Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Προϊόν ΠΟΠ η πίτα γύρος»: πες το και ας είναι ψέμα.

ΑρχικήΝέα«Προϊόν ΠΟΠ η πίτα γύρος»: πες το και ας είναι ψέμα.
spot_img

cibum team

Viral στο διαδίκτυο έγινε το πρωταπριλιάτικο αστείο του Cibum. H “αποκλειστική είδηση” που δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με χιλιάδες views και εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις, καθώς το αγαπημένο τυλιχτό πίτα γύρος, είναι ένα θέμα διαχρονικό, επίκαιρο και πεντανόστιμο! Kαι μάλλον, αφού έγινε πιστευτό, είναι κάτι που θέλουμε πολύ, αφού θα επρόκειτο για παγκόσμια αναγνώριση και κατοχύρωση της γαστρονομικής μας παράδοσης. Δεν πρόκειται όμως… Εννοείται ότι η πίτα γύρος δεν είναι προϊόν ΠΟΠ και δεν μπορεί να γίνει, διότι πρόκειται για σύνθετο τρόφιμο και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να γίνει ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Ιδιότυπα Παραδοσιακά προϊόντα). Μάλιστα οι διαδικασίες αναγνώρισης του γύρου ( και όχι του «πίτα γύρο») ως προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ που ξεκίνησαν πριν από περίπου 17 χρόνια, οδηγούν συνεχώς σε αδιέξοδο.

 Η “είδηση” που δημοσιεύτηκε την πρωταπριλιά και προκάλεσε σάλο.

 Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), καθίσταται από την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του cibum.gr το αγαπημένο ελληνικό street food, το δικό μας ”τυλιχτό”, η πίτα γύρο χοιρινό έπειτα από σχετική απόφαση της ΕΕ.

 Σημειώνεται πως κερδήθηκε μια μάχη 17 χρόνων μιάς ομάδας ρομαντικών. Μόλις εχθές κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιρρήσεις των Ιταλών που ήθελαν να συμπαρασυρθεί από το ελληνικό αίτημα και η δική τους πίτσα ως ιταλικό ΠΟΠ. Ο ελιγμός της ελληνικής πλευράς, να αφαιρέσει την τελευταία στιγμή από τον φάκελο και από τον τίτλο του ΠΟΠ πίτα γύρο χοιρινό τον συμπληρωματικό όρο ”μ’ απ’ όλα”, φάνηκε να έπαιξε αποφασιτικό ρόλο να ξεκολλήσει η υπόθεση, μια και βρέθηκε αίολο το βασικό επιχείρημα των Ιταλών πως με τον όρο ”μ’ απ’ ολα” υπάρχει παραπλάνηση του κοινού γιατί και η ιταλική πίτσα μπορεί να είναι ”μ’ απ’ όλα”. 

  

Καλό μήνα και καλή πρωταπριλιά!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο