Ανάλυση των κοινοποιήσεων RASFF για τα αυγά από το 2000 έως το 2022.
Τα αυγά είναι ένα κοινό και σημαντικό βασικό είδος διατροφής παγκοσμίως, γνωστά για την υψηλή θρεπτική τους αξία, την οικονομική προσιτότητα και την ευρεία κατανάλωσή τους. Θεωρούνται πολύτιμη πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, γεγονός που τα καθιστά ζωτικής σημασίας σε πολλές γαστρονομικές παρασκευές. Περίπου 150 αυγά καταναλώνονται παγκοσμίως ετησίως ανά άτομο ενώ στην Ευρώπη, η μέση ετήσια κατανάλωση αυγών είναι 217 αυγά ανά άτομο, αλλά υπάρχει μεγάλη διακύμανση μεταξύ των κρατών: από 141 έως 183 αυγά στην Ελλάδα και την Πολωνία έως 301 στη Δανία.
Για όλα τα παραπάνω η ασφάλεια των αυγών και των προϊόντων που προέρχονται από αυγά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να αποτελέσουν πηγή τροφιμογενών ασθενειών από φυτοφάρμακα, υπολείμματα αντιβιοτικών ή βακτήρια όπως η Salmonella και το Campylobacter.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εφαρμόσει αυστηρούς κανονισμούς και πρότυπα για την παραγωγή και την επεξεργασία αυγών για να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων και να αποτρέψει τη μόλυνση στη διανομή και την παραγωγή αυγών και προϊόντων αυγών. Μεταξύ των μέτρων ελέγχου που έχει θέσει σε λειτουργία, είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Φάρμακα και τις ζωοτροφές RASFF, που χρησιμεύει ως πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, για προϊόντα που είναι επικίνδυνα.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Control είχε ως στόχο να αναλύσει 434 κοινοποιήσεις RASFF για αυγά και προϊόντα αυγών από το 2000 έως το 2022, με βάση το έτος, την ταξινόμηση κοινοποίησης, τη χώρα προέλευσης, τη χώρα κοινοποίησης, τις κατηγορίες κινδύνων, τους κινδύνους, την απόφαση κινδύνου και τη δράση που ελήφθη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειονότητα των ειδοποιήσεων ταξινομήθηκαν ως πληροφορίες, ειδοποίηση και απόρριψη συνόρων, αντιπροσωπεύοντας το 61,98%, το 34,79% και το 3,23% των συνολικών ειδοποιήσεων, αντίστοιχα. Η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι χώρες με τις πιο πολλές ενημερώσεις προς άλλες χώρες, με ποσοστό 19,82%, 14,75% και 10,14% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γερμανία αποτελούν τις κορυφαίες κοινοποιημένες χώρες προέλευσης, που αντιπροσωπεύουν 16,13%, 15,90% και 11,06% αντίστοιχα.
Οι κορυφαίες κατηγορίες κινδύνου για τα αυγά ήταν:
· οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (40,78%),
· τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (27,88%),
· τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων (7,37%),
· οι πρόσθετες ύλες ζωοτροφών (5,99%) και
· οι περιβαλλοντικοί ρύποι (5,07%).
Η συχνότητα ανίχνευσης (%) των κορυφαίων κινδύνων στα αυγά ήταν η εξής:
1. σαλμονέλα (36,4%),
2. το μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο fipronil (25,8%),
3. lasalocid (3,92%),
4. φουραζολιδόνη (2,3%),
5. PCB παρόμοια με διοξίνες (2,07%),
6. νικαρβαζίνη (2,07%), διοξίνες (1,84%),
7. ενροφλοξασίνη (1,6%),
8. νιτροφένη (1,38%) και
9. νιτροφουραζόνη (0,92%).
Η πλειοψηφία αυτών των ειδοποιήσεων οδήγησε σε αποφάσεις κινδύνου που ήταν “αναποφάσιστες” (44,01%), ακολουθούμενες από “μη σοβαρές” (32,03%) και “σοβαρές” (23,96%). Η πιο συχνά παρατηρούμενη απόκριση στις κοινοποιήσεις ήταν η απόσυρση από την αγορά, που αντιπροσωπεύει το 24,88% των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των κοινοποιήσεων το 2017, με συνολικά 126 κοινοποιήσεις που καταγράφηκαν κυρίως λόγω του fipronil.
Συμπερασματικά, η κοινοποίηση RASFF για τα αυγά και τα προϊόντα αυγών από το 2000 έως το 2022 καταδεικνύει την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και ελέγχου αυτών των ειδών διατροφής για την εγγύηση της ασφάλειας των τροφίμων και την πρόληψη ανησυχιών για τη δημόσια υγεία. Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν ήταν η σαλμονέλα και το μη εγκεκριμένο φάρμακο fipronil, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο αυστηρούς κανονισμούς και επιτήρηση σε αυτούς τους τομείς.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.