Βρετανός ιερέας είπε στο BBC ότι η κλοπή δεν είναι αμαρτία, εφόσον το θύμα είναι μεγάλο σουπερμάρκετ!
Οι κλοπές στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας έσπασαν πέρυσι κάθε ρεκόρ, με 1,1 εκατομμύριο περιστατικά να έχουν καταγραφεί, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Βρετανική Ένωση Παντοπωλών (ACS), αποδίδοντας το γεγονός στην οικονομική κρίση αλλά κυρίως σε εγκληματίες.
Υπενθυμίζεται πως Βρετανός ιερέας είπε στο BBC ότι η κλοπή δεν είναι αμαρτία, εφόσον το θύμα είναι μεγάλο σουπερμάρκετ! Ο Papworth έκανε μια διάκριση μεταξύ του να κλέβεις από ιδιώτες ή μικρούς εμπόρους -το οποίο λέει ότι είναι λάθος- και της κλοπής από γιγάντιες εταιρείες λιανικής οι οποίες όπως είπε έχουν βλάψει τις τοπικές κοινωνίες. «Ο Ιησούς είπε «Αγάπα τον πλησίον σου», δεν είπε «Αγάπα τα Marks and Spencers», είπε ο αιδεσιμότατος John Papworth, αναφερόμενος στον μεγάλο βρετανικό λιανοπωλητή.
Τα αντικείμενα που κλέβουν πιο συχνά από τα σούπερ μάρκετ είναι «κρέας, αλκοολούχα ποτά, γλυκίσματα, αντικείμενα μεγάλης αξίας που μπορούν να μεταπωληθούν» σημειώνεται στην έκθεση της ACS, η οποία εκτιμά ότι για τα περισσότερα περιστατικά ευθύνονται «είτε άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά είτε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος».
Στα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει πλέον να βλέπουν αντικλεπτικά σε βασικά προϊόντα διατροφής, κυρίως στο κρέας. Εξάλλου τα καταστήματα που πωλούν καλλυντικά αποφεύγουν να τοποθετούν είδη μακιγιάζ στα ράφια λόγω των συχνών κλοπών.
«Το επίπεδο κλοπών που υφίστανται καθημερινά οι λιανοπώλες είναι πρωτοφανές», σχολίασε ο Τζέιμς Λόουμαν γενικός διευθυντής της ACS.
Αν και παραδέχθηκε ότι η κρίση του κόστους ζωής έχει συμβάλει στην αύξηση των περιστατικών των κλοπών, οι περισσότερες «δεν οφείλονται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά σε ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος ή σε ανθρώπους που κλέβουν για να χρηματοδοτήσουν τον εθισμό τους στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο ίδιος.
Ο πληθωρισμός επιμένει στη Βρετανία, o υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G7, και παρέμεινε τον Μάιο στο 8,7% σε ετήσια βάση προκαλώντας βαθιά κρίση κόστους ζωής.