα στοιχεία αναμένονται μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα συστήματα τροφίμων επηρεάζουν την υγεία με μια σειρά από παράγοντες: μέσω της κακής διατροφής και της επισιτιστικής ανασφάλειας, της μετάδοσης ασθενειών από τον άνθρωπο, της αυξημένης μικροβιακής αντοχής, των μη ασφαλών και νοθευμένων τροφίμων, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και των επαγγελματικών κινδύνων για τους εργαζομένους στη βιομηχανία κ.α.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι ο κλάδος είναι ευάλωτος στην κλιματική αλλαγή, την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρεάζουν την πρόσβαση και τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως και τη συχνότητα των τροφιμογενών λοιμώξεων.
“Η αύξηση της θερμοκρασίας, η αλλαγή των προτύπων βροχοπτώσεων και η μεγαλύτερη συχνότητα ορισμένων ακραίων γεγονότων επηρεάζουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και των ζώων και τη γεωγραφική κατανομή και την επιμονή των τροφιμογενών παθογόνων παρασίτων και των ρύπων”, αναφέρει ο οργανισμός σε επίσημη δήλωση.
Οπότε, μέσα στις προτάσεις του για αναμόρφωση ανήκουν η αλλαγή χρήσης γης, η μείωση του κυνηγιού άγριας ζωής και αναμόρφωση στο εμπόριο, τα οποία είναι όλα σημαντικές αιτίες απώλειας βιοποικιλότητας, αλλά οδηγούν και στη μετάδοση παθογόνων από τα ζώα στον άνθρωπο.
Ο ΠΟΥ συνέστησε στις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ρυθμιστικά πλαίσια και πλαίσια πολιτικής για να υποστηρίξουν την παραγωγή και κατανάλωση και την πρόσβαση σε πιο υγιεινές και ασφαλείς δίαιτες. Ένα στοιχείο είναι η ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελέγχου των τροφίμων και της επιτήρησης για την πρόληψη και τη βελτίωση των αντιδράσεων σε τροφιμογενείς ασθένειες.
Στα τέλη του 2022, ο ΠΟΥ ξεκίνησε τη στρατηγική του για την ασφάλεια των τροφίμων για το 2022 έως το 2030 για τη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών. Το σχέδιο θέτει στόχο για το βάρος των τροφιμογενών ασθενειών με μείωση 40 τοις εκατό έως το 2030.