Κατηγορίες για προκατάληψη, ανεπάρκεια, σύγκρουση συμφερόντων, λάθη και στοχευμένες ερωτήσεις και επιλογές απαντήσεων
Με επιστολή τους προς την ΕΕ και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου μία Ομάδα ΜΚΟ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για την διαβούλευση η οποία θα οδηγήσει σε αλλαγές στην νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Στόχος της διαβούλευσης η οποία έληξε τον Ιούλιο είναι να καταλήξει στην κατάλληλη ρυθμιστική εποπτεία για τα σχετικά φυτικά προϊόντα, διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, και επιτρέποντας την καινοτομία και τη συμβολή ασφαλών νέων γονιδιωματικών τεχνικών. Η παρουσίαση νομοθετικής πρότασης αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Η ομάδα των ΜΚΟ επικρίνει την διαδικασία της διαβούλευσης υποστηρίζοντας ότι είναι προκατειλημμένη, μονόπλευρη και ανεπαρκής, για σοβαρή αξιολόγηση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τους ΓΤΟ. Σύμφωνα με την επιστολή οι ερωτήσεις και οι επιλογές απαντήσεων είναι καθοδηγούμενες να φτάσουν σε έναν προκαθορισμένο στόχο. ΟΙ ΜΚΟ τονίζουν δε ότι πολλά από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν μπόρεσαν να απαντήσουν. Ως εκ τούτου σύμφωνα με την επιστολή, η διαβούλευση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εκτίμηση επιπτώσεων του νέου νομικού πλαισίου.
Στην επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρεται μεταξύ άλλων:
• Η στοχευμένη διαβούλευση βασίστηκε σε απόψεις και εικασίες, χωρίς ισχυρά δεδομένα
• Οι επιλογές ερωτήσεων και απαντήσεων ήταν ασαφείς
• Η διαμόρφωση των ερωτήσεων ήταν μεροληπτική
• Οι ισχυρισμοί και οι παραδοχές οφελών για τους ΓΤΟ δεν μπορούν να επαληθευτούν
• Η επιλογή των συμμετεχόντων χαρακτηρίστηκε από έλλειψη διαφάνειας
• Οι σύμβουλοι έχουν σύγκρουση συμφερόντων