Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκωτία: Επικείμενη απαγόρευση της προώθησης προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι (HFSS)

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣκωτία: Επικείμενη απαγόρευση της προώθησης προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι (HFSS)
spot_img

Αντιδρά η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών της Σκωτίας – Λέει ότι θα επηρεαστούν αρνητικά οι μικρές επιχειρήσεις.

   Σχέδια για την αντιμετώπιση του μάρκετινγκ του προχείρου φαγητού ανακοίνωσε η Σκωτσέζικη κυβέρνηση πριν λίγες μέρες, τα οποία έχουν πλέον τεθεί σε διαβούλευση. Αυτά περιλαμβάνουν προτάσεις για απαγόρευση των προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι (HFSS), οι οποίες έγιναν ευπρόσδεκτες από τους ακτιβιστές της δημόσιας υγείας, αλλά επικρίθηκαν από τον βιομηχανικό οργανισμό Food and Drink Federation Scotland.

   Παρουσιάζοντας το σχέδιο, η Τζένι Μίντο, υπουργός της κυβέρνησης της Σκωτίας για τη δημόσια υγεία και την υγεία των γυναικών, είπε: “Το όραμά μου είναι μια Σκωτία όπου όλοι τρώνε καλά και έχουν υγιές βάρος. Η Σκωτία έχει ένα πρόβλημα με υψηλά επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας και κακής διατροφής, που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας. Η συσχέτιση μεταξύ της κακής διατροφής, του υπερβολικού βάρους και των αποτελεσμάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι, έχει αποδειχθεί εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό που μας περιβάλλει διαμορφώνει την υγεία μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μέτρα για τη μεταμόρφωση του διατροφικού περιβάλλοντος είναι τόσο σημαντικά – για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να τρώνε καλά κάνοντας την πιο υγιεινή επιλογή, την εύκολη επιλογή. Τέτοια μέτρα είναι επίσης πιο πιθανό να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας παρά μόνο με την ενθάρρυνση της αλλαγής της ατομικής συμπεριφοράς”.

  Σε κοινή δήλωση, η Public Health Scotland και τα Food Standards Scotland δήλωσαν ότι υποστήριξαν την κίνηση να εισαχθούν οι νέοι κανόνες για τις προσφορές HFSS. Ο Paul Johnston, διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, δήλωσε: «Οι πιέσεις του κόστους ζωής έχουν θέσει πιο υγιεινές επιλογές απρόσιτες για πολλούς. Πολύ συχνά, τα τρόφιμα που είναι πιο προσιτά και προωθούνται έντονα είναι αυτά που βλάπτουν την υγεία μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το να τρώμε καλά είναι το πιο εύκολο πράγμα, όχι το πιο δύσκολο”. 

    Αλλά ο David Thomson, Διευθύνων Σύμβουλος της Food and Drink Federation Scotland (FDF), υποστήριξε ότι τα σχέδια δημιουργούν ένα «διαφορετικό σύνολο εμπορικών κανονισμών για τις επιχειρήσεις που πωλούν στα καταστήματα της Σκωτίας σε σύγκριση με εκείνους σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου». O ίδιος υποστηρίζει πως από την πρόταση αυτή θα επηρεαστούν δυσανάλογα οι μικροί παραγωγοί τροφίμων και ποτών με αποτέλεσμα, τα τρόφιμα να γίνουν για δαπανηρή υπόθεση για όλους. «Το FDF θα εργαστεί σκληρά για να διαμορφώσει αυτούς τους κανονισμούς μέσω της διαβούλευσης, ώστε να διασφαλίσει ότι λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις μας», συνέχισε.

   Το περασμένο καλοκαίρι, η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε παρόμοια σχέδια για την απαγόρευση της προώθησης προϊόντων HFSS. Ένας νέος νόμος για το σκοπό αυτό θα εισαχθεί φέτος και θα εφαρμοστεί σε όλη την Ουαλία έως το 2025. To 2018, η χώρα επέβαλε φόρο στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, που αποσκοπούσε στη μείωση της παχυσαρκίας ενώ το 2022, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι οι περιορισμοί στις τηλεοπτικές και διαδικτυακές διαφημίσεις για προϊόντα HFSS μετατέθηκαν στην 1η Οκτωβρίου 2025.

https://www.just-food.com/news/scotalnd-unveils-plans-to-clamp-down-on-hfss-products/?cf-view

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο