Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πράσινο φως για το καλλιεργημένο κοτόπουλο στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠράσινο φως για το καλλιεργημένο κοτόπουλο στις ΗΠΑ
spot_img

Έγκριση για τις εταιρείες Upside Foods και Good Meat, οι οποίες θα μπορούν πλέον να πωλούν τα προϊόντα καλλιεργημένου κοτόπουλου στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία Upside Foods έλαβε έγκριση ετικέτας από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τα προϊόντα καλλιεργημένου κοτόπουλού της.

Όπως δημοσίευσε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων  Associated Press νωρίτερα αυτό το μήνα, αυτό σημαίνει πως η εταιρεία μπορεί πια να πουλά εργαστηριακά φτιαγμένο και cruelty free κοτόπουλο σε όλες τις ΗΠΑ.

«Αυτή η έγκριση θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο το κρέας φτάνει στο τραπέζι μας. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων η Δρ. Uma Valeti, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρυτής της Upside Foods.

Kαι ενώ η έγκριση φαίνεται να είναι ένα πολύ πρόσφατο γεγονός, η εταιρεία φαίνεται να έχει λάβει ήδη τις πρώτες της παραγγελίες.

Η Dominique Crenn , η σεφ με τρία αστέρια Michelin, έκανε την πρώτη παραγγελία του καλλιεργημένου κοτόπουλου της Upside και σκοπεύει να το σερβίρει τελικά στο εστιατόριο Bar Crenn στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Upside Foods δήλωσε, επίσης στο Reuters ότι έχει σχέδια να επεκταθεί σε μια νέα μονάδα παραγωγής 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη από την υπάρχουσα τοποθεσία της, πιθανώς για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Αλλά η Upside δεν ήταν η μόνη εταιρεία καλλιεργημένου κρέατος που έλαβε κυβερνητική έγκριση αυτή την εβδομάδα.

Η επίσης εταιρεία παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος Good Meat έλαβε επίσης το «ΟΚ» από τον φορέα USDA, που σθνιστά το πράσινο φως για να κυκλοφορήσει τα προϊόντα της στις αμερικανικές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία πωλεί ήδη τα προϊόντα της στη Σιγκαπούρη, στην οποία βρίσκεται το πρώτο εστιατόριο με πιάτα από καλλιεργημένο κρέας. Η εταιρεία έχει επίσης μια πρώτη παραγγελία από ένα εστιατόριο στην Ουάσιγκτον, το οποίο λειτουργεί από τον σεφ και ανθρωπιστή José Andrés. Θα είναι το πρώτο που θα σερβίρει το καλλιεργημένο κοτόπουλο Good Meat στις ΗΠΑ.

 Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) για πρώτη φορά έδωσε την έγκρισή της για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, το 2022, ενώ κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο στα τέλη του ίδιου έτους, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το όχι της Ιταλίας και οι συνθήκες για το καλλιεργημένο κρέας στην Ευρώπη και άλλες χώρες

Από την άλλη πλευρά, νωρίτερα φέτος η γειτονική μας Ιταλία είπε ένα ηχηρό όχι στο καλλιεργημένο κρέας, εγκρίνοντας σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πρόστιμο ως και 60.000 ευρώ για εταιρείες που θα επιχειρήσουν να παράγουν προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος στην Ιταλία.

Βασικό επιχείρημα για τη λήψη του μέτρου ήταν η προστασία των γαστρονομικών παραδόσεων της χώρας όπως και των παραγωγών της και της Ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων.

Η Alice Ravenscroft , Επικεφαλής Πολιτικής στο Good Food Institute Europe, δήλωσε σχετικά με αυτό πως η  ψήφιση ενός τέτοιου νόμου θα έκλεινε τις οικονομικές δυνατότητες αυτού του τομέα στην Ιταλία, εμποδίζοντας την επιστημονική πρόοδο και τις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθούν νέα τρόφιμα φιλικότερα προς το περιβάλλον, τα ζώα και το κλίμα.

Την ίδια στιγμή η επιστημονική κοινότητα εκφράζοντας τις ανησυχίες της κάνει λόγο για μια ήδη ενδελεχή και τεκμηριωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας και της θρεπτικής αξίας του καλλιεργούμενου κρέατος από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, με διάρκεια τουλάχιστον 18 μήνες, η οποία έχει θεσπιστεί και για οποιοδήποτε «νέο» τρόφιμο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον Δεκέμβριο του 2020, η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε ρυθμιστική έγκριση σε ένα καλλιεργούμενο προϊόν κρέατος και έκτοτε οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε αυτό, ενώ έχει ανοίξει και το πρώτο εστιατόριο που διαθέτει πιάτα με καλλιεργούμενο κοτόπουλο. Επιπλέον, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία ή η Ισπανία χρηματοδοτούν την καινοτομία στον τομέα του καλλιεργούμενου κρέατος με εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, επιστημονικές έρευνες δείχνουν στοιχεία υπέρ του καλλιεργούμενου κρέατος και των οφελών του στο περιβάλλον, δείχνοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 92% λιγότερες εκπομπές από το συμβατικό βόειο κρέας, να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την παραγωγή κρέατος έως και 94% και να χρειάζεται έως και 90% λιγότερη γη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα