Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι της χρήσης έξυπνων συσκευών (smartphones-tablets) στη κουζίνα

ΑρχικήΝέαΟι μεγαλύτεροι κίνδυνοι της χρήσης έξυπνων συσκευών (smartphones-tablets) στη κουζίνα
spot_img

Μελέτη αναδεικνύει ζητήματα υγιεινής με τη χρήση έξυπνων συσκευών στις κουζίνες.

Μια μελέτη στην Ιρλανδία ανέδειξε τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση έξυπνων συσκευών στην κουζίνα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Εξετάστηκαν οι συνήθειες υγιεινής κατά τη χρήση smartphone ή tablet στην οικιακή κουζίνα.

Ένας στους τρεις συμμετέχοντες δεν έπλενε τα χέρια του αφού άγγιζε ωμό κοτόπουλο και πριν αγγίξει μια έξυπνη συσκευή. Τα τρία τέταρτα δεν έπλυναν τα χέρια τους μετά το χειρισμό ωμών αυγών και πριν αγγίξουν την έξυπνη συσκευή τους.

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ και περιελάμβανε 51 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν ενώ μαγείρευαν ένα γεύμα, συμπεριλαμβανομένων ωμών πουλερικών και ωμών αυγών, χρησιμοποιώντας έξυπνες συσκευές.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ζητήθηκε από τους ανθρώπους να προετοιμάσουν ένα γεύμα με γκουγιόν κοτόπουλου και μια συνοδευτική σαλάτα ακολουθώντας μια συνταγή που παρείχαν οι ερευνητές σε μια συσκευή tablet. Η συνταγή ήταν διαθέσιμη ως βίντεο ή σε γραπτή μορφή. Μόνο το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων καθάρισε τη συσκευή του κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ένα ακάθαρτο πανί ή ένα μανίκι.

Οι συμμετέχοντες πήραν δείγμα από τα χέρια και τις προσωπικές συσκευές τους για να αναλυθούν για βακτήρια. Κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας μαγειρικής διάρκειας 30 λεπτών, άγγιξαν την έξυπνη συσκευή τους κατά μέσο όρο σχεδόν έξι φορές. Μετά το μαγείρεμα, περίπου το 6% των προ-καθαρισμένων συσκευών ήταν μολυσμένες με πιθανά βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι οι συμπεριφορές των συμμετεχόντων για την ασφάλεια των τροφίμων παρουσίαζαν διακυμάνσεις και οι κακές πρακτικές υγιεινής ήταν συχνές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος. Η συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι άγγιζαν το tablet κατά την προετοιμασία του γεύματος κυμαινόταν από μία έως 10 φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η μικροβιακή ανάλυση διαπίστωσε ότι η Salmonella και το E. coli μπορούσαν να επιβιώσουν στις οθόνες των tablet για περισσότερες από 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, υποδεικνύοντας ότι οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διασταυρούμενη μόλυνση.

Η Trish Twohig, διευθύντρια ασφάλειας τροφίμων της Safefood, δήλωσε: «Από την αναζήτηση συνταγών μέχρι την παρακολούθηση μαθημάτων μαγειρικής ή την καταγραφή στιγμών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι έξυπνες συσκευές όπως τα smartphones ή τα tablets έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία για πολλούς κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτών των συσκευών στην κουζίνα, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων».

Οι αντιλήψεις του κοινού

Οι συμμετέχοντες ήταν γενικά σε θέση να εντοπίσουν καλές και κακές πρακτικές ασφάλειας. Ωστόσο, δήλωσαν ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η έλλειψη χρόνου και η παρουσία παιδιών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές τους.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μια δεύτερη έρευνα σε 520 ενήλικες στην Ιρλανδία για να κατανοηθούν οι αντιλήψεις, οι στάσεις και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων κατά το ταυτόχρονο μαγείρεμα και τη χρήση έξυπνης συσκευής.

Οι νεότεροι συμμετέχοντες και οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή της προετοιμασίας ενός γεύματος. Υπήρχε χαμηλή αντίληψη κινδύνου όσον αφορά τη διασταυρούμενη μόλυνση από τις συσκευές και τη μόλυνση από τροφική δηλητηρίαση στο σπίτι.

Η δρ Mairead McCann, τεχνικό στέλεχος της Safefood, δήλωσε: «Αυτή η νέα έρευνα είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση για τους οικιακούς μάγειρες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τις έξυπνες συσκευές στην κουζίνα και τη σημασία της καλής ασφάλειας των τροφίμων στο σπίτι. Η τήρηση καλών συνηθειών, όπως το τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός και η απολύμανση των έξυπνων συσκευών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης κατά το μαγείρεμα και τη χρήση τους».

Οδηγίες από τη Safefood

Οι συμβουλές από την Safefood, μια ομάδα που προωθεί την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, κατά τη χρήση τηλεφώνων και tablet στην κουζίνα, περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών, τον καθαρισμό των πάγκων εργασίας και την απολύμανση των έξυπνων συσκευών.

Πριν και μεταξύ του χειρισμού των συστατικών και της έξυπνης συσκευής σας, πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα χεριών. Πλένετε πάντα τους πάγκους εργασίας της κουζίνας με ζεστό σαπουνόνερο πριν και μετά την προετοιμασία των τροφίμων. Ο καθαρισμός κατά την εργασία σας θα συμβάλει στη μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης.

Πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε, απολυμάνετε την έξυπνη συσκευή σας για να βοηθήσετε στη μείωση της πιθανής διασταυρούμενης μόλυνσης. Απολυμάνετε τη συσκευή μετά το μαγείρεμα, εάν έχετε χειριστεί ωμά υλικά όπως κρέας, πουλερικά ή αυγά. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο