Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Ραντεβού στις βρύσες” – Δράση της Greenpeace για τις κοινόχρηστες βρύσες

ΑρχικήΝέα"Ραντεβού στις βρύσες" - Δράση της Greenpeace για τις κοινόχρηστες βρύσες
spot_img

Η Ελληνική Greenpeace καταγγέλλει πως πολλές δημόσιες βρύσες είναι εκτός λειτουργίας.

Με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας της Greenpeace, η οργάνωση ξεκινά το νέο πρότζεκτ με όνομα “Ραντεβού στις βρύσες”, με στόχο να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους. Μέσα από τη σελίδα του πρότζεκτ, οι πολίτες θα μπορούν να δουν σε χάρτη πού υπάρχουν δημόσιες βρύσες, ποιες λειτουργούν και ποιες όχι, ενώ θα μπορούν να προσθέσουν και οι ίδιοι τις δημόσιες βρύσες που θα εντοπίσουν.

Μέσω του “Ραντεβού στις βρύσες”, η εθελοντική ομάδα και το γραφείο της Greenpeace διεκδικούν την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος όλων μας σε καθαρό, πόσιμο νερό παντού, τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων και την ορθολογική χρήση του νερού. Εν έτει 2023, είναι αδιανόητο να υπάρχουν δήμοι με βρύσες εκτός λειτουργίας ή δήμοι που δεν έχουν καν προχωρήσει στον σχεδιασμό δικτύου δημοτικών βρυσών σε κοινόχρηστους χώρους και στη σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευσης. Τέτοια έργα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των δήμων να έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν νερό από τις δημόσιες βρύσες χρησιμοποιώντας το δικό τους δοχείο και να μειώσουν τη χρήση πλαστικού μιας χρήσης, περιορίζοντας την αγορά περιττών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού, κάτι που αποτελεί και ευρωπαϊκή Οδηγίαγια τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.

Ακόμα καλύτερα, οι δημόσιες βρύσες που θα σχεδιαστούν και θα τοποθετηθούν, θα πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ζώα και πουλιά, με ειδικές γούρνες κάτω ή δίπλα στη βρύση όπου θα καταλήγει η ποσότητα νερού που θα περισσεύει.

Το πόσιμο νερό στις πόλεις αλλά και σε όλη τη χώρα είναι ένα ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη την κλιματική κρίση την οποία βιώνουμε, τις θερμοκρασίες-ρεκόρ του καλοκαιριού που πέρασε αλλά και τα ακραία φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να το διαφυλάξουμε. Εκτός από δημόσιες και λειτουργικές βρύσες λοιπόν, είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός για αντικατάσταση και συντήρηση των αγωγών δικτύων και των υδροπαροχών των ακινήτων, συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και μείωση των διαρροών, έργα υδρονομίας και επαναχρησιμοποίησης, ορθολογική διαχείριση του νερού και σε άλλους τομείς χρήσης του όπως στην ένδυση, την τροφή κ.α.

Η έναρξη του πρότζεκτ αυτού έρχεται σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε η εθελοντική ομάδα της Greenpeace σε υποψήφιους δημάρχους πριν τις δημοτικές εκλογές σε διάφορους δήμους της χώρας, τους οποίους καλούσε να δεσμευτούν ότι θα προβούν στα απαραίτητα έργα για την επιδιόρθωση των δημοσίων βρυσών που έχουν πέσει σε αχρηστία αλλά και την εγκατάσταση νέων ώστε να μεγαλώσει και να ενισχυθεί το δίκτυο.

Η Greenpeace καλεί τους πολίτες όλης της χώρας να μπουν στον χάρτη, να προσθέσουν τις βρύσες στην περιοχή τους και να απαιτήσουν από τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στην ενίσχυση του δικτύου κοινόχρηστων βρυσών.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, και συγκεκριμένα σύμφωνα α) με το άρθ. 16 της Οδηγίας 2020/2184 (ΕΕ) σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης β) τα άρθρα 16 και 18 της ΥΑ Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 27829 ΦΕΚ Β 3525 2023: -Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 και γ) τον Νόμο 4736/2020 (ΦΕΚ 200Α/20.10.2020), οι Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους.’

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο