Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόσθετα τροφίμων: Πρόσκληση από την ΕΕ για δεδομένα σχετικά με τα φωσφορικά άλατα

ΑρχικήΝέαΠρόσθετα τροφίμων: Πρόσκληση από την ΕΕ για δεδομένα σχετικά με τα φωσφορικά άλατα
spot_img

Ασφάλεια σε φωσφορικό οξύ — φωσφορικά άλατα — δι-, τρι- και πολυφωσφορικά.

H Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων thw EE δημοσίευσε πρόσκληση για να δώσει την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να υποβάλουν τα τεχνικά δεδομένα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση ζητημάτων που εντόπισε η EFSA κατά την επαναξιολόγηση της ασφάλειας EL ••• του φωσφορικού οξέος–φωσφορικών – δι-, τρι- και πολυφωσφορικών (E 338–341, E 343, E 4255) ως πρόσθετου τροφίμων. Η προθεσμία υποβολής δεδομένων είναι η 5η Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της EFSA τα φωσφορικά άλατα παρουσιάζουν χαμηλή οξεία τοξικότητα από το στόμα και δεν υπάρχει καμία ανησυχία όσον αφορά τη γονιδιοτοξικότητα και την καρκινογένεση. Δεν αναφέρθηκαν επιδράσεις σε μελέτες τοξικότητας στην ανάπτυξη. Η ομάδα συνήγαγε μια ομάδα αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) για φωσφορικά άλατα εκφραζόμενη ως φώσφορος 40 mg/kg σωματικού βάρους (bw) ημερησίως και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω ADI, είναι προστατευτική για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Η ομάδα σημείωσε ότι στο σενάριο εκτιμώμενης έκθεσης βάσει αναλυτικών δεδομένων οι εκτιμήσεις έκθεσης υπερέβησαν την προτεινόμενη ADI για βρέφη, νήπια και άλλα παιδιά στο μέσο επίπεδο, και για βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους στο 95ο εκατοστημόριο. Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι η έκθεση των φωσφορικών αλάτων από τα συμπληρώματα διατροφής υπερβαίνει την προτεινόμενη ADI. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια σε βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων που καταναλώνουν παρασκευάσματα και τρόφιμα για ιατρικούς σκοπούς.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα