Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO εκτοξεύεται καθώς το τυρί οδηγεί την αύξηση των τιμών.
Ο δείκτης τιμών γάλακτος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) κατέγραψε σημαντική αύξηση τον Ιανουάριο του 2025, φτάνοντας τις 142,9 μονάδες. Η μηνιαία άνοδος κατά 2,4% και η εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 20,4% αποδίδονται κυρίως στη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών του τυριού.
Η παγκόσμια ζήτηση για τυρί αυξήθηκε σημαντικά, οδηγώντας σε 7,6% αύξηση των διεθνών τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στην ισχυρή εισαγωγική ζήτηση και στη σταδιακή ανάκαμψη της παραγωγής, καθώς και στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων σε μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές χώρες.
Αντίθετα, οι τιμές του βουτύρου συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, παρά την ενίσχυση της ζήτησης από την ευρωπαϊκή και ωκεανική βιομηχανία τροφίμων.
Οι τιμές του αποβουτυρωμένου και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν, καθώς η παραγωγή στην Ευρώπη ανέκαμψε, ενώ η χαμηλή εσωτερική και εισαγωγική ζήτηση περιόρισε τις πιέσεις στις τιμές.
Παρά τη σημαντική άνοδο σε ετήσια βάση, ο γενικός δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένει 22% χαμηλότερος από το ιστορικό υψηλό που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2022.
Ο Γενικός Δείκτης Εμπορευμάτων του FAO διαμορφώθηκε στις 124,9 μονάδες τον Ιανουάριο του 2025, καταγράφοντας μείωση 1,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Η πτώση αυτή οφείλεται στη μείωση των τιμών της ζάχαρης, των φυτικών ελαίων και του κρέατος, οι οποίες αντιστάθμισαν την άνοδο στις τιμές των γαλακτοκομικών και των δημητριακών.