Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠροσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής
spot_img

Για δύο ανακλήσεις επικίνδυνων συμπληρωμάτων διατροφής ενημέρωσε ο ΕΟΦ.

Με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την ανάκληση δημοφιλούς συμπληρώματος διατροφής που βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας αλλά και του jet lag. Πρόκειται για το συμπλήρωμα διατροφής VALETONINA LONG SIRC με ημερομηνία  λήξης 9/2026 και αριθμό παρτίδας G3I081, και ο λόγος είναι πως η μελατονίνη που περιέχει είναι εκτός προδιαγραφών.

Η Valetonina® είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με μελατονίνη και βαλεριάνα, κατάλληλο για τη φυσική αντιμετώπιση της αϋπνίας και του jet lag σύμφωνα με τις ιστοσελίδες που την πουλάνε.  Ένα δισκίο Valetonina® περιέχει: Μελατονίνη 1mg & Βαλεριάνα (εκχύλισμα ρίζας) 100mg.

Τα τελευταία χρόνια, η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης έχει γίνει πέντε φορές πιο συχνή στους ενήλικες από παλαιότερα. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να παίρνουν περισσότερη μελατονίνη από ό,τι πραγματικά χρειάζονται λόγω της λανθασμένης επισήμανσης καθώς πολλά προϊόντα περιέχουν υψηλότερες δόσεις από αυτές που αναφέρονται στις συσκευασίες.

Οι χρήστες μελατονίνης δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουν περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα και να είναι προσεκτικοί με τις ανακριβείς δόσεις στις ετικέτες. Τα συνηθισμένα συμπτώματα υπερδοσολογίας μελατονίνης, περιλαμβάνουν υπερβολική υπνηλία, προβλήματα στο στομάχι και πονοκεφάλους. Άλλες, λιγότερο συχνές παρενέργειες μελατονίνης μπορεί να περιλαμβάνουν

  • Μειωμένη εγρήγορση
  • Ζωντανά όνειρα ή εφιάλτες
  • Βραχυπρόθεσμα συναισθήματα κατάθλιψης
  • Ευερέθιστο
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μειωμένη όρεξη
  • Ακράτεια ούρων τη νύχτα
  • Αυξημένος κίνδυνος πτώσεων
  • Αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων
  • Σύγχυση ή αποπροσανατολισμός
  • Εναλλαγές διάθεσης

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας WIN MEDICA ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕ., ως θέτουσα σε κυκλοφορία το προϊόν στην Ελλάδα, η οποία οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να αποσύρουν από την αγορά την εν λόγω παρτίδα G3I081

Ανάκληση του συμπληρώματος TestoJack

Επίσης ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής TestoJack 300 ( για αναπαραγωγική λειτουργία λίπνιντο και σεξουαλική απόδοση) παραγωγής της εταιρείας NOW, μετά από ενημέρωση ότι περιέχει ως συστατικά μη εγκεκριμένα νεοφανή τρόφιμα (novel food) και συγκεκριμένα το συστατικό Tongkat Ali ή Eurycoma longifolia. Η προμήθεια των παραπάνω προϊόντων έγινε από την εταιρεία Logicas SP z.o.o 62080 Swadzim, SW Mikolaja 7, Πολωνία. Οι επιχειρήσεις που το έχουν προμηθευτεί υποχρεούνται για την εφαρμογή της απόφασης που αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Και ενώ από τον 2021 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, γνωμοδότησε ότι η ουσία “tongkat ali” έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη στο DNA και καρκίνο, εξακολουθεί να περιέχεται σε συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται σε ευρωπαϊκές χώρες

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο