Καταλαβαίνετε τι γιορτές θα έκαναν οι καταναλωτές που δεν θα έπαιρναν είδηση ότι το προϊόν δεν ήταν κατάλληλο προς κατανάλωση!
Λάθη συμβαίνουν θα πει κανείς… Τι γίνεται όμως όταν τα λάθη αυτά είναι τόσο σοβαρά που μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών;
Η Tesco plc είναι βρετανική πολυεθνική εταιρεία παντοπωλείων και γενικής λιανικής πώλησης εμπορευμάτων που εδρεύει της Αγγλίας. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο, βάσει των ακαθάριστων εσόδων και η ένατη μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση τα έσοδα.
- Δείτε επίσης: Lidl -«Μην το φάτε» – Ειδοποίηση σε 7 χώρες (και στην Ελλάδα) για το δημοφιλές γλυκό της αλυσίδας Lidl
Παρόλα αυτά, οι αστοχίες δεν κάνουν διακρίσεις και έτσι έβαλε στα ράφια της μία σαλάτα με κόκκινο λάχανο και μήλο η οποία έληγε κανονικά στις 11 Δεκεμβρίου. Μόνο που στην ετικέτα είχε τυπωθεί ως ημερομηνία η 29 Δεκεμβρίου, δηλαδή 18 ημέρες μετά! Οπότε καταλαβαίνετε τι γιορτές θα έκαναν οι καταναλωτές που δεν θα έπαιρναν είδηση ότι το προϊόν δεν ήταν κατάλληλο προς κατανάλωση!
Ευτυχώς η εταιρεία αντιλήφθηκε το λάθος σχετικά νωρίς και εξέδωσε ειδοποίηση ανάκλησης προς τους πελάτες της.
- Δείτε επίσης: Επιδημία νοροϊού μετά το Σαββατιάτικο δείπνο σε εστιατόριο – Οι δικαιολογίες του ιδιοκτήτη
Τι μπορεί να συμβεί αν καταναλώσεις τρόφιμα που έχουν λήξει;
Μερικές από τις πιθανές παρενέργειες που μπορείς να αντιμετωπίσεις καταναλώνοντας ληγμένα τρόφιμα είναι
Τροφική δηλητηρίαση
Ένα από τα πιο σοβαρά πράγματα που μπορεί να συμβεί με την κατανάλωση ληγμένων τροφών, είναι η τροφική δηλητηρίαση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανίσεις κάποια δυσάρεστα συμπτώματα όπως:
- Εμετό
- Ναυτία
- Διάρροια
- Κράμπες στο στομάχι
- Κρυάδες
- Πυρετός
Η τροφική δηλητηρίαση προκύπτει από ληγμένα τρόφιμα τα οποία έχουν αλλοιωθεί, επομένως εξαρτάται πραγματικά από το τί τρως και πόσο καιρό ακριβώς έχει λήξει. Τα ευπαθή τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά, τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πιο πιθανό να κάνουν κακό στην υγεία σου. Ωστόσο είναι αρκετά εύκολο να καταλάβεις από την υφή, την όψη, το χρώμα, τη μυρωδιά ή τη γεύση, ότι αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλωθούν.
- Δείτε επίσης: Αγορές από σουπερμάρκετ: Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε τα δικαιώματά σας;
- Δείτε επίσης: Τι είναι τα μαύρα καρότα και πού ωφελούν την υγεία;
Έκθεση σε βακτήρια
Ορισμένα ληγμένα τρόφιμα, μπορεί να σε εκθέσουν σε επικίνδυνα βακτήρια ή τοξίνες και να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας όπως πόνους στο στομάχι, σύγχυση, μυϊκούς πόνους, ακόμη και απώλεια ισορροπίας. Υπάρχει μεγάλη σειρά βακτηρίων που μπορούν να φτάσουν στα τρόφιμα. Πιο γνωστά είναι η σαλμονέλα και το Escherichia coli, τα οποία μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους.
- Δείτε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών
- Δείτε ακόμη: Το δώρο του Αη Βασίλη: Πρέπει να λέμε στα παιδιά ψέματα;