Σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.
Πρόστιμο 500€ σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ στο Ελληνικό, επιβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Περιφέρεια Αττικής καθώς στη μηχανή κοπής χοιρινού κρέατος βρέθηκε υπόλειμμα κιμά προηγούμενης κοπής.
Σύμφωνα με τους κανόνες διακίνησης Προϊόντων για την Κοπή και πώληση κιμά ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο κιμά, δηλαδή κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας.
2. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος με οστά ή χωρίς οστά, που διαλέγει ο καταναλωτής και η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή.
3. Η τιμή λιανικής πώλησης του κιμά είναι αυτή στην οποία πωλείται το κομμάτι κρέατος (με οστά ή χωρίς οστά), από το οποίο παρασκευάσθηκε ο κιμάς και απαγορεύεται κάθε προσαύξηση της τιμής λόγω φύρας, κοπής, περιποίησης, αφαίρεσης οστών κλπ.
4. Εφόσον ο κιμάς κοπεί από κρέας με οστά, που επέλεξε ο καταναλωτής, το κρέας ζυγίζεται πριν την κοπή και στον καταναλωτή παραδίδεται ίσο βάρος κιμά μαζί με τα οστά με αυτό που ζυγίστηκε αρχικά.
5. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά σε διαφορετικές μηχανές, ανάλογα με το είδος του κρέατος και εάν αυτό είναι νωπό ή κατεψυγμένο.
6. Οι παραπάνω μηχανές πρέπει να είναι τοποθετημένες σε σημείο τέτοιο ώστε η κοπή να είναι απολύτως ορατή από τον καταναλωτή.
7. Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.