Εισακούστηκε η πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας – Η Σ. Κυριακίδη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρόταση να εισαχθεί στην τρέχουσα αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων.
Στη τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις 17 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί Γεωργίας της Γερμανίας και της Γαλλίας υπέβαλαν αίτημα για τον τερματισμό της πρακτικής της συστηματικής θανάτωσης αρσενικών νεοσσών σε ολόκληρη την ΕΕ, μία θέση που όπως φάνηκε εισακούστηκε.
Η Επίτροπος για την ασφάλεια των τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί και θα καταθέσει πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση της συστηματικής θανάτωσης αρσενικών νεοσσών, ενώ κάλεσε και άλλες χώρες να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Η Γαλλογερμανική πρόταση υποστηρίχθηκε από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, οι οποίες ζήτησαν από την ΕΕ να παρουσιάσει εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με την απαγόρευση αυτής της βάρβαρης πρακτικής σε ολόκληρη την ΕΕ.
Στην Ευρώπη ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη απαγορεύσει την πρακτική, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και πολύ πρόσφατα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και η Ιταλία.
Οι αρσενικοί νεοσσοί θεωρούνται «μη παραγωγικοί» για τη βιομηχανία αυγών, καθώς δεν γεννούν αυγά και το κρέας τους δεν έχει αξία. Για το λόγο αυτό, 330 εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί μιας ημέρας θανατώνονται ετησίως. Λίγες ώρες μετά την εκκόλαψη, οι νεοσσοί ταξινομούνται και ενώ οι θηλυκοί στέλνονται για να γεννήσουν αυγά στα αγροκτήματα, τα αρσενικά σκοτώνονται με εξαιρετικά σκληρές τεχνικές, όπως εκτόξευση αερίων, ασφυξία και ηλεκτροπληξία σύμφωνα με την ακτιβιστική οργάνωση Animal Equality.
Η κ. Κυριακίδη χαρακτήρισε «ανησυχητικό φαινόμενο» τη θανάτωση νεοσσών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρόταση να εισαχθεί στην τρέχουσα αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων.
Πάντως αυτή η μετάβαση δεν θα είναι ανέφελη καθώς θα πρέπει να βρεθούν οικονομικά βιώσιμες λύσεις και μία από τις επικρατέστερες είναι η τεχνολογία «in-ovo sexing», η οποία επιτρέπει στους παραγωγούς να προσδιορίζουν το φύλο του εμβρύου προτού εξελιχθεί σε νεοσσό.