“Έφοδος” επιθεωρητών σε κατάστημα της αλυσίδας στη Λυκόβρυση.
Νέο πρόστιμο στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη, επέβαλε η Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου τομέα της Περιφέρειας Αττικής μετά από αγορανομικό έλεγχο σε κατάστημα της αλυσίδας στη Λυκόβρυση επί της οδού Λ. Αμαρουσίου 23.
Το πρόστιμο ήταν υψηλότερο σε σχέση με άλλες φορές καθώς οι επιθεωρητές διαπίστωσαν παρατυπίες και στην διαδικασία κοπής του κιμά αλλά και απαίτηση υψηλότερης τιμής από αυτή που αναγράφεται στο ράφι.
Πιο συγκεκριμένα στις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε» επιβλήθηκε πρόστιμο 3.500 € για παραβάσεις των άρθρων 20§6 της με ΥΑ. 91354/2017 και 2Β§9 της με ΥΑ 35952/2023 των Κανόνων διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) σε συνδυασμό με το άρθρο 22 του Ν. 4177/2013.
- Δείτε επίσης: Ανάκληση Ιταλικού κρασιού ΠΟΠ στην Τσεχία λόγω νοθείας
Το άρθρο 2Β§9 (ΦΕΚ 2542/Β΄/18.4.23) αναφέρει πως: «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια». Εάν υπάρχουν βακτήρια στον κιμά πολλαπλασιάζονται όσο παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο για την υγεία. Συνεπώς η απαγόρευση παρουσίας κιμά σε μηχανές κοπής, άνω των 100 γραμμαρίων αφορά σε θέμα προστασίας της υγείας των καταναλωτών καθώς η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, στις μηχανές κοπής θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας. Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων ο νομοθέτης το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.
Το 2Β§9 της με ΥΑ 35952/2023 λέει: «Απαγορεύεται η απαίτηση ή η είσπραξη υψηλότερου τιμήματος από αυτό που προκύπτει από την πληροφορία που παρέχεται στον καταναλωτή». Το θέμα της απαίτησης υψηλότερης τιμής από αυτήν για την οποία ενημερώνεται ο καταναλωτής αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη αιτία παραπόνων και καταγγελιών καθώς συμβαίνει σε πολλά σουπερμάρκετ και καταστήματα.
Και το άρθρο 22 όσον αφορά τις Διοικητικές κυρώσεις αναφέρει μεταξύ άλλων: «…για παραβάσεις του παρόντος νόμου, καθώς και των κατ΄ εξουσιοδότησή του εκδιδομένων υπουργικών αποφάσεων κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 4, πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 19, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, εκτός εάν άλλως ορίζεται. Σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός τριετίας, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος το ποσό του προστίμου τριπλασιάζεται».