Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
26.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή στα γυάλινα μπουκάλια με βιδωτό καπάκι – Μετανάστευση τοξικών ενώσεων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή στα γυάλινα μπουκάλια με βιδωτό καπάκι - Μετανάστευση τοξικών ενώσεων
spot_img

Τα γυάλινα σκεύη με βιδωτό καπάκι μπορεί να περιέχουν φθαλικές ενώσεις.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ή της συνοχής των πλαστικών και όχι μόνο, καθώς έχουν βρεθεί ακόμα και σε χάρτινα κουτιά πίτσας. Επιπλέον έχουν αναφερθεί προβλήματα με τη μεταφορά φθαλικών ενώσεων από οικιακές μεμβράνες περιτυλίγματος από PVC σε λιπαρά τρόφιμα όπως το τυρί και το κρέας.

Οι φθαλικές ενώσεις έχουν συνδεθεί με  διαταραχή της λειτουργίας των ορμονών, με γενετικές ανωμαλίες, στειρότητα, μαθησιακές δυσκολίες και νευρολογικές διαταραχές, πρώιμη εφηβεία, ενδομητρίωση, ανωμαλίες φύλου, καρκίνο του μαστού και του δέρματος, αλλά και με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών παιδικού καρκίνου, καρδιοτοξικότητα, ηπατοτοξικότητα, νεφροτοξικότητα, άσθμα και αλλεργία, ακόμα και με υψηλότερο κίνδυνο προώρου τοκετού, παχυσαρκίας και, διαβήτη .

Οι φθαλικές ενώσεις καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της μετανάστευσης από τη συσκευασία στο τρόφιμο. Τα τελευταία χρόνια, η πρόσληψη φθαλικών ενώσεων μέσω της τροφής και του πόσιμου νερού που είναι μολυσμένα με PAEs θεωρείται η κύρια οδός έκθεσης του ανθρώπου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 67%.

Ωστόσο η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Δανίας, δίνει και μία άλλη διάσταση του κινδύνου από φθαλικές ενώσεις υποστηρίζοντας ότι μπορούν να μεταφερθούν και σε υγρά μέσα σε γυάλινα μπουκάλια από το βιδωτό καπάκι. Σύμφωνα με την σύσταση προς τους καταναλωτές οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα, ειδικά όταν έρχονται σε επαφή με λιπαρά τρόφιμα όπως το γάλα καθώς μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό του βιδωτού καπακιού.

Παράλληλα μελέτη έδειξε πως οι πλαστικές επενδύσεις καπακιών από πενήντα μάρκες ποτών ή περισσότερες από το ένα τρίτο των εμπορικών σημάτων που δοκιμάστηκαν, περιείχαν φθαλικές ενώσεις. Τρεις φθαλικές ενώσεις εντοπίστηκαν στις επενδύσεις καπακιού γυάλινης φιάλης: DEHP, DINP και DIDP. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να μεταναστεύσουν από τα παρεμβύσματα καπακιού σε τρόφιμα και ποτά όταν χρησιμοποιούνται σε παρεμβύσματα καπακιού σε γυάλινα δοχεία. Οι χημικές ουσίες μπορεί επίσης να αφήσουν ένα υπόλειμμα στο χείλος του μπουκαλιού που απορροφάται από τον οργανισμό καθώς πίνετε το αγαπημένο σας ρόφημα.

Δεν περιέχουν όλα τα καπάκια φθαλικές ενώσεις, αλλά δεν είναι εύκολο για τον καταναλωτή να καταλάβει ποια έχουν και ποια δεν έχουν. Καλό θα είναι λοιπόν όταν χρησιμοποιείται γυάλινα μπουκάλια με βιδωτό καπάκι:

  • Τα γυάλινα σκεύη πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά πριν χρήση
  • Τοποθετείτε πάντα τα σκεύη  με το βιδωτό καπάκι προς τα πάνω, καθώς αυτό μειώνει την επαφή μεταξύ των τροφίμων και της συσκευασίας. Αυτό ισχύει εκτός από τα ροφήματα και, για τρόφιμα που αποθηκεύονται σε γυάλινα σκεύη με βιδωτό καπάκι όπως η μαρμελάδα
  • ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία.

Και να θυμάστε πως όταν πρόκειται για ζεστό ποτό ή φαγητό που έρχεται σε παρατεταμένη επαφή με το εσωτερικό ενός βιδωτού καπακιού, το βιδωτό καπάκι μπορεί να απελευθερώσει περισσότερες φθαλικές ενώσεις στο φαγητό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά εστιατόρια: Ποιο αντέχει δημόσια βαθμολόγηση για υγιεινή και ασφάλεια;

Το παράδειγμα της Βρετανίας όπου τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων για την ασφάλεια τροφίμων δημοσιοποιούνται και αναρτώνται στα εστιατόρια, απέχει πολύ από την ελληνική πραγματικότητα

Επιτραπέζιες ελιές: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη Υδροξυτυροσόλης

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί, στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της, ως πρόσθετο τροφίμων.

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ο μεγαλύτερος φόβος για παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα – Τρόποι προφύλαξης

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων θεωρούν τη διασταυρούμενη μόλυνση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση σχετικά με τα αλλεργιογόνα τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο